«Το πρόβλημα της τοξικότητας στο ποδόσφαιρο είναι χρόνιο» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ‘’Secret’’ με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης.

Όπως είπε, απευθυνόμενος σε όλους τους παράγοντες που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο, ο κ. Αυγενάκης υπενθύμισε ότι «κυβέρνηση είναι ΝΔ και υπουργός Αθλητισμού ο υποφαινόμενος».

Ο υφυπουργός επισήμανε πως «πρέπει να γίνει αντιληπτό πως τα πράγματα αλλάζουν», ενώ παράλληλα έκανε λόγο «για μέτωπα σκληρά, απαιτητικά και εκβιαστικά από ένα σύνολο Μέσων Ενημέρωσης που ρίχνει λάσπη, υποτιμά και προσβάλει χωρίς να αναδεικνύουν το έργο που γίνεται στον αθλητισμό».

Ακόμη σημείωσε πως «το μητρώο, ώστε να γνωρίζουμε ποια αθλητικά σωματεία έχουμε στην Ελλάδα το στήσαμε, δουλεύει και εξελίσσεται».

Παράλληλα ο κ. Αυγενάκης ανέφερε πως «είναι η πρώτη φορά –μετά από χρόνια- που η πολιτεία θα χρηματοδοτήσει τον ερασιτεχνικό αθλητισμό», ενώ επισήμανε πως «υπάρχουν αντιδράσεις από διοικήσεις που κρατούν καρέκλες για χρόνια».

Τέλος, ο ίδιος δήλωσε πως «θα δημιουργηθεί επίσης μητρώο προπονητών και αθλητών».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Λευτέρη Αυγενάκη στα Παραπολιτικά 90,1: 

«Το πρόβλημα του ποδοσφαίρου και της τοξικότητας που υπάρχει σε επίπεδο κορυφής είναι διαχρονικό απλά από περίοδο σε περίοδο άλλαζε η συμπεριφορά απέναντι στον εκάστοτε υπουργό και στην όποια κυβέρνηση ανάλογα στην υπακοή που έδειχναν στις δυνάμεις αυτές. Αυτό μάλλον δεν το κατάλαβαν για αυτό χρειάστηκε να συστηθούμε ξανά όπως είπα από το βήμα της Βουλής όπου απευθυνόμενος σε όλους τους παράγοντες και κυρίως σε εκείνους που χρησιμοποιούν το ποδόσφαιρο για να αποκτήσουν ισχύ και να αποκτήσουν και κοινωνική παρέμβαση και για να εξυπηρετήσουν φυσικά και τις υπόλοιπές επαγγελματικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες με έναν αριθμό Μέσων Ενημέρωσης στη διάθεσή τους, χρειάστηκε να ξανασυστηθούμε και να τους θυμίσω ότι η κυβέρνηση είναι πλέον η ΝΔ με τον Κυρ. Μητσοτάκη πρωθυπουργό και όχι με τον Α. Τσίπρα και υπουργός Αθλητισμού είναι ο υποφαινόμενος και όχι ο κ. Βασιλειάδης ή ο κ. Κοντονής. Τόσο καθαρά και τόσο απλά και νομίζω ότι αυτοί που έπρεπε να καταλάβουν, κατάλαβαν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αυγενάκης.

«Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα πράγματα αλλάζουν, το αντιλαμβάνομαι και εγώ και οι συνεργάτες μου ότι έχουμε μέτωπα πολύ σκληρά και πολύ απαιτητικά, εκβιαστικά, με ένα σύνολο ΜΜΕ που σφυροκοπεί καθημερινά λάσπη, που με ανασχηματίζει κάθε μέρα , κάθε ώρα, που λοιδορεί, που με περισσή ευκολία υποτιμά και προσβάλει και βέβαια χωρίς να αναδεικνύει το πραγματικό έργο το οποίο γίνεται σε επίπεδο κυβερνηση για τον αθλητισμό ή χωρίς να ενδιαφέρεται πραγματικά για το ελληνικό ποδόσφαιρο ή για τον ελληνικό αθλητισμό. Από τη δική μου πλευρά έχω ξεκαθαρίσει όσο είμαι, είμαι υπουργός Αθλητισμού και όχι υπουργός Ποδοσφαίρου, όχι υπουργός κάποιου που ασχολείται με το ποδόσφαιρο», επισήμανε ο ίδιος.

Αναφορικά με το μητρώο αθλητικών σωματείων, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού σημείωσε: «Όταν είπαμε ότι θα φτιάξουμε ένα μητρώο και να γνωρίζουμε άπαντες ποια ενεργά ερασιτεχνικά σωματεία έχουμε στην Ελλάδα τα οποία θα είναι και εκλέκτορες αύριο μεθαύριο στις εκλογές των αθλητικών ομοσπονδιών είπαν «μας τα είπαν κι άλλοι». Εμείς το στήσαμε και δουλεύει και εξελίσσεται και εκεί που είχαμε ακούσει ότι στην Ελλάδα έχουμε πάνω από 10-11 χιλιάδες ερασιτεχνικά σωματεία, στο ποδόσφαιρό έχουμε πάνω από 4.500 με 5 χιλιάδες ερασιτεχνικά σωματεία τελικά όλα αυτά κατέρρευσαν διότι το μητρώο το οποίο λειτουργεί και σε λίγο θα είναι προσβάσιμα όλα αυτά τα στοιχεία σε όλους χωρίς καμία διάκριση ... Κάνουμε ένα νοικοκύρεμα και διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα κάτι το οποίο ενοχλεί κάποιους και το καταλαβαίνω αλλά δεν με ενδιαφέρουν οι λίγοι, με ενδιαφέρουν οι πολλοί».

Για τα 12 εκ. βοήθεια για τα αθλητικά σωματεία, ο κ. Αυγενάκης δήλωσε: «Οι ομοσπονδίες ενώ έσκιζαν τα ιμάτιά τους, οι περισσότερες όχι όλες ότι πρέπει να στηρίξουμε τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, όταν από τις αρχές του Απρίλη τους πήγε υπηρεσιακό έγγραφο και ζητούσαμε να μας δώσουν τα ερασιτεχνικά σωματεία τα ενεργά για να μπορεί να γίνει σχετική διασταύρωση των στοιχείων με τις υπηρεσίες μας και να προχωρήσουμε στην προετοιμασία σωστής και έγκαιρης κατανομής της οικονομικής βοήθειας για τα ερασιτεχνικά σωματεία οι περισσότερες από τις ομοσπονδίες μας σνόμπαραν. ΣΕΓΑΣ, ΕΠΟ, ΕΟΚ, κολύμβηση, ιστιοπλοΐα. Μάλιστα ένας εξ αυτών, δηλαδή ο κ.Σεβαστής από πλευράς ΣΕΓΑΣ, είπε το εξής αμίμητο «δεν μπορούμε να τα δώσουμε γιατί αποτελούν προσωπικά δεδομένα». Τέτοια αντίληψη έχουν για τον ελληνικό αθλητισμό και την αποστολή την οποία έχουν αναλάβει χρόνια τώρα και την οποία υπηρετούν από θέση ευθύνης».

«Για το λόγο αυτό στήσαμε την πλατφόρμα αυτή, σε αυτή προεγγράφονται τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία από όλες τις ομοσπονδίες, δεν ξεπερνούν τις 5 χιλιάδες τα σωματεία που έχουν προεγγραφεί στο μητρώο. Που σημαίνει ότι τα χρήματα, τα 12 εκατομμύρια θα κατανεμηθούν με κριτήρια στα ενεργά και νόμιμα σωματεία . Όχι όπου θέλει, όπου κρίνει η κάθε διοίκηση αλλά απευθείας από την πολιτεία προς τα ερασιτεχνικά σωματεία και είναι η πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, από το 2008, που η πολιτεία θα ενισχύσει τον ερασιτεχνικό αθλητισμό αλλά απευθείας, χωρίς ενδιάμεσο και αυτό φυσικά ενόχλησε», διευκρίνησε ο ίδιος.

«Θα δώσουμε τη δυνατότητα πλέον στα ενεργά και νόμιμα ερασιτεχνικά σωματεία να είναι εκλέκτορες. Τους δίνουμε εξουσία δηλαδή πραγματική στα πραγματικά και ενεργά σωματεία και όχι σε όποια βλέπαμε ξαφνικά σε μια ωραία λίστα χωρίς να μπορεί κανένας να διασταυρώσει. Αυτού του τύπου η μεταρρύθμιση στον αθλητισμό ξέρουμε ότι ενοχλεί αρκετούς αλλά όμως ικανοποιεί πολύ περισσότερους. Εμείς καθαρά και συνειδητά δουλεύουμε για τους πολλούς, δουλεύουμε για την αθλητική οικογένεια που δεν έχει τη δύναμη να βάλει ένα μέσο ή μια εφημερίδα να σφυροκοπά αλλά που όμως χαίρεται, νιώθει μια ανακούφιση, και εκφράζεται στον κύκλο του με ικανοποίηση όταν βλέπει να δίνεται χώρος και να μπαίνει σιγά –σιγά καθαρό οξυγόνο στις διοικήσεις και στον ελληνικό αθλητισμό συνολικότερα», υπογράμμισε ο υφυπουργός.

«Ειναι πρόεδροι και διοικήσεις οι οποίοι κρατούν τις καρέκλες αυτές 10 -20 -40 και παραπάνω χρόνια, δεν λεω ότι θα διώξουμε κάποιον γιατί το σύστημα θα είναι δημοκρατικό αλλά θα είναι διάφανο αλλά όμως λέμε ότι θα δώσουμε τη δυνατότητα με τα όρια των θητειών, με το ηλικιακό όριο, με τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών, με την ενεργό συμμετοχή των νομίμων και ενεργών ερασιτεχνικών σωματείων να υπάρξει διοικητική ανανέωση σε όλες τις αθλητικές ομοσπονδίες της χώρας μας», σημείωσε επιπρόσθετα.

Για το μητρώο προπονητών και αθλητών, ο κ. Αυγενάκης ανέφερε: «Είναι το επόμενο βήμα που θα κάνουμε αφού ψηφιστεί ο νόμος και προχωρήσουμε στη διαδικασία πλέον προετοιμασίας διεξαγωγής των εκλογών για την έναρξη των νέων διοικήσεων και στις 48 αθλητικές ομοσπονδίες της χώρας μας Σεπτέμβρη με Δεκέμβρη, σε αυτό το τετράμηνο μέσα όποτε οι διοικήσεις αποφασίσουν να διεξάγουν τις εκλογές τους αλλά με το πλαίσιο το οποίο θα ψηφιστεί από την ελληνική πολιτεία. Μια επόμενη δέσμευση ειναι να φτιάξουμε το μητρώο προπονητών και το μητρώο αθλητών, να υπάρχει δηλαδή έχει νοικοκύρεμα σε συνδυασμό με την πλατφόρμα και την καταγραφή των αθλητικών εγκαταστάσεων της χώρας μας. Δεν ξέρουμε στην Ελλάδα πόσες αθλητικές εγκαταστάσεις έχουμε, κανένας δεν ξέρει. Τόσα χρόνια καλούμαστε να δώσουμε λεφτά για αθλητικές υποδομές για να εκσυγχρονίσουμε αλλά χωρίς να ξέρουμε τι έχουμε. Αυτή την ώρα σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ φτιάξαμε, και ήδη έχει ενεργοποιηθεί, η πλατφόρμα με την επωνυμία ΠΕΛΟΠΑΣ όπου καταγράφονται από τους δήμους– εμείς έχουμε ολοκληρώσει την απόλυτη καταγραφή όλων των εγκαταστάσεών μας- και προχωρούν και οι δήμοι στην αντίστοιχη καταγραφή».