Ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής Αχαΐας του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Παπανδρέου, και ο βουλευτής, Χάρης Καστανίδης αποφάσισαν να απέχουν από τη ψηφοφορία του νομοσχεδίου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις διαδηλώσεις.

Με αυτόν τον τρόπο, οι Γιώργος Παπανδρέου και Χάρης Καστανίδης θέλησαν να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στην Χαριλάου Τρικούπη και τη στάση που επέλεξε το ΚΙΝΑΛ να κρατήσει ψηφίζοντας επί της αρχής το νομοσχέδιο.

Η κίνηση αυτή του πρώην πρωθυπουργούήρθε μετά την ομιλία του στη Βουλή, στην οποία έκανε λόγο για «αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο», καλώντας την κυβέρνηση να το αποσύρει.

Η «βόμβα» Παπανδρέου

Μιλώντας για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ο Γιώργος Παπανδρέου επισήμανε πως: «Αντί να προστατεύει την διαδήλωση την περιορίζει (…). Μπορεί να μην ήταν πρόθεσή σας, αλλά ο νόμος μένει. Δίνονται υπερεξουσίες που υπονομεύουν δημοκρατικά δικαιώματα».

Μάλιστα, στο μυαλό του ήρθε μία παιδική του μνήμη, από τις ομιλίες του παππού του. «Στις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις της Ένωσης Κέντρου, ο Γεώργιος Παπανδρέου, ολοκλήρωνε τις ομιλίες του λέγοντας “διαλυθείτε ησύχως.” Γιατί η μεγάλη δημοκρατική Παράταξη όταν διαδηλώνει θέλει να διαδηλώνει ειρηνικά» αφηγήθηκε.