Ένα πλέγμα στενών και πολυετών κοινωνικών σχέσεων, που σφυρηλατήθηκαν ακόμη περισσότερο με φόντο τη γοητεία της εξουσίας και της πολυτέλειας, καθώς και κοινά συμφέροντα και επιδιώξεις, αναδεικνύεται τις τελευταίες εβδομάδες στο πλαίσιο των διαδοχικών αποκαλύψεων για τα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Κουμπάροι που μετεξελίχθηκαν σε πολιτικούς συνεταίρους, δημοσιογράφοι που εν μιά νυκτί έγιναν εκδότες, εξπέρ των offshore που μπαινόβγαιναν στο Μέγαρο Μαξίμου και σε κορυφαία υπουργικά γραφεία και κάπου στη μέση ένας σερβιτόρος, που έφθασε να ζει σε βίλες και να καθίσταται παράγοντας του δημόσιου βίου, με «διαβατήριο» τη φιλία κυρίαρχου υπουργού, δεξί χέρι του τότε πρωθυπουργού, φιγουράρουν μεταξύ άλλων στη λίστα των πρωταγωνιστών αυτών των ιστοριών, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Το εν λόγω σκηνικό συμπληρώνεται από τις αναφορές περί σκοτεινών διαδρομών κεφαλαίων, στοιχείο που αποτελεί ήδη αντικείμενο μηνύσεων και αγωγών, καθώς και έντονων συγκρούσεων.

Μια ιδιαίτερα χαρακτηριστική περίπτωση έχει να κάνει με το πρόσωπο των τελευταίων ημερών, κατόπιν των καταγγελιών στις οποίες προχώρησε για το modus operandi του πρώην υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, σχετικά με τη διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών συχνοτήτων, μέσω της οποίας η κυβέρνηση Τσίπρα επιχείρησε να αλλάξει τις ισορροπίες στον εγχώριο μιντιακό χάρτη. Ο λόγος βεβαίως για τον Χρήστο Καλογρίτσα, στον οποίο το σύστημα Τσίπρα πόνταρε για τη δημιουργία του περιώνυμου «ΣΥΡΙΖΑ TV». 

57θ6ε7
Συχνό είναι το φαινόμενο της κοινής διασκέδασης για τους Νίκο Παππά, Χρήστο Σπίρτζη και Κώστα Βαξεβάνη

Εκτός των γνωριμιών του στην ευρύτερη Αριστερά, εγγύηση για το μέλλον του εγχειρήματος συνιστούσε αναμφίβολα η τριπλή κουμπαριά του με τον πάλαι ποτέ συγκυβερνήτη της χώρας, Π. Καμμένο. Βλέπετε, ο Χρήστος Καλογρίτσας όχι μόνο πάντρεψε τον πρώην υπουργό Άμυνας με τη δεύτερη σύζυγό του, Έλενα Τζούλη, αλλά βάφτισε και τα δύο παιδιά που απέκτησε το ζεύγος. Μια κουμπαριά, πάντως, που «πληγώθηκε» θανάσιμα στον απόηχο των ζυμώσεων για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, όταν ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. απέδωσε στην πλευρά Καλογρίτσα αρνητικά για τον ίδιο δημοσιεύματα, απαντώντας με ανάρτηση στο Τwitter περί «μαύρων» χρημάτων και ψευδών αναρτήσεων, με στόχο να ασκήσει πίεση για την εξασφάλιση τηλεοπτικής άδειας. Κάποιοι, ωστόσο, υποστήριζαν τότε ότι ο πραγματικός λόγος της κόντρας των δύο κουμπάρων δεν ήταν άλλος από το γεγονός ότι ο Πάνος Καμμένος είχε μείνει εκείνη την περίοδο εκτός των διεργασιών μεταξύ του Μαξίμου και του επιχειρηματία για τη δημιουργία ενός καναλιού που θα στήριζε ξεκάθαρα την προηγούμενη κυβέρνηση.

Άλλη μία κουμπαριά με ιδιαίτερα σημειολογική όσο και ουσιαστική σημασία για τον Χρ. Καλογρίτσα, καθώς ο ίδιος δραστηριοποιείται χρόνια στον χώρο των κατασκευών, ήταν αυτή του γιου του, Ιωάννη-Βλαδίμηρου, με τον πρώην υπουργό Μεταφορών και Υποδομών, Χρήστο Σπίρτζη (ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ βάφτισε τον εγγονό του Χρ. Καλογρίτσα). Είναι χαρακτηριστικό ότι ο τελευταίος φαίνεται να ομνύει επανειλημμένως στην επιχειρηματική φερεγγυότητα της πλευράς Καλογρίτσα (αντίθετα με το κύμα αμφισβήτησης του επιχειρηματία από ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ), καθώς, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, διεμήνυε πως η εμπλοκή Καλογρίτσα σε σειρά δημόσιων έργων ήταν απολύτως διαφανής, καθώς η αντίστοιχη τεχνική εταιρεία είχε εξασφαλίσει τις απαραίτητες τραπεζικές εγγυητικές επιστολές.

ιωυιθ

ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ

Ωστόσο, το «παζλ» των κουμπαριών, που πέραν των όποιων συμβολισμών καταδεικνύουν και ταυτόχρονα εξηγούν τις στενές σχέσεις και συμμαχίες μεταξύ των παραγόντων που εμπλέκονται στις υποθέσεις, δεν σταματά εδώ.

Με δεσμούς κουμπαριάς συνδέονται ο Νίκος Παππάς με τον πολυσυζητημένο εκδότη του «Documento», Κώστα Βαξεβάνη, ο οποίος έχει αναλάβει εργολαβικά τη στήριξη του πρώην υπουργού Επικρατείας όχι μόνο σε γενικότερα πολιτικό επίπεδο, αλλά και σε εσωκομματικό, απέναντι σε τοποθετήσεις στελεχών όπως του Ε. Τσακαλώτου, του Ν. Βούτση, του Ν. Φίλη και του Π. Σκουρλέτη (σ.σ.: Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ απέδωσε τον χαρακτηρισμό «νεοαυριανιστής» στον Βαξεβάνη). Άλλωστε, οι φίλοι στα δύσκολα φαίνονται κι όχι μόνο στα νυχτοπερπατήματα ή στα δείπνα σε γνωστές ταβέρνες, όπου τους έχει απαθανατίσει ο φωτογραφικός φακός. Το ίδιο πάθος για την υπεράσπιση του Παππά είχε επιδείξει ο Βαξεβάνης και την περίοδο των διαδοχικών δημοσιευμάτων για τον περίεργο ρόλο του Μανώλη Πετσίτη, όταν και πάλι το δεξί χέρι του Αλέξη Τσίπρα είχε «στριμωχτεί στα σκοινιά». Από την άλλη, ήταν κοινό μυστικό ότι ο πάλαι ποτέ «κλειδοκράτορας» του Μαξίμου είχε άμεση εμπλοκή σε ουκ ολίγα -άκρως επιθετικά- δημοσιεύματα που φιλοξενούνταν στο «Documento» και έβαλλαν εναντίον παντός είδους αντιπάλου της τότε κυβέρνησης, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που λόγω της προνομιακής μεταχείρισης που απολάμβανε ο Κ. Βαξεβάνης επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήρθε σε ρήξη με άλλα έντυπα του χώρου.

877τ_3
Κουμπάροι εις τριπλούν είναι ο Πάνος Καμμένος και η σύζυγός του, Ελενα Τζούλη, με τον Χρήστο Καλογρίτσα .

Παράλληλα, φέρεται να είχε καθοριστική συμβολή στις διαδικασίες με τις οποίες η εφημερίδα κατέληξε από τον Καλογρίτσα στα χέρια του μέχρι εκείνη τη στιγμή «εργαζομένου», κατά δήλωση του ιδίου, κουμπάρου του, κ. Βαξεβάνη.

Ο ΜΑΝΟΛΟ ΚΑΙ Ο ΑΡΤΕΜΙΟΥ

Ακόμη μία από τις μεγάλες στιγμές που σημάδεψαν την παρουσία του Νίκου Παππά στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν η ανάδειξη του παλαιού του συμμαθητή, Μανώλη Πετσίτη, σε μεγαλοπαράγοντα της δημόσιας ζωής.

Ένας πρώην σερβιτόρος από την Καισαριανή έφθασε να μπαινοβγαίνει σε γραφεία επιχειρηματιών και διοικητών ΔΕΚΟ ως... εκπρόσωπος της κυβέρνησης, με το όνομά του να εμπλέκεται στην περιβόητη υπόθεση ΔΕΠΑ. Ο πρώην υπουργός Επικρατείας ξόρκιζε εκείνη την εποχή κάθε σχέση με τον άλλοτε στενό φίλο του, Μ. Πετσίτη, ο οποίος στο μεταξύ έφθασε να διαμένει σε υπερπολυτελή κατοικία, ενώ εξελίχθηκε σε έναν από τους καλύτερους πελάτες στα στέκια της νυχτερινής Αθήνας. Όπως συμβαίνει και στην παρούσα συγκυρία, έτσι και τότε ο Αλ. Τσίπρας παρείχε πλήρη κάλυψη στο διαχρονικό πολιτικό του alter ego, Ν. Παππά, αγνοώντας επιδεικτικά τα φωτογραφικά στιγμιότυπα στα οποία ο Μ. Πετσίτης φαινόταν να είναι σε πρώτο πλάνο και μάλιστα εντός του πολύ στενού προεδρικού κύκλου, σε κάθε εκλογική επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ.

ιφ67ι6
Ο Κύπριος δικηγόρος Αρτέμης Αρτεμίου με τον Νίκο Παππά, από το ταξίδι τους στη Βενεζουέλα

Ο Μανόλο, όπως ήταν γνωστός στα ΣΥΡΙΖΑϊκά στέκια, εμφανιζόταν ως δίδυμο με τον Κύπριο δικηγόρο Αρτέμη Αρτεμίου, που με βάση τα Panama Papers ειδικευόταν στη σύσταση εξωχώριων εταιρειών.

Υπενθυμίζεται ότι ο συγκεκριμένος δικηγόρος ήταν συνταξιδιώτης του Νίκου Παππά σε εκείνο το περιβόητο ταξίδι στη Βενεζουέλα με αεροσκάφος επιχειρηματία, που φερόταν να διαθέτει άριστες σχέσεις με το καθεστώς της λατινοαμερικανικής χώρας και εκπροσώπους πετρελαϊκών εταιρειών. Για την ιστορία, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αρτεμίου ήταν τακτικός επισκέπτης του Μεγάρου Μαξίμου επί Τσίπρα και, όπως λένε οι γνωρίζοντες, τις περισσότερες φορές εμφανιζόταν συγκεκριμένες ημέρες της εβδομάδας.