Μετωπική σύγκρουση έλαβε χώρα στη Βουλή μεταξύ του υπουργού Επικρατείας και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις διαδηλώσεις.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε μια προσπάθεια να προτάξει την αντισυνταγματικότητα του σχεδίου νόμου, προς επίρρωση των λεγομένων του παρέπεμψε στην «Κατ’ άρθρον Ερμηνεία του Συντάγματος», ένα έργο το οποίο έχει επιμεληθεί, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ενώ η δημιουργός του έργου είναι η διδάκτωρ Συνταγματικού Δίκαιου Άννα Τσιφτσόγλου.

Για την ειδική αναφορά στο άρθρο που επιμελήθηκε ο υπουργός Επικρατείας τοποθετήθηκε στη δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγορώντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για επανειλημμένη διαστρέβλωση της πραγματικότητας: «Αφήσατε σαφέστατη υπόνοια ότι το έργο το έγραψε ο κ. Γεραπετρίτης όταν γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο επιμελητής δεν έχει ευθύνη ταύτισης ή συμφωνίας με τα κείμενα. Την επόμενη φορά να μην διαστρεβλώνετε την πραγματικότητα», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας συγχέοντας τον ρόλο του επιμελητή έκδοσης με αυτόν του συγγραφέα και επιχειρώντας να «μπερδέψει» το Κοινοβούλιο αλλά και τον ελληνικό λαό παρέθεσε αυτολεξεί το εξής απόσπασμα από το σύγγραμμα:

«Το δικαίωμα στη συνάθροιση δεν υπόκειται σε καθεστώς άδειας, αναγγελίας ή προληπτικού ελέγχου από τις αστυνομικές αρχές, όπως γινόταν σε ανώμαλες περιόδους παλαιότερα».

Γεραπετρίτης: Προσπάθεια παραπλάνησης του Κοινοβουλίου
Όπως ήταν λογικό η ειδική αναφορά στο άρθρο προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υπουργού Επικρατείας, ο οποίος ζητώντας τον λόγο επί του προσωπικού κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για έλλειψη πολιτικής ευθύτητας και ευθικρισίας υποστηρίζοντας ότι του απέδωσε κείμενα που δεν έχει γράψει ο ίδιος:

«Φαντάζομαι ξέρετε τι σημαίνει συγγραφέας και τι σημαίνει επιμελητής έκδοσης. Η παραπλάνηση την οποία έχετε εισφέρει στο Κοινοβούλιο είναι νομίζω μοναδική στα πολιτικά χρονικά. Κάθε συγγραφέας έχει τη δική του κατανόηση της πολιτικής φιλοσοφίας του Συντάγματος και των αρχών η οποία όχι απλώς είναι απολύτως σεβαστή ως έκφραση ακαδημαϊκής ελευθερίας αλλά και αντανακλά και τον πλουραλισμό των θεωρείων. Τι θέλετε, εκδοτική λογοκρισία; Αυτό ζητάτε; Θερμά συγχαρητήρια», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας».

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης στη συνέχεια υπογράμμισε ότι συγγραφέας του συγκεκριμένου κειμένου είναι η κυρία Άννα Τσιφτσόγλου, σημειώνοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν αναφέρθηκε στη συγγραφέα με σκοπό να δημιουργήσει σύγχυση: «Δεν το αναφέρατε για να δημιουργήσετε σύγχυση ότι συγγραφέας και επιμελητής είναι το ίδιο. Να ακούσετε όμως ακριβώς τι έχει γράψει και όχι αυτό που θέλατε να ακουστεί. Το άρθρο 11 εισάγει σύστημα προληπτικής απαγόρευσης μιας συνάθροισης. Ετσι το δικαίωμα στην συνάθροιση μπορεί να περιοριστεί γενικά αν επείγεται σοβαρός κίνδυνος και ειδικά αν απειλείται σοβαρή διατάραξη της οικονομικοκοινωνική ζωής. Και που καταλήγει η συγγραφέας; Είναι εμφανής η αδράνεια που επέδειξε ο Ελληνας νομοθέτης στο θέμα των δημοσίων συναθροίσεων. Ενδεδειγμένη είναι συνεπώς η ανάληψη άμεση νομοθετικής πρωτοβουλίας σε επίπεδο νομοθεσίας».

Ο νέος εκτελεστικός νόμος θα μεταρρυθμίσει τα ειδικότερα ζητήματα περιορισμού του δικαιώματος της συνάθροισης θεσπίζοντας παράλληλα ειδική διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων κατά των αστυνομικών αποφάσεων διάλυσης των συναθροίσεων. Εξήντα συγγραφείς έγραψαν σε 2000 σελίδες έχετε δουλίτσα να κάνετε ακόμη. Το πιο σοκαριστικό είναι το πόσο εύκολα χρησιμοποιείται όρους και χαρακτηρισμούς σήμερα προχωρήσατε ακόμα πιο μπροστά με μια σας κουβέντα αποκηρύξατε ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της αριστεράς τον Αλιβιζάτο και τον Μανιτάκη. Ξεχάσατε όμως και την αποκήρυξη εκείνων που είχαν στήσει παράλληλες δομές εξουσίας ας κάνουμε μια φορά κι αυτό όταν είμαστε στη Βουλή», κατέληξε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι δεν υποστήριξε ότι ο κ. Γεραπετρίτης είναι ο συγγραφέας του κειμένου και κατηγόρησε τον υπουργό Επικρατείας ότι σπατάλησε έξι λεπτά προκειμένου να απαντήσει σε κάτι που θα μπορούσε να το κάνει σε ένα λεπτό. «Γνωστοποιήσατε τη συγγραφέα και καλά κάνατε, αλλά δεν απαντήσατε αν διαφωνείτε ή συμφωνείτε με το έργο το οποίο επιμεληθήκατε. Η ουσία είναι κάποτε περάσετε από τον δημοκρατικό χώρο και τώρα είστε στη Δεξιά. Δεν έχετε δικαίωμα να λέτε ποιους θα τιμούμε και σε ποιους θα κάνουμε κριτική»