Προ των πυλών βρίσκεται ο πρώτος ανασχηματισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία την περασμένη Τρίτη έκλεισε έναν χρόνο στην εξουσία. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός κρατά κλειστά τα χαρτιά του ακόμα και στους στενούς του συνεργάτες, αν και φουντώνουν τα σενάρια ότι οι «διορθωτικές κινήσεις» θα γίνουν μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης της προσεχούς Παρασκευής, εφόσον υπάρξει συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν πραγματοποίησε καμία επίσκεψη σε υπουργείο το τελευταίο διάστημα, όπως είχε κάνει τον Ιανουάριο, στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας αποτίμησης του κυβερνητικού έργου και του προγραμματισμού των επόμενων ενεργειών. Είναι σαφές ότι και από προσωπική αντίληψη και από το σύστημα «Μαζί», που παρακολουθεί την πορεία υλοποίησης του κυβερνητικού έργου, έχει πλέον μια σαφή εικόνα για το ποιοι υπουργοί αποδίδουν και ποιοι όχι, καθώς και ποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν.

Ποιες λοιπόν εκτιμάται ότι θα είναι οι διορθωτικές κινήσεις στις οποίες θα προχωρήσει ο πρωθυπουργός; Πρώτον, η αύξηση του αριθμού των γυναικών στο κυβερνητικό σχήμα. Απαντώντας τον περασμένο Ιανουάριο, ακόμα, στο Νταβός σε επισήμανση ξένου δημοσιογράφου ότι οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται στην ελληνική κυβέρνηση, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης ότι «αυτό είναι κάτι που σκοπεύω να αλλάξω στον πρώτο ανασχηματισμό». Στα υπόψη φέρεται να είναι βουλευτές όπως η Ολγα Κεφαλογιάννη και η Ζωή Ράπτη, αλλά και γενικές γραμματείς, όπως η γ.γ. Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, και η γ.γ. Συντονισμού Οικονομικών και Αναπτυξιακών Πολιτικών, Βίκυ Λοΐζου.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι στο νέο σχήμα δεν θα αξιοποιηθούν και άνδρες βουλευτές, με τα ονόματα του Θεόδωρου Ρουσόπουλου, του Χρήστου Ταραντίλη, του Σπήλιου Λιβανού, του Βασίλη Οικονόμου κ.ά. να ακούγονται έντονα τελευταία.

Επιλογές

Δεύτερον, η τοποθέτηση εν τη ευρεία εννοία «τεχνοκρατών» σε συγκεκριμένα πόστα υπουργών ή υφυπουργών. «Εάν κάτι μάθαμε αυτούς τους 12 μήνες, είναι ότι τα πρόσωπα κάνουν τη διαφορά. Άρα, το κατάλληλο πρόσωπο στην κατάλληλη θέση έχει πολύ μεγάλη σημασία», είπε τις προ-άλλες σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τέτοιο πρόσωπο θα μπορούσε να είναι, για παράδειγμα, ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης -ή ο υφυπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης- σε θέση από την οποία θα έχει τον συντονισμό και την εποπτεία για την αξιοποίηση των 32 δισ. ευρώ που αναμένεται να εισρεύσουν την επόμενη τριετία στη χώρα μας, εφόσον ανάψει το «πράσινο φως» μετά την προσεχή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Τρίτη διορθωτική κίνηση είναι αυτή στις δομές. «Αυτό το οποίο έχει σημασία είναι να δούμε πού μπορεί να υπάρχουν επικαλύψεις αρμοδιοτήτων και πού πρέπει να γίνουν αναδιατάξεις δομών. Και αυτό έχει τη σημασία του. Ο ανασχηματισμός δεν αφορά μόνο πρόσωπα. Αφορά και την ίδια την οργάνωση της κυβέρνησης», υπογράμμιζε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του. Ο ίδιος, παρότι έχει δεχθεί σχετική εισήγηση, έχει απορρίψει τη διάσπαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αλλά φέρεται να μελετά, μεταξύ άλλων, τη σκοπιμότητα το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων να «σπάσει» σε δύο διαφορετικά.

Οι πληροφορίες θέλουν τον κ. Μητσοτάκη να υπηρετεί αυτούς τους τρεις στόχους υλοποιώντας έναν περιορισμένης εμβέλειας ανασχηματισμό και όχι μια ριζική αναδόμηση του κυβερνητικού σχήματος σε πρόσωπα και δομές. Στα πρόσωπα που αναμένεται να αποχωρήσουν από τα κυβερνητικά πόστα που έχουν συγκαταλέγονται ο Χάρης Θεοχάρης, ο Στέλιος Πέτσας και ο Γιάννης Βρούτσης. Όπως εξάλλου τόνισε πρόσφατα ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» 90,1, «ο ανασχηματισμός θα έχει χαρακτήρα διορθωτικό, άρα δεν θα πρόκειται για μια ριζική ανατροπή των υφιστάμενων κυβερνητικών δομών».