Το νομοσχέδιο με θέμα «Ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και σύσταση του Οργανισμού Διασφάλισης για την ποιότητα στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ ΑΕ)» που τέθηκε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση και για τις επόμενες έξι ημέρες, από τον υπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια, αφορά την επιβράβευση των πρότυπων νοσοκομείων καθώς και τη συμμόρφωση των υπολοίπων.

Πιο συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο θα έφτανε Φεβρουάριο στη Βουλή αλλά η κατάσταση άλλαξε λόγω κοροναϊού. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει το σύστημα αξιολόγησης όλων των νοσοκομείων και μονάδων Υγείας, δημόσιων και ιδιωτικών, το οποίο θα βασίζεται σε έξι κριτήρια μέτρησης της ποιότητας. Από εκεί και πέρα, το νομοσχέδιο αποσκοπεί στη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα, η ενίσχυση της ασφάλειας των ασθενών, και η ορθολογική αναδιοργάνωση των υπηρεσιών υγείας της χώρας, με στόχο την ισότιμη πρόσβαση και την καθολική κάλυψη του πληθυσμού.

Υπεύθυνος για την αξιολόγηση θα είναι ο ΟΔΙΠΥ που, παράλληλα, θα έχει και την ευθύνη για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου για την συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Στ. Νιάρχος, αναφορικά με την υλοποίηση του προγράμματος εκπαίδευσης στον τομέα της πρόληψης και του ελέγχου των νοσοκομειακών λοιμώξεων.

Από εκεί και πέρα, ο υπουργός Υγείας θα μπορεί, με απόφασή του, να χαρακτηρίζει τα νοσοκομεία ή τις κλινικές, που έτυχαν της υψηλότερης αξιολόγησης ως νοσοκομεία ή κλινικές αναφοράς στον τομέα δράσης τους.

Ο χαρακτηρισμός τους ως νοσοκομείων ή κλινικών αναφοράς θα πιστοποιεί την παροχή ιδιαιτέρως υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας στον τομέα δράσης τους και μεγαλύτερη συμμετοχή τους σε κλινικές δοκιμές που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ και λοιπά κονδύλια ενωσιακής προέλευσης.

Τα κριτήρια για την αξιολόγηση της ποιότητας των υπηρεσιών Υγείας αφορούν σε έξι κεντρικούς άξονες, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι οποίοι αφορούν την ασφάλεια, την αποδοτικότητα, την προσβασιμότητα, τη διαχείριση των πόρων, τη χρηστή διοίκηση και την ανταποκρισιμότητα.