Τις πληροφορίες στον ελληνικό Τύπο ότι η επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, στις Ηνωμένες Πολιτείες ακυρώθηκε λόγω του επιπέδου των προγραμματισμένων ραντεβού και επειδή είχαν προγραμματιστεί μόνο διαδικτυακές συναντήσεις, διαψεύδει η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα.

«Ο υπουργός Άμυνας Έσπερ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και το Αμερικανικό Κογκρέσο ανυπομονούν να καλωσορίσουν τον υπουργό Παναγιωτόπουλο στις ΗΠΑ μόλις μπορέσει να ταξιδέψει» αναφέρεται σε ανάρτηση της πρεσβείας στο Twitter.

Ενώ προστίθεται:

«Αναφορές στον τύπο που υποδηλώνουν ότι η επίσκεψη ακυρώθηκε λόγω του επιπέδου των προγραμματισμένων ραντεβού, με τις σχέσεις της Ελλάδας με οποιαδήποτε άλλη χώρα ή ότι είχαν προγραμματιστεί μόνο διαδικτυακές συναντήσεις είναι εντελώς ψευδείς».






Νωρίτερα, πληροφορίες ανέφεραν ότι η ελληνική πλευρά θεώρησε ότι δεν υπήρχε λόγος να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του Έλληνα ΥΕΘΑ στην παρούσα φάση, με δεδομένο ότι οι επιθυμητές επαφές δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν εξαιτίας της πανδημίας, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση δεν ήταν πρόθυμη να προγραμματίσει κατ’ ιδίαν συνάντηση του Νίκου Παναγιωτόπουλου με υπουργούς της κυβέρνησης Τραμπ, με αποτέλεσμα να προτείνει τη λύση της τηλεδιάσκεψης.

Η Αθήνα εκτίμησε ότι αυτό μπορεί να γίνει χωρίς να μεταβεί ο Έλληνας υπουργός στις ΗΠΑ κι έτσι φέρεται να προχώρησε στην ακύρωση της επίσκεψης.

Σημειώνεται ότι ο κ. Παναγιωτόπουλος έχει δεχτεί πρόσκληση του Αμερικανού ομολόγου του Μαρκ Έσπερ, μετά την αναβολή της συνάντησής τους στις 23 Μαρτίου λόγω κορωνοϊού.