Στο καναβάτσο βρίσκεται πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ με τις αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας για το παρασκήνιο της περιόδου διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Μάλιστα, είναι προφανές ότι εάν ο κύκλος των αποκαλύψεων διευρυνθεί, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας απειλούνται να εγκλωβιστούν σε μία ανεξέλεγκτη κατάσταση, ενώ την ίδια ώρα η αποσυσπείρωση των ψηφοφόρων του συνεχίζεται και άρον άρον πολίτες που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές σπεύδουν να πηδήξουν από το καράβι του κ. Τσίπρα που μπάζει συνεχώς νερά.

Το βαρύ κλίμα που καταγράφεται στις τάξεις του κόμματο  αντανακλάται και στα επεισόδια εσωτερικών συγκρούσεων που αυξάνονται συνεχώς, την ώρα που η εικόνα του κόμματος στις τελευταίες δημοσκοπήσεις χειροτερεύει και τα ποιοτικά στοιχεία αναδεικνύουν το μεγάλο αδιέξοδο της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Χτύπημα στο πολυδιαφημισμένο «ηθικό πλεονέκτημα


Την ίδια ώρα, οι διαδοχικές αποκαλύψεις αποτελούν και ένα σοβαρό χτύπημα στο πολυδιαφημισμένο «ηθικό πλεονέκτημα» του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αμαυρώνουν και την εικόνα της διακυβέρνησης Τσίπρα σε σχέση με τη λειτουργία των θεσμών, όπως προκύπτει από την πανελλαδική δημοσκόπηση της GPO για «ΤΑ ΝΕΑ – Σαββατοκύριακο».

Αν και η έρευνα πραγματοποιήθηκε στην έναρξη της καταιγίδας των αποκαλύψεων με την ηχογραφημένη συνομιλία του Νίκου Παππά με τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, καθώς και όσα ήρθαν στο φως από τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ για επίορκους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. καταγράφεται ήδη ένα πλειοψηφικό ρεύμα στην ελληνική κοινωνία, το οποίο θεωρεί ότι ο πρώην πρωθυπουργός γνώριζε αυτές τις δραστηριότητες.

Σε ποσοστό 54,7%, οι ερωτηθέντες θεωρούν επί της ουσίας «συνένοχο» τον Αλέξη Τσίπρα, κρίνοντας ότι εν γνώσει του εξελίσσονταν αυτές οι καταστάσεις.

Οι αποκαλύψεις έχουν προκαλέσει σεισμό πολλών ρίχτερ στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, ενώ ενδεικτικό της δύσκολης θέσης στην οποία βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας αποτελούν τα όσα διαδραματίστηκαν στη συνεδρίαση της Κεντρική Επιτροπής Ανασυγκρότησης (ΚΕΑ), όπου ο πρώην πρωθυπουργός επιχείρησε να ταυτίσει τον εαυτό του με τον Ανδρέα Παπανδρέου, καταγγέλλοντας νέα '89, σε μια προσπάθεια να ξυπνήσει αντιδεξιά αντανακλαστικά στο εκλογικό του ακροατήριο. Ξεχνώντας ότι ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα που μαζί με τη ΝΔ έστειλε στο Ειδικό Δικαστήριο τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, με υπουργούς σημερινά πρωτοκλασάτα στελέχη του (Δραγασάκης, Κουβέλης, κλπ).

Αναταράξεις για το αφήγημα περί νέου «βρώμικου ’89»

Αναταράξεις εξακολουθεί να προκαλεί στο ΣΥΡΙΖΑ το αφήγημα Τσίπρα περί επανέκδοσης του «βρώμικου 89» και με τον ίδιο στο ρόλο του Αντρέα Παπανδρέου.

Μας αιφνιδίασε

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σάκης Παπαδόπουλος άσκησε κριτική κατά του κ. Τσίπρα και τις συγκεκριμένες αυτές αναφορές που έκανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ το Σάββατο, με αφορμή τις αποκαλύψεις για Παππά, Παπαγγελόπουλο και Καμμένο.

Ο κ. Παπαδόπουλος μιλώντας στα «Παραπολιτικά 90,1» ανέφερε ότι «μας αιφνιδίασε ο Αλέξης Τσίπρας με το χαρακτηρισμό για «βρώμικο ’89» γιατί το ’89 είχε προκύψει το σκάνδαλο Κοσκωτά και η ανάληψη ευθυνών του Μένιου Κουτσόγιωργα και τα ζητήματα της κάθαρσης ήταν θέματα στην ημερήσια διάταξη».

Αν και όπως πρόσθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ήταν λάθος της Αριστεράς η παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου στο ειδικό δικαστήριο, εντούτοις παρέπεμψε στην τοποθέτηση Φίλη που ήταν από τους πρώτους που αντέκρουσαν το αφήγημα Τσίπρα περί βρώμικου 89.

Η Αριστερά έκανε λάθη αλλά δεν συμμετείχε σε βρώμικες υποθέσεις

«Πρέπει να ομολογήσουμε τους λαθεμένους χειρισμούς που έκανε τότε η Αριστερά με αυταπάτες για την κάθαρση. Ποινικοποίησε τις πολιτικές ευθύνες που είχε ο Ανδρέας Παπανδρέου γιατί η παραπομπή στο ειδικό δικαστήριο ήταν λάθος. Εδώ διαφωνώ με το Νίκο Κωνσταντόπουλο. Θεωρεί ότι καλώς κάναμε τότε και παραπέμψαμε τον Ανδρέα Παπανδρέου μαζί με τη Νέα Δημοκρατία στο ειδικό δικαστήριο. Λάθος, ήταν λάθος» είπε ο Σάκης Παπαδόπουλος και συμπλήρωσε:

«Όμως δεν είναι βρώμικο το να προσπαθείς την κάθαρση. Είναι άλλη ιστορική πραγματικότητα το 89 σε σχέση με το σήμερα. Διαφωνώ και εγώ με τον ορισμό βρώμικο 89 θεωρώ ότι η τοποθέτηση του Νίκου Φίλη στην συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής ανασυγκρότησης ήταν πολύ πιο ολοκληρωμένη από ιδεολογικοπολιτική άποψη. Είχε τις αυταπάτες της η αριστερά αλλά αυτό δε σημαίνει ότι συμμετείχε σε μια βρώμικη υπόθεση».

Διαγραφή της ιστορίας

Σημειώνεται ότι ο Νίκος Φίλης στην παρέμβασή του στην ΚΕΑ το Σάββατο είχε δηλώσει ότι «δεν με εκφράζει το βρώμικο ’89. Δεν μπορούμε να λέμε σήμερα ότι μπορεί να επαναληφθεί το βρώμικο ’89. Ήταν άλλοι οι πρωταγωνιστές τότε».

Ανάλογη είναι και η άποψη του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρλέτη.

Ουσιαστικά πίσω από την αντιδικία αυτή με τον Αλέξη Τσίπρα προκύπτει η διαφωνία πολλών στο ΣΥΡΙΖΑ για τον δρόμο της πασοκοποίησης του κόμματος που ακολουθεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επί της ουσίας πολλοί είναι αυτοί που στην αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν τη διαγραφή ενός μέρους της ιστορίας, ή της προϊστορίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης όπως ήταν η περίοδος του ενιαίου Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά την αναδρομική τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ σε ρόλο ΠΑΣΟΚ και του Αλέξη Τσίπρα σε ρόλο Αντρέα Παπανδρέου. Μάλιστα δεν περνάει απαρατήρητο το γεγονός ότι αυτό συμπίπτει και με την μετονομασία του κόμματος σε «ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία».

Εδώ είμαι αν θέλουν ριμέικ

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας μετά τις αποκαλύψεις για τους Νίκο Παππά, Πάνο Καμμένο και Δημήτρη Παπαγγελλόπουλο είχε τονίσει:

«Αυτή η μηχανή δεν αρκείται στη παραποίηση. Αλλά βάζει στο στόχαστρο, με μεθόδους μαφίας και παρακράτους τον ΣΥΡΙΖΑ, τα στελέχη του, αλλά στη πραγματικότητα εμένα. Γιατί εγώ είμαι ο στόχος τους. Τους έχω πει πολλές φορές. Θα το ξαναπώ και σήμερα. Αν δεν είναι θρασύδειλοι, εδώ είμαι. Μη κουράζονται και μη φθείρονται, χρησιμοποιώντας το παρακράτος των μαφιόζικων υποκλοπών και τις μεθόδους των υπόδικων εκδοτών και επιχειρηματιών που τους στηρίζουν.

Αν πιστεύουν ότι τους ευνοεί ένα ριμέικ του 1989 ας διευρύνουν το κατηγορητήριο να με συμπεριλάβουν. Αν όμως δε το τολμούν, να σταματήσουν αυτόν το κατήφορο τώρα. Μην μετατρέπετε κύριε Μητσοτάκη τη πολιτική ζωή σε βούρκο, μόνο και μόνο για να ξεφύγετε από τις δικές σας ευθύνες για τη καταστροφή της οικονομίας. Μην ανοίγετε το καπάκι του υπονόμου. Γιατί ο πρώτος που θα πέσει μέσα θα είστε εσείς. Εγώ δε πρόκειται να ακολουθήσω».

Θράσος

Μάλιστα στην εσωκομματική διαμάχη που αναζωπύρωσε το αφήγημα Τσίπρα περί «βρώμικου 89» από την πλευρά της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη παρενέβησαν τόσο η Φώφη Γεννηματά όσο και ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος.

Η Φώφη Γεννηματά μιλώντας στους βουλευτές και τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ τόνισε ότι «είναι θράσος να μιλούν στον ΣΥΡΙΖΑ για νέο 89» και πρόσθεσε:

«Τα όσα αποκαλύφθηκαν δεν έχουν καμία σχέση με τη στημένη επίθεση κατά του Ανδρέα και του ΠΑΣΟΚ. Το βρώμικο 89 οργανώθηκε από τη δεξιά σε πλήρη σύμπραξη με τον τότε Συνασπισμό».

Πολιτική ύβρις

Από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωσταντόπουλος, ο οποίος το 1989 ήταν κατήγορος στο ειδικό δικαστήριο, χαρακτήρισε πολιτική ύβρι για την Αριστερά τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας περί νέου ’89.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Action24, ο κ. Κωνσταντόπουλος έκανε λόγο για δυσφήμιση των αγώνων της Αριστεράς συγκρίνοντας τα όσα συνέβησαν τότε με τα σημερινά γεγονότα και τις αποκαλύψεις για τους πρώην υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, κάλεσε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και τους ψηφοφόρους του, τους παλιούς του συντρόφους, να αναρωτηθούν τι σχέση έχει ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ με αυτό που ήξεραν ως αριστερά στο Συνασπισμό.

«Αναγνωρίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτές τις πρακτικές του τίποτα από την ανιδιοτέλεια της Αριστεράς; Αναγνωρίζουν την ηθική ακεραιότητα; Γιατί σιωπών; Γιατί συναινούν; Γιατί ανέχονται; Γιατί νομιμοποιούν;» αναρωτήθηκε ο κ. Κωνσταντόπουλος και πρόσθεσε ότι «Μιλάω γιατί θέλω να μην προδώσω τα βιώματα μου».