Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το πόρισμα της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με τη διερεύνηση αδικημάτων, που έχουν τυχόν τελεσθεί από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο κατά την άσκηση των καθηκόντων του.

Σύμφωνα με το πόρισμα, προτείνεται αιτιολογημένα η άσκηση ποινικής δίωξης κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης για οκτώ αδικήματα, εκ των οποίων τέσσερα φέρουν κακουργηματικό χαρακτήρα.

Διαβάστε επίσης: Το πόρισμα της ΝΔ  σχετικά με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής, Ιωάννης Μπουγάς το πόρισμα παραδόθηκε στον πρόεδρο της Βουλής μαζί με το σύνολο του αποδεικτικού υλικού. «Με αυτό προτείνεται αιτιολογημένα η απαλλαγή του κ. Παπαγγελόπουλου για δύο αδικήματα και η άσκηση ποινικής δίωξης για οκτώ, εκ των οποίων τέσσερα φέρουν κακουργηματικό χαρακτήρα», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον ίδιο «επιτελέσαμε με θεσμική προσήλωση ένα ιδιαίτερο καθήκον: της άσκησης από Επιτροπή της Βουλής εισαγγελικών αρμοδιοτήτων, όπως προβλέπεται στο άρθρο 86 του Συντάγματος. Οι υποθέσεις που διερευνήθηκαν είναι ιδιαιτέρως σοβαρές».

«Δεν πρόκειται μόνο για τέλεση εγκλημάτων, τα οποία διώκονται και τιμωρούνται κατά το κοινό ποινικό δίκαιο, αλλά για έκνομες πράξεις, που πλήττουν αυτή καθαυτή τη λειτουργία του Δημοκρατικού μας Πολιτεύματος. Αγγίζουν την Συνταγματική Οργάνωση και Σύνταξη της Ελληνικής Πολιτείας, βασικό στοιχείο της οποίας είναι η διάκριση των εξουσιών», πρόσθεσε.

«Με την πρόταση προς την Βουλή των Ελλήνων για ύπαρξη επαρκών ενδείξεων προς άσκηση ποινικής δίωξης, απαντούμε καταφατικά και στο μείζον ερώτημα, εάν υπήρξε αθέμιτη παρέμβαση από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό στην δικαστική εξουσία. Στο εξής, η Ολομέλεια του Σώματος και ενδεχομένως η Δικαιοσύνη θα αναλάβει να εξιχνιάσει και να κρίνει στο σύνολό τους τις υποθέσεις, τις οποίες σε επίπεδο προκαταρκτικής εξέτασης ερευνήσαμε. Χρέος του πολιτικού κόσμου είναι να αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για τη περαιτέρω θωράκιση της Δημοκρατίας μας, ώστε να αποτραπούν στο μέλλον παρόμοιες εκτροπές και να μην μπορεί κανείς να αμφισβητήσει την ισχύ της», καταλήγει ο πρόεδρος της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής.

ΣΥΡΙΖΑ: Κατασκευασμένο το κατηγορητήριο ΝΔ και ΚΙΝΑΛ

«Η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής ξεκίνησε ως παρωδία και κατέληξε σε φάρσα, μετατρέποντας μια επιτροπή του κοινοβουλίου σε κομματικό όργανο της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ», σχολιάζουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ στην επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης και σημειώνουν:

Πόρισμα παραπομπής χωρίς στοιχεία

«Με κατασκευασμένο κατηγορητήριο και προειλημμένες αποφάσεις η πλειοψηφία της Επιτροπής κατέθεσε το πόρισμα παραπομπής του πρώην υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, αγνοώντας [και] αποκρύπτοντας βασικά στοιχεία και μαρτυρίες που θα φώτιζαν την υπόθεση.

1) Παίρνουν απόφαση χωρίς να είναι στη διάθεση της Επιτροπής τα πορίσματα των δύο αντιεισαγγελέων του Αρείου Πάγου κ. κ. Σοφουλάκη και Ζαχαρή, οι οποίοι για μήνες πραγματοποίησαν έρευνα για τους χειρισμούς στο σκάνδαλο Novartis.

2) Δεν συνεδρίασε η Επιτροπή για να συζητήσει την απόφαση βόμβα του αμερικανικού δικαστηρίου για τη Novartis Hellas, όπου αποκαλύπτεται πλήρως το κύκλωμα διαφθοράς και ο επηρεασμός κυβερνητικών αξιωματούχων, κατά την περίοδο διακυβέρνησης Σαμαρά, για την διαμόρφωση των τιμών των φαρμάκων. Θυμίζουμε ότι στελέχη του τότε κυβερνητικού σχηματισμού, όπως οι κ. Λυτζέρης, Ευαγγελάτος και Αντωνίου, κατέθεσαν ότι η τιμολόγηση ήταν πολιτική απόφαση, με υπογραφή υπουργού.

3) Το κατηγορητήριο στηρίχθηκε σε μάρτυρες που αποδείχτηκε ότι οι καταθέσεις τους ήταν ψευδείς. Πανηγύριζαν μέσω διαρροών, μετά την κατάθεση Φρουζή ότι καταρρέει η σκευωρία. Επτά φορές κατέθεσε ο συγκεκριμένος ότι το πρόγραμμα exactly δεν ήταν πρόγραμμα δωροδοκίας. Το πρόγραμμα αυτό αναφέρεται τέσσερις φορές στον εξωδικαστικό συμβιβασμό με τους Αμερικανούς ως πρόγραμμα διαφθοράς, γεγονός που επέσυρε τεράστια πρόστιμα ύψους 310 εκατ. ευρώ.

Οι βασικοί μάρτυρες

[Όσον αφορά τη] βασική μάρτυρα της πλειοψηφίας, Ελένη Ράικου, αποδείχτηκε ότι οι ισχυρισμοί της ήταν ψευδείς ως προς τα πολιτικά πρόσωπα. Την διέψευσαν έγγραφα των Αμερικανών που απεστάλησαν στις ελληνικές αρχές. Επίσης αποκαλύφθηκε στην πορεία της διαδικασίας ότι ο σύζυγός της είχε δοσοληψίες με τη Novartis, καθώς βρέθηκαν καταθέσεις από την εταιρεία στον κοινό τους λογαριασμό.

Ο άλλος βασικός μάρτυρας κατηγορίας, ο αντιεισαγγελέας Αγγελής, αποδείχτηκε ότι αρνήθηκε να παραλάβει στοιχεία από τις αμερικανικές αρχές, παρά το γεγονός ότι ακόμη και τα έγγραφα τα οποία είχε προσκομίσει ο ίδιος στην Επιτροπή της Βουλής έδειχναν ότι υπήρχαν πολιτικά πρόσωπα εμπλεκόμενα στο σκάνδαλο, με βάση τα έγγραφα των αμερικανικών αρχών.

Αδιέξοδο

Μπροστά στο αδιέξοδο που βρέθηκαν στην υπόθεση της Novartis, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ προχώρησαν στη διεύρυνση του κατηγορητηρίου, ανακαλύπτοντας ανάμειξη του πρώην υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου σε διένεξη ιδιωτών επιχειρηματιών. Έφεραν στο προσκήνιο τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου με όχημα τις καταθέσεις Μιωνή. Και εκεί όμως το έδαφος αποδείχθηκε σαθρό, αφού έφτασαν λόγω της διεύρυνσης όλες οι σχετικές δικογραφίες που εξέθεσαν τόσο τον μάρτυρα όσο και την πλειοψηφία της Επιτροπής.

Ακόμη και στη νέα διαδικασία, η πλειοψηφία ΝΔ-ΚΙΝΑΛ αρνήθηκε να ικανοποιήσει το αίτημα του κατηγορούμενου για την κλήση μαρτύρων, κλείνοντας άρον-άρον την υπόθεση».