«Η τμηματική οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο θα είναι θετική για την Ελλάδα» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Πρωινή πτήση» με τον δημοσιογράφο Τηλέμαχο Σαντοριναίο, ο Άγγελος Συρίγος βουλευτής της ΝΔ και αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίους και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

O κ. Συρίγος δεν απέκλεισε να υπάρξει συμφωνία καθώς όπως είπε «η Άιγυπτος πιέζεται από την Τουρκία».

Ενώ για τις αποκαλύψεις των τελευταίων εβδομάδων, σημείωσε πως «υπάρχει πολιτικό ζήτημα» και κάλεσε την τότε κυβέρνηση να απαντήσει στις καταγγελίες.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Άγγελου Συρίγου στα Παραπολιτικά 90,1: 

«Οι Τούρκοι έχουνε προετοιμαστεί για μια μεγάλη σύγκρουση δηλαδή έχουν ξεκινήσει από τη Συρία, περάσανε στη Λιβύη, με το που θα έρθει το φθινόπωρο θα βγάλουν ερευνητικά πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο σε περιοχές δικής μας υφαλοκρηπίδας, πράγμα το οποίο εχει ξεκαθαριστεί ότι από εμας θεωρείται οτι αποτελεί παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και δεν πρόκειται να το δεχτούμε. Όλα δείχνουν οτι η Τουρκία κινείται σε διαφορετικούς ρυθμούς εδω κι αρκετό καιρό άλλα τώρα το βλέπουμε στην πράξη πως γίνεται αυτο το πράγμα. Αυτό ανησυχεί για διαφόρους λόγους τους μεγάλους παίκτες που κινούνται στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Είναι σαφές ότι κανένας δεν θέλει μια σύγκρουση Ελλάδος –Τουρκίας και προσπαθούν όλοι να καταπραΰνουν την κατάσταση, να ηρεμίσουν τα πάθη με τη διαφορά ότι τα μηνύματα τα οποία έρχονται είναι τα κλασικά μηνύματα της διεθνούς κοινότητος σε διαφορές τις οποίες δεν θέλει να πολυ-ανακατευτεί. Τι εννοώ; όταν εγινε η εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ το μήνυμα ηταν σαφές ''κακώς μπήκατε στο Κουβέιτ, σηκωθείτε φύγετε!''. Γιατί το Κουβέιτ ήταν μια από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες του κόσμου και τα συμφέροντα ήταν πολυ συγκεκριμένα. Αντιθέτως σε περιπτώσεις όπως Ελλάδας-Τουρκίας οπού δεν υπάρχουν άλλοι ισχυροί παίκτες άμεσα ενδιαφερόμενοι, το μήνυμα είναι ''βρε παιδιά μη μαλώνετε, βρείτε τα''», σημείωσε επιπρόσθετα.

«Η επίσημη θέση μας η οποία έχει επιβεβαιωθεί και προχθές από τον πρωθυπουργό είναι ότι γι’ εμάς το μοναδικό θέμα το οποίο μπορούμε να συζητήσουμε με τη Τουρκία είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Και η προσωπική μου άποψη είναι ότι το μόνο που πραγματικά μπορούμε να συζητήσουμε, γιατί συζητάμε γι’ αυτο το θέμα 46 χρόνια χωρίς αποτέλεσμα, είναι πως θα φτιάξουμε ένα συνυποσχετικό να πάμε να το λύσουμε στο Διεθνές δικαστήριο διότι να το λύσουμε μέσα από διμερή διάλογο το θεωρώ απίθανο. Από εκεί και πέρα όμως αυτό δεν ικανοποίει την Τουρκία. . Αυτο που εμείς θεωρούμε ότι είναι η μοναδική διαφορά είναι κάτι που βρίσκει τη Τουρκία ριζικά αντίθετη. Και κάπου εκεί αρχίζουν τα προβλήματα όλα», υπογράμμισε ο ίδιος.

Για την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο, ο κ. Συρίγος επισήμανε: «Αυτή τη στιγμή έχουμε να αντιμετωπίσουμε στη περιοχή το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης το οποίο είναι μεν παράνομο αλλά για να κριθεί παράνομο και τυπικά πρέπει να γίνει προσφυγή σε κάποιο διεθνές δικαστήριο, που καμια από τις δυο συμβαλλόμενες χώρες Τουρκία-Λιβύη δεν έχουν όρεξη να πάνε σε διεθνές δικαστήριο, ή πρέπει μια από τις δυο χώρες να αποσυρθεί. Δεδομένου οτι ο Σάρτζ αυτή τη στιγμή ζει και αναπνέει χάρη στους Τούρκους αποκλείεται ο ίδιος να φύγει από το παράνομο μνημόνιο αλλά θα παραμείνει σε αυτά όποτε πρέπει να αντιδράσουμε με κάποιο τρόπο να το εξουδετερώσουμε. Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από την υπογραφή μιας συμφωνίας με την Αίγυπτο. Θα δεχτεί η Αίγυπτος; θα το δούμε, δεν ξέρουμε λεπτομέρειες. Καλώς δεν ξέρουμε λεπτομέρειες, αυτα τα θέματα καλό είναι να μαθαίνεις τα αποτελέσματα τελευταία στιγμή όταν είναι έτοιμη η συμφωνία».

«Είναι πάλι ένα θέμα που συζητάμε 16 χρόνια. Δεν είχε βρεθεί λυση τα τελευταία 16 χρόνια. Θα μου πείτε είναι ίδιες οι συνθήκες τώρα; Όχι! Ίσως οι συνθήκες είναι διαφορετικές αλλά αυτο θα το μάθουμε την τελευταία στιγμή», ανέφερε.

Αναφορικά με τις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών, ο βουλευτής της ΝΔ δήλωσε: «Πολλά πράγματα δεν βγάζουν νόημα τι ακριβώς έχει συμβεί, δηλαδή μόνο όταν φτάσει η υπόθεση στη Δικαιοσύνη μπορεί να διαπιστώσεις ακριβώς τι τρέχει πράγμα το οποίο όμως θα πάρει μεγάλο χρονικό διάστημα. Πέρα από το νομικό ζήτημα υπάρχει και το πολιτικό ζήτημα. Δηλαδή δεν είναι μόνο τι θα πει η Δικαιοσύνη ύστερα από 2-3 χρόνια όταν εκδικάσει την υπόθεση υπάρχει ένα σαφέστατο πολιτικό ζήτημα το οποίο είχε φανεί από τότε. Σας θυμίζω την εμμονή της τότε κυβερνήσεως, δεν είναι ο κος Παππάς, είναι όλο το σύστημα, η εμμονή της τότε κυβερνήσεως με τις περίφημες 4 άδειες του Ινστιτούτου της Φλωρεντίας. Έπρεπε σώνει και καλά να δοθούν μόνο 4 τηλεοπτικές άδειες. Επειδη είχα ασχοληθεί κάποια στιγμή τις αρχές της δεκαετίας του 2010 με τα θέματα του φάσματος και με δυνατότητα στο φάσμα να μπορείς να εκπέμπεις από διαφορετικά σημεία, τι χωρητικότητα υπάρχει, νέες τεχνολογίες κι όλα αυτά, θυμάμαι οτι από τότε λέγαμε οτι δεν υπάρχει όριο 4 τηλεοπτικών σταθμών να εκπέμπουν πανελληνίως».

«Βλέπεις λοιπόν σειρά πραγμάτων. Το θετικό της υποθέσεως, αντέδρασαν οι θεσμοί! Τους θεσμούς τους έχεις για τις δύσκολες στιγμές. Φάνηκε ότι υπήρχαν σοβαροί δικαστές στην Ελλάδα οι οποίοι όταν έφτασε η δύσκολη ώρα ακολούθησαν τι έλεγε το σύνταγμα και κήρυξαν όλα αυτά τα πράγματα χειραγωγήσεως της κοινής γνώμης-γιατί αυτό ειναι, ειναι χειραγώγηση της κοινής γνώμης- και κριθήκαν αντισυνταγματικά. Αυτό είναι το καλύτερο μήνυμα απ’ όλα ότι βλέπεις παρ’ όλες αυτές τις συνθήκες οι θεσμοί λειτούργησαν και απέτρεψαν όλα αυτα τα ακραία πράγματα. Τώρα τι ακριβώς έχει συμβεί θα μας το πει η Δικαιοσύνη αλλά είναι σαφές οτι η προηγούμενη κυβέρνηση εχει ένα σαφές πολιτικό προβλημα. Πρέπει να δώσει τώρα απαντήσεις! Αλλιώς θα σέρνεται αυτό το πράγμα εις βάρος τους για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα αλλά δεν είναι μόνο οτι θα σέρνεται εις βάρος τους, δηλητηριάζει όλο το πολιτικό σύστημα», διευκρίνισε ο ίδιος.