Τους λόγους που ζητά την αποµάκρυνση του Αλέξη Τσίπρα από τις συνεδριάσεις των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόµµατος εξηγεί µε συνέντευξή του στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ. Νίκος Ανδρουλάκης, χαρακτηρίζοντας «θέατρο του παραλόγου» το να συµµετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ στις συνεδριάσεις του ΕΣΚ, όταν την ίδια στιγµή είναι µέλος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. «Το µοντέλο Coca-Cola που πάει µε όλα µπορεί να είναι ανεκτό από την κοµµατική γραµµή του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εµείς, ευχαριστούµε, δεν θα πάρουµε», υπογραµµίζει ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Στην τελευταία κοινή συνεδρίαση των θεσµικών οργάνων του ΚΙΝ.ΑΛ. ανοίξατε ένα θέµα που πυροδότησε αντιδράσεις και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Αναφέροµαι στη θέση που διατυπώσατε να αναλάβει η ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ. πρωτοβουλία για τον αποκλεισµό του Αλ. Τσίπρα από τις συνόδους των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόµµατος.

Ο κ. Τσίπρας, για όσο ήταν πρωθυπουργός, όπως και ο ∆ηµήτρης Χριστόφιας, την περίοδο που ήταν Πρόεδρος της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας, συµµετείχαν στις συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόµµατος πριν από τις συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου, ώστε να υπάρχει µια προσυνεννόηση µεταξύ των ηγετών. Όμως, όταν σταµάτησε ο Πρόεδρος Χριστόφιας να κατέχει το αξίωµα, σταµάτησε και να συµµετέχει στις συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόµµατος, γιατί έπαψε να υπάρχει αυτή η ανάγκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ούτε µέλος ούτε παρατηρητής στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόµµα και, ακούγοντας την κριτική που ασκούν τα στελέχη του στην ευρωπαϊκή αλλά και την ελληνική Σοσιαλδηµοκρατία, δεν νοµίζω ότι ενδιαφέρεται να γίνει κάτι από αυτά. Αντιθέτως, είναι από τα ιδρυτικά µέλη του Κόµµατος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, µε τον κ. Τσίπρα να έχει διατελέσει αντιπρόεδρος και µε ένα άλλο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ να τον έχει διαδεχθεί και να κατέχει τώρα τη θέση αυτή. Το µόνο που ζήτησα ήταν να σταµατήσει το θέατρο του παραλόγου, µε τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι και µέλος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και να θέλει να συµµετέχει στις συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόµµατος και να συµµαχεί στο εσωτερικό της χώρας µε στελέχη της κυβέρνησης Καραµανλή και µε ό,τι απέµεινε από το κόµµα του κ. Καµµένου. Όσον αφορά τα πρώην στελέχη του κόµµατός µας που ενοχλήθηκαν από αυτήν την τοποθέτησή µου, βρίσκονται σε βέρτιγκο, αφού ο ένας χαρακτήριζε πριν από µερικούς µήνες µαφία τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. και ο άλλος πρότεινε την κοινή κάθοδό µας µε τη Νέα ∆ηµοκρατία στις εκλογές του 2015. Αυτό δεν είναι Προοδευτική Συµµαχία, αλλά συµµαχία για την εξουσία. Το µοντέλο Coca-Cola που πάει µε όλα µπορεί να είναι ανεκτό από την κοµµατική ελίτ του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εµείς, ευχαριστούµε, δεν θα πάρουµε.

Από την απάντησή σας καταλαβαίνει κανείς πως η παρουσία του Αλ. Τσίπρα στην οικογένεια των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών µε την ανοχή της ηγεσίας του ΚΙΝ.ΑΛ. τού επιτρέπει να «αυθαιρετεί» σε βάρος της δηµοκρατικής παράταξης, οικειοποιούµενος την ιστορική σας κληρονοµιά. Σωστά;

∆εν µπορούν να οικειοποιηθούν την ιστορική κληρονοµιά του ΠΑΣΟΚ, γιατί, πολύ απλά, το κόµµα τους ήταν τις περισσότερες φορές απέναντι σε µεγάλες αποφάσεις ευθύνης της παράταξής µας. Άλλωστε, µιας και ο πρώην πρωθυπουργός επικαλέστηκε το ’89 σε µια προσπάθεια να προστατέψει τον στενότερο συνεργάτη του, θα ήταν χρήσιµο να θυµηθεί πώς είχε επιχειρήσει το κόµµα του να εξοντώσει ηθικά και πολιτικά τον Ανδρέα Παπανδρέου εκείνη την εποχή.
Πάντως, οι έως τώρα συνταρακτικές αποκαλύψεις αναφορικά µε την ύπαρξη παρακρατικών µηχανισµών και παραδικαστικών κυκλωµάτων κατά την περίοδο συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. δεν φαίνεται να κλονίζουν την ηγεµονική παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στον «προοδευτικό χώρο».

Δεν μπορούν να οικειοποιηθούν την ιστορική κληρονομιά του ΠΑΣΟΚ, γιατί, πολύ απλά, το κόμμα τους ήταν τις περισσότερες φορές απέναντι σε μεγάλες αποφάσεις ευθύνης της παράταξής μας


Αυτός ο αγώνας δεν πρόκειται να κριθεί σε στενό χρονικό ορίζοντα. Είναι µαραθώνιος. Τον χώρο απέναντι από τη Νέα ∆ηµοκρατία θα τον εκφράσει πλειοψηφικά και µακροπρόθεσµα όποιος έχει σύγχρονες, προοδευτικές θέσεις, καθαρό ιδεολογικό στίγµα και ακλόνητο σύστηµα αξιών. Πρέπει να προσφέρουµε στους πολίτες µια εναλλακτική πρόταση µε σεβασµό στους θεσµούς και τη ∆ηµοκρατία. Ο ΣΥΡΙΖΑ ευαγγελιζόταν το νέο και χρησιµοποίησε τις χειρότερες πρακτικές του χθες. Προσπάθησε να αλλοιώσει τη διάκριση των εξουσιών και µέσω αδιαφανών διαδικασιών, όπως αποκαλύπτεται από τις τελευταίες καταγγελίες, επιχείρησε να ελέγξει το τηλεοπτικό τοπίο της χώρας. Οµως, ακόµα και σήµερα, βλέπουµε ότι µε αναξιοκρατικό τρόπο, χρησιµοποιώντας την πανδηµία ως πρόσχηµα, η Νέα ∆ηµοκρατία µοίρασε 20 εκατοµµύρια ευρώ στα Μέσα για διαφηµιστική δαπάνη, και µάλιστα σε µια περίοδο τεράστιας οικονοµικής ανασφάλειας για τον ελληνικό λαό, λόγω πανδηµίας, που µεγεθύνει ακόµα περισσότερο την πρόκληση. Με µεγάλη καθυστέρηση και µετά τη γενική κατακραυγή, είδαµε τη λίστα, αλλά όχι τα κριτήρια, γιατί, πολύ απλά, κριτήρια δεν υπήρχαν. ΣΥΡΙΖΑ και Νέα ∆ηµοκρατία µπορεί να χρησιµοποιούν διαφορετικά εργαλεία και σε άλλη κλίµακα, αλλά ο στόχος τους είναι κοινός και είναι η χειραγώγηση των Μέσων. Αντί, λοιπόν, να κρύβεται ο ένας πίσω από τα πεπραγµένα του άλλου, καλό θα ήταν να απολογηθούν στον ελληνικό λαό για τις αποφάσεις τους.

Θα στοιχηµατίζατε πως µέχρι τις επόµενες εθνικές εκλογές δεν υπάρχει καµία περίπτωση συνεργασίας ανάµεσα στο ΚΙΝ. ΑΛ. και τον ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση µιας ενιαίας προοδευτικής παράταξης;

Έχουµε πάρει απόφαση για αυτόνοµη πορεία και έτσι θα πορευθούµε. Ο αγώνας µας είναι µέσα από τις ιδέες και τις προτάσεις µας να είµαστε στο πλευρό του προοδευτικού κόσµου της χώρας, απέναντι σε κάθε είδους συµφέροντα που υπηρετούν την υστέρηση. Οσο πιο χρήσιµοι είµαστε, τόσο πιο ισχυροί θα γίνουµε.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στις 11/7