«Η ΕΕ θα πρέπει να ασκήσει εμπορικές και οικονομικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας μετά την απόφαση να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί», δήλωσε
στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Πρωινή πτήση» με τον δημοσιογράφο Τηλέμαχο Σαντοριναίο ο πρόεδρος του εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου Πειραιά, Βασίλης Κορκίδης.

Ο κ. Κορκίδης κάλεσε τις ελληνικές επιχειρήσεις «να αναστείλουν τη συνεργασία τους με τις τουρκικές» και ζήτησε οι ελληνικές εταιρίες «να μην εξάγουν στην
γειτονική χώρα και να υπάρξει εμπάργκο σε όλα τα τουρκικά προϊόντα».

Ακόμη τόνισε ότι για την απόφαση αυτή «υπάρχει θλίψη και οργή».

Σε ότι αφορά τις εκπτώσεις που ξεκινούν σήμερα, σημείωσε πως «είναι μια περίοδος που θα πρέπει να την εκμεταλλευθούν έμποροι και καταναλωτές».

Διαβάστε ολόκληρη τησ συνέντευξη του Βασίλη Κορκίδη στα Παραπολιτικά 90,1:

«Προφανώς θα προσπαθήσουμε να πιέσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο να υπάρξουν οικονομικές και εμπορικές κυρώσεις στην Τουρκία, γενικότερα για την προκλητική στάση την οποία κρατάει διαρκώς θα έλεγα, αλλά υπάρχουν και ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε σαν απλοί πολίτες ή ως έμποροι ή ως επιχειρηματίες. Αυτό το οποίο θα προτείνω σήμερα στη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων είναι πρώτα απ’ όλα να συμφωνήσουμε σε ένα ψήφισμα διαμαρτυρίας για τη στάση της Τουρκίας και οι ελληνικές επιχειρήσεις που συνεργάζονται με τουρκικές θα πρέπει να αναθεωρήσουν ή να αναστείλουν τη συνεργασία τους ως ένδειξη διαμαρτυρίας τουλάχιστον για όσο επιμένουν οι Τούρκοι να μετατρέψουν το μνημείο της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί. Από εκεί και πέρα ως έμποροι μπορούμε να πούμε ότι δεν εισάγουμε, δεν εξάγουμε προϊόντα από και προς τη Τουρκία. Και ως απλοί πολίτες, ως καταναλωτές δεν καταναλώνουμε τουρκικά προϊόντα με το barcode 868 και 869. Νομίζω ότι και πολλές καταναλωτικές οργανώσεις θα ακολουθούσουν σε αυτή τη κατεύθυνση και δεν σας κρύβω ότι έχω έτοιμη την επιστολή που θα φύγει σήμερα στις ευρωπαϊκές οργανώσεις που συμμετέχουμε ως επιμελητήριο ζητώντας να γίνει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κορκίδης.

«Λέμε ''σταματάμε τη πώληση πολιτισμού'' και στα αγγλικά ''stop Turkey using culture for politics''. Από εκεί και πέρα ελπίζω να τους ευαισθητοποιήσουμε γιατί οι προκλήσεις της Τουρκίας δεν είναι μόνο προς την Ελλάδα, είναι προς την ΕΕ. Και νομίζω πλέον έχει αρχίσει και θίγει γενικότερα τη Δύση με τις ενέργειες τις οποίες κάνει ο «σουλτάνος» τους και με τις μπαμπεσιές του θα έλεγα εγώ έτσι πιο χαρακτηριστικά», σημείωσε ο ίδιος.

«Υπάρχει θλίψη και οργή ταυτόχρονα, δεν το κρύβει κάνεις! Θα υπάρξουν επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία αλλά δεν μπορούμε να κοστολογήσουμε αυτά τα οποία γίνονται συνεχώς από την πλευρά της γείτονος, με οποιοδήποτε πλεονασματικό εμπορικό ισοζύγιο. Μπορεί να εξάγουμε 1,4 δις εμπορεύματα στην Τουρκία και να εισάγουμε 1 δις και να έχουμε ένα πλεονασματικό εμπορικό ισοζύγιο αλλά αν υπολογίσει κάνεις αυτά τα οποία ξοδεύουν για τις αμυντικές και μεταναστευτικές δαπάνες της χώρας μας νομίζω δεν υπάρχει τελικά θετικό ισοζύγιο», τόνισε ο πρόεδρος του εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου Πειραιά.

Με αφορμή την έναρξη των θερινών εκπτώσεων, ο κ. Κορκίδης ανέφερε: «Είναι κατανοητό ότι όλοι είμαστε λίγο κουμπωμένοι, λίγο προσεκτικοί. Σαφέστατα σε πολλούς έχει μειωθεί το εισόδημα οπότε δεν υπάρχουν πολλές προσδοκίες, όμως είναι μια περίοδος που αξίζει να την αξιοποιήσουμε και να την εκμεταλλευτούμε και οι έμποροι και οι καταναλωτές να βελτιώσουμε λίγο την κατάσταση στην αγορά. Διαρκούν μέχρι τέλος Αύγουστου και βλέπουμε. Όποτε νομίζω είναι μια μακριά περίοδος και δημιουργεί πάντα προσδοκίες».