«Η αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας θέλει προσοχή και λεπτούς χειρισμούς και η κυβέρνηση κινείται με μεγάλη προσοχή στη διαχείριση του ζητήματος», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Καινούργια μέρα» με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης.

Ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι «οι επιπτώσεις είναι παρούσες και κάποιες από αυτές είναι μπροστά μας ενώ αναφέρθηκε και στα μέτρα στήριξης που έχει λάβει η κυβέρνηση».

Παράλληλα τόνισε πως η πανδημία είναι σε εξέλιξη και «δεν πρέπει κάποιος να ρίξει όλα τα όπλα του».

Αναφορικά με την μήνυση Καλογρίτσα, ανέφερε πως «οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να απαντήσουν πάνω στο θέμα».

Την ίδια στιγμή διερωτήθηκε γιατί ο Νίκος Παππάς δεν έχει κάνει κάποια μήνυση για όλα αυτά που τον κατηγορούν.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τάχθηκε υπέρ της εξεταστικής επιτροπής για τις αποκαλύψεις καθώς -όπως είπε- «έχει ανακύψει πολιτικό θέμα για το καθεστώς που είχε δημιουργηθεί με παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη για εξόντωση πολιτικών αντιπάλων και οικοδόμηση μιας διαπλοκής προκειμένου να ελέγξει Μέσα Ενημέρωσης».

Ακόμη ο υπουργός εκτίμησε πως ο Αλέξης Τσίπρας ήξερε το τι συνέβαινε.

Τέλος, ερωτηθείς για τον ανασχηματισμό απάντησε πως «είναι επιλογή του πρωθυπουργού».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Μάκη Βορίδη στα Παραπολιτικά 90,1: 

Ερωτηθείς για την οικονομική επίπτωση από την πανδημία, ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι «θέλει πάρα πολύ προσοχή και θέλει και αρκετά λεπτούς χειρισμούς η αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας για αυτό πιστεύω ότι η κυβέρνηση κινείται πολύ στοχευμένα και προσεκτικά, με μεγάλη επιμέλεια».

«Αυτό το οποίο πρέπει να ξέρουμε είναι ότι δεν έχει περάσει, οι επιπτώσεις είναι παρούσες και κάποιες από αυτές είναι μπροστά μας. Το λεω γιατί σε μια κατεξοχήν τουριστική χώρα όπως είναι η Ελλάδα προφανώς ακόμα και ο τρόπος με τον οποίο σήμερα ανοίγουμε τα σύνορά μας, και το γεγονός ότι σε ορισμένες περιπτώσεις είμαστε υποχρεωμένοι να τ’ ανοίξουμε και να τα ξανακλείσουμε είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα. Είναι σίγουρο ότι αυτό το καλοκαίρι δεν θα έχει τουριστικά καμία σχέση με το περσινό, άρα τον Οκτώβριο θα βρεθούμε σε μια κατάσταση στην οποία θα ξέρουμε το πραγματικό μέγεθος της επίπτωσης. Είναι πάρα πολύ κρίσιμο το να διατηρήσουμε τα μέτρα γιατί αυτό αποτελεί έναν από τους παράγοντες που επηρεάζουνε την αύξηση της τουριστικής κίνησης», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ερωτηθείς αν φοβάται ότι μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτη η κατάσταση σε οικονομικό επίπεδο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απάντησε: «Όχι, γιατί λαμβάνονται συνεχώς μέτρα προκειμένου να υποστηριχτεί το εισόδημα των πολιτών που χάνει εισόδημα αυτή την περίοδο. Δεύτερον αυτό είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και επομένως όλα τα κράτη παίρνουν αντίστοιχα μέτρα δημοσιονομικής επέκτασης προκειμένου να υποστηρίξουν τους πολίτες σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Τρίτον, γιατί ούτως ή άλλως θα υπάρχουν σημαντικά ποσά στήριξης και σε επίπεδο ΕΕ για να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Δεν λεω ότι θα είναι τόσο ωραία όσο να μην είχαμε την πανδημία αλλά εν πάση περιπτώσει προφανώς θα περάσουμε αυτή τη δυσκολία και έχουμε εργαλεία για να την περάσουμε».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ στην πραγματικότητα δεν λεει τίποτα άλλο, έχει όλη τη δέσμη της στρατηγικής που ακολουθεί η κυβερνηση μόνο που αυτό που λεει είναι ''δώστε περισσότερα χρήματα''. Το οποίο ''δώστε περισσότερα χρήματα'' αντιλαμβάνεστε ότι είναι μια ελάχιστα αξιόπιστη κριτική η οποία πρώτον δεν λαμβάνει καν υπόψη της ότι οι οικονομικές συνέπειες είναι σε εξέλιξη και δεν έχει νόημα κάποιος να ρίξει όλα του τα όπλα από την πρώτη στιγμή σε αυτή τη μάχη γιατί στο τέλος θα μείνει χωρίς όπλα», τόνισε ο κ. Βορίδης.

Αναφερόμενος στη μήνυση Καλογρίτσα, ο υπουργός δήλωσε: «Είμαι βέβαιος ότι και στον κ. Καλογρίτσα και στους άλλους αντισυμβαλλόμενους τους είτε εικονικά είτε μη εικονικά αλλά βεβαίως και στον κ. Παππά θα γίνουν οι σωστές ερωτήσεις σε όλα τα επίπεδα. Και για το θέμα του χρήματος και για το θέμα της ανταλλαγής των ηλεκτρονικών μηνυμάτων. Φαντάζομαι ότι αυτό το οποίο ο κ. Καλογρίτσας λεει είναι ότι τα χρήματα αυτά του εδόθησαν, προφανώς τα έλαβε δεν αρνείται την παραλαβή, αρνείται την αιτία. Αρνείται ότι εδόθησαν ως εργολαβικό ή υπεργολαβικό αντάλλαγμα δηλαδή δόθηκαν από αυτή την εταιρεία στην εταιρεία του κ. Καλογρίτσα προκειμένου να γίνουν κάποια έργα, και λεει ότι αυτό είναι μια εικονική σύμβαση, δεν είναι πραγματική η αιτία που του εδόθησαν, του εδόθησαν είτε για να πάρει μέρος στο διαγωνισμό και επειδή τελικώς δεν πήρε μέρος στο διαγωνισμό δεν επέστρεψε τα χρήματα αλλά τα έδωσε παρακάτω, υποθέτω ότι εννοεί ότι τα έδωσε στο Documento».

«Αναρωτιέμαι εφόσον αυτά που λέγονται για τον κ. Παππά είναι ψευδή, και λέγονται για έναν πρώην υπουργό, μια μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση δεν έχει γίνει; Μια μήνυση για πλαστογραφία δεν έχει κάνει; Δηλαδή κάπως να μπορεί να αμύνεται και αυτός ο άνθρωπος αν τον εμπλέκουν αδίκως. Βλέπω άκρα του τάφου σιωπή ... Το βρίσκω εντυπωσιακό, δεν ξέρω γιατί το κάνει αλλά εμένα μου προξενεί κατάπληξη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν είναι υπέρ μια εξεταστικής επιτροπής πάνω στο θέμα Καλογρίτσα, απάντησε: «Δεν ξέρω τι θα αποφασίσει να κάνουμε ο πρωθυπουργός, εγώ θεωρώ ότι πια έχουν μαζευτεί πολλά τα οποία δημιουργούν ένα μεγάλο πολιτικό ζήτημα. Να πω κάτι το οποίο ο πολίτης δεν το παρακολουθεί γιατί δεν είναι εξοικειωμένος με ορισμένα πράγματα, ένα ζήτημα είναι να προκύπτουν πολιτικά θέματα και για μένα ένα μεγάλο πολιτικό θέμα είναι η προσπάθεια οικοδομήσεως αυταρχικού καθεστώτος το οποίο σημαίνει μια σειρά από δράσεις που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση στο χώρο της Δικαιοσύνης με τις παρεμβάσεις της και στο χώρο της διοικήσεως που χρησιμοποιούσε τη διοίκηση για την εξόντωση των πολιτικών της αντιπάλων και για την επιδίωξη προσωπικών σκοπών, τη χειραγώγηση των ΜΜΕ στην κατεύθυνση ουσιαστικά της δολοφονίας χαρακτήρα πολιτικών αντιπάλων, η οικοδόμηση μιας διαπλοκής με αυτού του τύπου τα πράγματα που φαίνονται να προκύπτουν τώρα προκειμένου πάλι να ελέγξει και να δημιουργήσει φιλικά προς αυτή ΜΜΕ. Άρα στην πραγματικότητα όλα αυτά είναι μια αυταρχική μέθοδος, μια μέθοδος οικοδομήσεως αυταρχικού κράτους η οποία πρέπει να ελεγχθεί σε πολιτικό επίπεδο και να αναδειχθεί που αυτό μας δείχνει μια εξεταστική επιτροπή, όπου εκεί ελέγχεις μια σειρά από πρακτικές προκειμένου να δεις τι είναι εκείνο το οποίο έγινε από αυτή την προηγούμενη κατάσταση. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι θα έπρεπε να γίνει μια εξεταστική για να δούμε τι είναι αυτό που έχει γίνει. Το δεύτερο όμως ζήτημα το οποίο όμως δεν ταυτίζεται σε επίπεδο αποδεικτικής απαίτησης είναι το να δει κανένας αν αυτά συνιστούν και ποινικά αδικήματα τα οποία πρέπει να εξελιχθούν και αν υπάρχει ο επαρκής βαθμός δικονομικής απόδειξης. Είναι ένα ζήτημα το να πεις πιο ύψος απόδειξης απαιτείται για να βάλεις έναν άνθρωπο στη φυλακή και είναι άλλο ζήτημα το να αποδόσεις πολιτικές ευθύνες».

«Γυρνάμε στο ζήτημα ''τα ήξερε ο κ. Τσίπρας όλα αυτά;'' Εδώ ο μέσος συνετός λογικός άνθρωπος προφανώς βγάζει το συμπέρασμά του δεν γίνεται να μην τα ήξερε ο κ. Τσίπρας όλα αυτά αλλά αυτή η σκέψη, την οποία την κάνουμε όλοι μας, δεν έχει το ίδιο δικονομικό βάθος για να πεις ότι τιμωρώ κάποιον», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Θεωρώ ότι μια εξεταστική δεν θα είναι εύκολο να αποφευχθεί δηλαδή είναι τέτοιος ο καταιγισμός των γεγονότων και τέτοια η έκπληξη που δημιουργούν και προκύπτει και ένας τέτοιος βαθμός ασυδοσίας αλλά και μεθόδευσης της προηγούμενης κυβέρνησης ... που είναι πάρα πολύ δύσκολο να κλείσει κανείς τα μάτια του σε όλο αυτό», ανέφερε επιπρόσθετα ο κ. Βορίδης.

Ερωτηθεις για τον επικείμενο ανασχηματισμό, ο υπουργός δήλωσε: «Η κυβέρνηση αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του πρωθυπουργού. Ο πρωθυπουργός φέρει μια συνολική ευθύνη για την κυβερνητική πορεία είναι απόλυτα λογικό να θέλει να επιλέξει και τους συνεργάτες του και τους ανθρώπους με τους οποίους θα υλοποιήσει το κυβερνητικό του πρόγραμμα, και αυτούς στους οποίους θα αναθέσει κυβερνητικά καθήκοντα αλλά και τη χρονική στιγμή που θα αισθανθεί ότι πρέπει να κάνει κάποιες διορθωτικές κινήσεις. Μένει στην αποκλειστική αρμοδιότητα του πρωθυπουργού».

Για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ανέφερε: «Έχω πει ότι μου προξένησε έκπληξη η τοποθέτησή μου στο συγκεκριμένο υπουργείο από τον πρωθυπουργό, από την άλλη μεριά ένα χρόνο μετά νομίζω ότι πρώτον έχουμε κάνει πάρα πολλά πράγματα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, έχουν αντιμετωπιστεί σειρά ζητημάτων τα οποία χρονίζανε. Με τελευταίο ότι για πρώτη φορά από το 2011 έρχεται ο κρατικός προϋπολογισμός να ενισχύσει με 35 εκ. τις γεωργικές αποζημιώσεις, μια νομική υποχρέωση η οποία υπάρχει από το 2011 και δεν έχει εκπληρωθεί ποτέ, και αυτό έχει μια σημασία για τους παραγωγούς. Έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, είναι ένα πάρα πολύ παραγωγικό και πολυσχιδές υπουργείο. Είναι γοητευτικό, έχει μια πάρα πολύ πλούσια ατζέντα και βεβαίως έχει και κρίσιμα ζητήματα τα οποία αναδείχτηκαν τώρα στην κρίση πάρα πολύ. Έχει μια πολύ πλούσια ατζέντα το υπουργείο και αυτή η ατζέντα πρέπει να εξυπηρετηθεί».

Αναφορικά με τη λίστα Πέτσα, ο κ. Βορίδης ανέφερε: «Όλοι πήραν, άλλοι πήραν λιγότερα άλλοι περισσότερα. Σε αυτό η συζήτηση κατάντησε φαιδρή. Πρώτο επιχείρημα Τσίπρα –ΣΥΡΙΖΑ, «δεν έπρεπε να δοθούν λεφτά για το μήνυμα της πανδημίας». Αφού κατάλαβαν τι βλακεία είπανε γιατί πολιτικές δημόσιας υγείας δεν υπάρχουν χωρίς να υπάρχουν εκστρατείες ενημέρωσης πουθενά στον κόσμο, το πήρανε πίσω. Δεύτερο επιχείρημα, «ναι αλλά δίνετε μόνο στους δικούς σας». Αφού αποδείχτηκε ότι παίρνουν και οι δικοί τους και μάλιστα παίρνουν μια χαρά τώρα πάνε στο τρίτο επιχείρημα «δώστε τη λίστα». Αφού δώσαμε τη λίστα και αρχίζουμε τώρα να διυλίζουμε τον κώνωπα. «γιατί πήρε αυτός τόσα και ο άλλος τόσα». Όταν παίρνουν 1.232 Μέσα χρήματα κάποιοι θα πάρουν κάτι περισσότερο κάποιοι θα πάρουν κάτι λιγότερο, το δε κριτήριο για την κατανομή των χρημάτων πάντοτε δεν είναι μόνο το κυκλοφοριακό του κριτήριο. Δηλαδή μπορεί πχ να υπάρχει ένα έντυπο το οποίο πράγματι έχει αυξημένες κυκλοφορίες όμως λεει πράγματα τα οποία είναι άθλια, είναι τοξικά. Ναι μια διάσταση είναι η κυκλοφοριακή υπάρχουν όμως και άλλες διαστάσεις που οι διαφημιζόμενοι λαμβάνουν υπόψη. Αρχίζει τώρα μια στείρα συζήτηση πόσα μας δώσατε, μας δώσατε τώρα ή τόσα. Μας δώσατε εκείνα ή εκείνα». Αυτή η συζήτηση είναι μια μη σοβαρή συζήτηση και ειδικώς όταν συνδέεται με ένα βασικό υποτίθεται πολιτικό επιχείρημα ότι εξαιτίας τους τρόπου χρηματοδοτήσεως ποδηγετείτε και περιορίζεται η πολυφωνία στην Ελλάδα. Αυτό και αν είναι κωμικό!».