Τηλεφωνική επικοινωνία με την Καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από το πρωθυπουργικό επιτελείο δεν έχουν αποδεσμεύσει λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της συνομιλίας, ωστόσο, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ανγκελα Μέρκελ συνομίλησαν ενόψει της Συνόδου Κορυφής (17-18 Ιουλίου, όπου θα συζητηθούν το Ταμείο Ανάκαμψης και τα ελληνοτουρκικά. Μάλιστα, διακαής πόθος της ελληνικής πλευράς είναι να υπάρξει απόφαση στη βάση των προτάσεων της Κομισιόν καθώς στην περίπτωση αυτή η Ελλάδα θα λάβει πακέτο 32 δισεκ. ευρώ για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και των επιπτώσεων στην οικονομία από την πανδημία του κοροναϊού. Τονίζεται επίσης ότι η κα Μέρκελ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ προϊδέασε πως δύσκολα θα υπάρξει συμβιβασμός και απόφαση για τη συγκρότηση του Ταμείου Ανάκαμψης, λέγοντας πως «είναι μακρύς ο δρόμος» προς αυτή την κατεύθυνση. 

Επίσης, στο επίκεντρο της συζήτησης μεταξύ των δυο ηγετών τέθηκε και ζήτημα των προκλήσεων της Τουρκίας προς την Ελλάδα, με αφορμή την απόφαση της Άγκυρας για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η επικοινωνία της Γερμανίδας Καγκελαρίου με τον Έλληνα πρωθυπουργό γίνεται στον απόηχο και της αποκάλυψης για την τριμερή συνάντηση Ελλάδας, Τουρκίας και Γερμανίας, καθώς μετά την απόφαση του Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί και την ξεκάθαρη προειδοποίηση του Νίκου Δένδια ότι σε περίπτωση ανάφλεξης στα ελληνοτουρκικά η Αθήνα θα ζητήσει τη συνδρομή των 26 χωρών μελών της ΕΕ στη βάση του άρθρου 42 της ιδρυτικής συνθήκης, η γερμανική διπλωματία ανέλαβε δράση επιδιώκοντας να μεσολαβήσει για να δημιουργηθεί αξιόπιστος δίαυλος επικοινωνίας της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με το σύστημα εξουσίας του Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, το Βερoλίνο δεν έχει την πρόθεση να δώσει πληροφορίες για τη συνάντηση του συμβούλου για θέματα εξωτερικής πολιτικής της καγκελαρίου Γαν Χέκερ με τον εκπρόσωπο του τούρκου προέδρου Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν και την υπεύθυνη για ευρωπαϊκά θέματα της ελληνικής κυβέρνησης Ελένη Σουράνη που πραγματοποιήθηκε στη γερμανική πρωτεύουσα.

Σε γραπτή του δήλωση προς την Deutsche Welle εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης επισημαίνει πως «επί της αρχής δεν σχολιάζουμε τις όποιες τυχόν συνομιλίες της καγκελαρίας σε υπηρεσιακό επίπεδο».