Παρακράτος ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ: Οι επαφές του κουμπάρου του Καμμένου με γνωστούς επιχειρηματίες -Τα ξέφρενα γλέντια τους μετά τις εκλογές
ΚΑΜΜΕΝΟΣ-ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ
Πολιτική

Παρακράτος ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ: Οι επαφές του κουμπάρου του Καμμένου με γνωστούς επιχειρηματίες -Τα ξέφρενα γλέντια τους μετά τις εκλογές

Οι κουμπαριές στη χώρα μας είναι φιλίες που μετατρέπονται σε στενές σχέσεις. Ο Παπαχρήστος ήταν κουμπάρος του πρώην υπουργού Αμυνας και συγκυβερνήτη Πάνου Καμμένου, αλλά και του επιχειρηματία Νίκου Πατέρα. ∆εν ήταν, όμως, απλώς άλλη μία πολιτική κουμπαριά του Πάνου Καμμένου και της Ελενας Τζούλη. Ο απότακτος αστυνομικός, όπως προκύπτει από τις συνομιλίες, διατηρούσε συχνές επαφές με το πολιτικό ζευγάρι και φαίνεται ότι συμμετείχε όχι μόνο στην κοινωνική ζωή του, αλλά και σε διάφορες πτυχές των πολιτικών και άλλων δραστηριοτήτων του.

Προκύπτει ξεκάθαρα από μια απλή και μόνον ανάγνωση των απομαγνητοφωνήσεων η ευκολία με την οποία χρησιμοποιούσε το προσωπικό τηλέφωνο του υπουργού και της συζύγου του, αλλά και η εν λευκώ πρόσβαση που είχε στο πολιτικό γραφείο του υπουργού και στα σταθερά τηλέφωνα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Και ήταν κάτι που καμία από τις δύο πλευρές δεν έκρυβε, όπως προκύπτει από τους διαλόγους. Είναι χαρακτηριστικό αυτής της σχέσης το γεγονός ότι σε μία από τις πολλές συνομιλίες με την «Ελενα», γραμματέα της Ελενας Τζούλη, η οποία είναι και σύζυγος του αδερφού της, ο Παπαχρήστος αποκαλύπτει και τον «προεκλογικό αγώνα» που έκανε για το κόμμα του Πάνου Καμμένου. «Ξέρεις κάτι (σ.σ.: απευθυνόμενος στην Ελενα), τότε που τους καλούσαμε όλους τους ανθρώπους που τους είχαμε ανάγκη και τρέχαμε... Γιατί εμείς το τελευταίο μπαράζ κάναμε και πήραμε 0,5% και μπήκαμε», είναι ένα μόνο χαρακτηριστικό απόσπασμα που έδειχνε την ταύτιση αλλά και την αγωνία για το πολιτικό μέλλον του κουμπάρου του.
Α
To δίκτυο Παπαχρήστου διερευνάται για τις σχέσεις με επιχειρηματίες και κυρίως για τις σχέσεις με επιχειρηματίες και κυρίως για τις ασφαλείας, όπως στα αεροδρόμια.

ΑΑ
Οι απομαγνητοφωνήσεις στις 26/7/2016 επιβεβαιώνουν τις υψηλές γνωριμίες που είχε ο Παπαχρήστου και τις εξόδους μαζί με υπουργούς.

ΑΑΑ
Λίγες ημέρες μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ, ο Πάνος Καμμένος καλεί τον Παπαχρήστο από το κινητό του, ο τελευταίος του λέει «υποκλίνομαι», ενώ γελώντας ο Καμμένος τού λέει ότι όταν έρθει ο Τραμπ θα τον πάνε στα μπουζούκια.

Και, πράγματι, τέτοια ήταν η ταύτιση, που μετά το απρόσμενο εκλογικό αποτέλεσμα του 2015 για τους ΑΝ.ΕΛ. και συγκεκριμένα τη νύχτα της 20ής προς 21η Σεπτεμβρίου του 2015 και ενώ ήταν πια βέβαιο πως η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα συνέχιζε την πορεία της, ο Παπαχρήστος, σύμφωνα με τον αστικό μύθο, έσπευσε να τηλεφωνήσει στον ιδιοκτήτη του νυχτερινού κέντρου «Posidonio» στην παραλιακή για να κανονίσει μία πριβέ νύχτα για λίγους και εκλεκτούς φίλους. Ανάμεσά τους, ο πρώην υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, ο οποίος ήταν από τα πρώτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ασπάστηκαν το modus vivendi, στο οποίο κυριαρχούσαν τα σκάφη, τα πούρα και τα τρελά γλέντια. Καμμένος και Παππάς συνοδεύονταν από τις συζύγους τους, ενώ στην παρέα ήταν, μεταξύ άλλων, προκειμένου να απολαύσουν τη μελωδική φωνή του Γιάννη Πλούταρχου, ο Νίκος Νικολόπουλος, ο Τέρενς Κουίκ και η Ελενα Κουντουρά. Στο τραπέζι του Πάνου Καμμένου μαζί με τη σύζυγό του και τον επίσης βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ. ∆ημήτρη Καμμένο ξεχώριζε η φιγούρα του Σπύρου Παπαχρήστου, ο οποίος, παρά την αμφιλεγόμενη δράση του, ήταν μονίμως στο πλευρό του πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας, ιδιαίτερα στα νυχτοπερπατήματά του, καθώς γνώριζε από πρώτο χέρι τις κακοτοπιές. Η φωτογραφία που αποκαλύπτουν σήμερα τα «Π» είναι χαρακτηριστική. Η ταύτιση με τον Πάνο Καμμένο ήταν απόλυτη, όπως και τα μεγάλα σχέδια που μοιράζονταν. Επίσης χαρακτηριστικός ήταν ο διάλογος με την ιδιαιτέρα «Ελενα», όπου ο Παπαχρήστος έλεγε: «Κάποια στιγμή εγώ του είπα του Πάνου να ζητήσει από τον πρόεδρο (σ.σ.: Τσίπρα) να γίνει αντιπρόεδρος και να πάρει ό,τι έχει σχέση με την Τάξη, με τη δημόσια και την κρατική ασφάλεια, σαν ομπρέλα από πάνω, να μπορούμε να κάνουμε παρεμβάσεις στο Λιμενικό, στην Πυροσβεστική και στην Αστυνομία». Και συνεχίζει: «Γιατί, αφού ταλαιπωρείται που ταλαιπωρείται με όλο τον τομέα, γιατί να έχει μόνο τον Στρατό, ας είναι supervisor αντιπρόεδρος για όλα τα θέματα, και την ασφάλεια και την Τάξη και την εθνική ασφάλεια και την κρατική ασφάλεια, να βάλει και την ΕΥΠ από κάτω, θα είναι πολύ σημαντικό».
22
Στις 26/1/2017 και πάλι από το σταθερό που είναι καταχωρισμένο σε εταιρεία του Νίκου Πατέρα γίνεται αναφορά και σε μία επίσκεψη υψηλού προσώπου με κωδική ονομασία.

333
Ο Παπαχρήστου σε συνομιλία του με δημοσιογράφο αναφέρεται σε διάλογο που είχε με τον Καμμένο στην Αμερική, λέγοντας «θα τις καταργήσει τις εκλογές ο Τσίπρας; Δεν θα ξαναψηφίσουμε ποτέ;».

Η ΕΥΠ ευτυχώς για όλους εμάς, όμως είχε άλλες, πιο σημαντικές δουλειές και μία εξ αυτών ήταν η έρευνα για το κύκλωμα διαφθοράς στην ΕΛ.ΑΣ. που «έπιασε» και τους υπόλοιπους ενδιαφέροντες διαλόγους του Παπαχρήστου με τους εκπροσώπους της ελίτ, που δεν σχετίζονται με τη δικογραφία, έχουν, ωστόσο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

ΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ, ΤΑ ΡΟΥΣΦΕΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗ ΚΑΙ ΟΙ... «ΙΕΡΕΣ» ΕΠΑΦΕΣ

Μία επίσης σχέση κουμπαριάς ήταν και αυτή με τον επιχειρηματία Νίκο Πατέρα. Ενα από τα πλέον κομβικά πρόσωπα στην έρευνα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών για ένα κύκλωμα διαφθοράς στους κόλπους της Ελληνικής Αστυνομίας, που πλέον βρίσκεται στο στάδιο της διερεύνησης από τη Δικαιοσύνη, είναι χωρίς αμφιβολία ο Σπύρος Παπαχρήστος. Ο απότακτος ΕΚΑΜίτης, που τα ξημερώματα της 1ης Μαΐου 2018 δολοφονήθηκε έξω από ταβέρνα στην Παλλήνη, ήταν ένα πρόσωπο που κατάφερνε με μεγάλη ευκολία να κινείται στο προσκήνιο, δίπλα σε ανθρώπους με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, διατηρώντας ένα μεγάλο δίκτυο γνωριμιών τόσο στους χώρους της ΕΛ.ΑΣ. όσο και στις παρυφές της πολιτικής και δικαστικής εξουσίας. Ταυτόχρονα όμως, όπως άλλωστε ομολογούν και όσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο, ο Σπύρος Παπαχρήστος ήταν ένας άνθρωπος που κινούνταν με ιδιαίτερη επιδεξιότητα ανάμεσα σε ένα σκιώδες πλέγμα αστυνομικών, δικηγόρων, επιχειρηματιών και «νονών» της αθηναϊκής νύχτας, που διακινούσαν τεράστια χρηματικά ποσά.

Στο 70σέλιδο έγγραφο της ΕΥΠ, που υπό τη διοίκηση του Γιάννη Ρουμπάτη το διάστημα 20152017 παρακολουθούσε ένα δαιδαλώδες δίκτυο τηλεφωνικών συνδιαλέξεων ανώτερων και ανώτατων αξιωματικών της Αστυνομίας, το όνομα του Σπύρου Παπαχρήστου ξεχωρίζει. Και αυτό διότι, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες απομαγνητοφωνήσεις, στις οποίες οι πρωταγωνιστές εμφανίζονται να συνομιλούν ή να παραδέχονται επαφές με αυτό που θα ονομάζαμε «κοινούς θνητούς», οι συνομιλίες του απότακτου ΕΚΑΜίτη περιλαμβάνουν και πρόσωπα της ανώτατης πολιτικής και επιχειρηματικής ελίτ του τόπου. Αυτό είναι, άλλωστε, που έχει προκαλέσει και τεκτονικές αντιδράσεις σε όλους όσοι γνώριζαν ή διατηρούσαν με κάποιον τρόπο επαφές με το συγκεκριμένο πρόσωπο.

Στις συνομιλίες αυτές, οι οποίες αξίζει να σημειωθεί ότι προέρχονται από νόμιμες επισυνδέσεις (παρακολουθήσεις) της ΕΥΠ, που παραδόθηκαν στην πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου και στη συνέχεια στην Εισαγγελία Διαφθοράς, στο Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. και στην Οικονομική Αστυνομία, φιγουράρουν μεγάλα ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου, κορυφαίοι πολιτικοί, γραμματείς της Εισαγγελίας, ανώτατα στελέχη της Ιεραρχίας και συνεργάτες τους, ανώτατοι αξιωματικοί, δημοσιογράφοι, αλλά ταυτόχρονα και πρόσωπα που κινούνταν στον χώρο της παραβατικότητας. Στο ενημερωτικό υλικό της ΕΥΠ, που παραδόθηκε και στα χέρια του πρώην πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, το όνομα του Παπαχρήστου συμπεριλαμβάνεται σε έναν «χάρτη» που περιγράφει επαφές με ποινικούς, αστυνομικούς και άλλα πρόσωπα που αποτυπώνουν τις δαιδαλώδεις διαδρομές της μυστικής έρευνας για τη διαφθορά στην Αστυνομία. Επίσης, αποτυπώνεται σε φωτογραφία από βίντεο που έχει τραβηχτεί με drone, σε συνάντηση με αστυνομικούς που φέρονται να χρηματίζονται. Αυτό το ετερόκλητο «δίκτυο» γνωριμιών του Σπύρου Παπαχρήστου είναι ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα κομμάτια της δικογραφίας (τουλάχιστον με βάση τα στοιχεία που έχουμε καταφέρει να μελετήσουμε μέχρι σήμερα από τις χιλιάδες σελίδες των απομαγνητοφωνήσεων), που εκ των πραγμάτων δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για το πού βρίσκονταν τα όρια της λειτουργίας ενός πιθανού «παρακρατικού δικτύου», το οποίο, εκτός από το κοινό έγκλημα, είχε πρόσβαση στα ανώτατα κλιμάκια της εξουσίας.

Στις απομαγνητοφωνήσεις υπάρχουν τρεις τουλάχιστον συνομιλίες από και προς σταθερό τηλέφωνο, το οποίο είναι καταχωρισμένο σε εταιρεία του επιχειρηματία, αλλά και σε κινητό που επίσης ανήκει στην ίδια εταιρεία. Στις συνομιλίες ο Παπαχρήστος τον αποκαλεί μάλιστα «νονέ», ενώ σε μία εξ αυτών αναφέρεται το όνομα «Βάσω», που καλεί εκ μέρους του κυρίου Νίκου.
Σε άλλη κλήση που γίνεται από το σταθερό τηλέφωνο προς τον Παπαχρήστο, το αντικείμενο της συνομιλίας αφορά τον Πάνο Καμμένο και μια ομιλία του στη Βουλή:

5555
Ο Σπύρος Παπαχρήστου συνομιλεί με μία κυρία Νίνη, η οποία εμφανίζεται να είναι γραμματέας σε Εισαγγελία και τον ρωτάει εάν γνωρίζει τον Μελισσανίδη, γιατί θέλει να μπει η κόρη της στον ΟΠΑΠ.


Εισ. (S/N 3204)
Καλών: 2107298.....
Καλούμενος: Σπύρος Π.
Νονέ μου.
Τον ακούς τον Καμμένο στη Βουλή;
Οχι, νονέ μου.
Τον έχει κάνει ρόμπα τον Κουρτάκη και λέει ότι ο Κοτσώνης ήταν συνεταίρος του, λέει, στην εφημερίδα. Μεγάλη πλάκα έχουνε.
Ποιο κανάλι;
Το κανάλι live στη Βουλή, τώρα.
Τώρα, τώρα, το βάζω.
Σε άλλο τηλεφώνημα που γίνεται στις 26/1/2017 και πάλι από το ίδιο σταθερό που είναι καταχωρισμένο σε εταιρεία του Νίκου Πατέρα, ο καλών ζητάει από τον Παπαχρήστο να πει στον Βαγγέλη (πρόκειται για πρόσωπο που σχετίζεται με την Εκκλησία) να περάσει από το γραφείο του. Στην ίδια συνομιλία γίνεται αναφορά και σε μια επίσκεψη υψηλού προσώπου, με κωδική ονομασία:
Σπύρος: Θα ρυθμιστεί αυτό, γιατί ο άλλος πάει όποια ώρα θέλουμε εμείς πάνω, δεν είναι πρόβλημα αυτό.
Καλών: Ο Το...;
Σπύρος: Ναι, ναι.
Την επόμενη ημέρα (27/1/2017) από το ίδιο σταθερό καλεί η «Βάσω» και ρωτάει εκ μέρους του κ. Νίκου τι ώρα θα έρθει ο Βαγγέλης.
Ενα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που αποκαλύπτεται από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες είναι ότι ο Παπαχρήστος γίνεται αποδέκτης αιτημάτων για «ρουσφέτια», όπως μεταθέσεις από το υπουργείο Αμυνας αλλά και τοποθετήσεις σε μεγάλες εταιρείες. Σε μία από τις συνομιλίες, ο Παπαχρήστος συνομιλεί με μια κυρία με χαϊδευτικό «Νίνη», που εμφανίζεται να είναι γραμματέας σε Εισαγγελία και τον ρωτάει εάν γνωρίζει τον Μελισσανίδη, γιατί θέλει να μπει η κόρη της στον ΟΠΑΠ. Λίγες ημέρες αργότερα, η Νίνη από την Εισαγγελία καλεί εκ νέου:
Καλών: Νίνη (6944......)
Καλούμενος: Σπύρος Π.
Σ. Συνάντησα τον πρόεδρο, του έδωσα στα χέρια αυτό που θέλουμε, θα βάλει χαρτάκι στο βιογραφικό, απλά να ξέρεις, επειδή στην εταιρεία είναι και οι Τσέχοι κι έχουν δικές τους νόρμες κι ελέγχους σε όλα, το βλέπουν απλά θετικά.
Σε άλλο σημείο της συνομιλίας, ο Παπαχρήστος αναφέρει: «45 άτομα έχω βάλει, και μικρούς και μεγάλους και κορίτσια. Και στη HEC, τη Hellenic Environmental εταιρεία και στον ΟΠΑΠ και στη ναυτιλιακή».

∆εν ήταν όμως μόνο τα μικρά ρουσφέτια και οι εξυπηρετήσεις σε στρατιώτες και μεταθέσεις που περιλαμβάνονταν στο μενού των τηλεφωνικών επικοινωνιών. Οπως προκύπτει από τις συνομιλίες, αλλά και το συνοδευτικό έγγραφο της ΕΥΠ, ο Παπαχρήστος ενδιαφερόταν για μια επένδυση σε παραλιακό parking και σε μια εκ των επαφών του με τον δήμαρχο σε δήμο του παραλιακού μετώπου αναφέρει ότι βρίσκεται μαζί με τον Πάνο Καμμένο.

55555555
Μια επίσης σχέση κουμπαριάς ήταν και αυτή με τον επιχειρηματία Νίκο Πατέρα. Στις απομαγνητοφωνήσεις υπάρχουν 3 τουλάχιστον συνομιλίες από και προς σταθερό τηλέφωνο, το οποίο είναι καταχωρισμένο σε εταιρεία του επιχειρηματία, αλλά και σε κινητό που επίσης ανήκει στην ίδια εταιρεία. Στις συνομιλίες ο Παπαχρήστος τον αποκαλεί «νονέ».
Καταγραφη

Σε άλλη συνομιλία, που έχει καταγραφεί στις 20/10/2016 με γνωστό επιχειρηματία των Αθηνών, ο Σπύρος Παπαχρήστος του αναφέρει χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων:

«Πάμε... Πήραμε όλα τα αεροδρόμια της FRAPORT, 14 αεροδρόμια» (σ.σ.: με την εταιρεία φύλαξης στην οποία συμμετείχε). Επίσης, σε άλλο σημείο τονίζει ότι «με τα σκυλιά, συνεργασία με τους Αμερικανούς και τους Γερμανούς, η πρώτη approved εταιρεία και ξεκινάμε τώρα από το χτίσιμο και πήραμε απευθείας το τέμενος που θα γίνει στον Βοτανικό».
Επιβεβαιώνοντας τις υψηλές γνωριμίες του, σε ένα άλλο σημείο των απομαγνητοφωνήσεων στις 26/7/2016 ο Παπαχρήστος μιλάει με κοντινό του πρόσωπο. Οπως αναφέρει ο χειριστής της απομαγνητοφώνησης: «Πριν της τηλεφωνήσει ο Σπύρος, έχει προηγηθεί εισερχόμενη αναπάντητη από εκείνη, αλλιώς δεν θα της τηλεφωνούσε» και εξηγεί γιατί: «Είμαι με τον Βαγγέλη και δύο φίλους μας υπουργούς και τρώμε».
Ο ΤΡΑΜΠ, ΤΑ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΑ ΚΑΙ Ο ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΣ AMED KHAN ΤΟΥ... ΚΛΙΝΤΟΝ

Ενα ενδιαφέρον κομμάτι που ξετυλίγεται μέσα από τις πολλές συνομιλίες με το ζεύγος Καμμένου είναι και οι αναφορές που γίνονται ακόμα και για τις εξελίξεις στις εκλογές των ΗΠΑ, τον Τραμπ και τα... μπουζούκια, αλλά και οι επαφές που φέρεται να κανονίζει ο Παπαχρήστος με την Ελ. Τζούλη και τον Amed Khan, στενό συνεργάτη του Μπ. Κλίντον και διευθυντή της Paradigm Global Group, μιας ιδιωτικής διεθνούς εταιρείας επενδύσεων, με έμφαση στην ακίνητη περιουσία, την ενέργεια και την τεχνολογία, ο οποίος όμως ταυτόχρονα στη χώρα μας είναι ιδρυτής της Elpida Home, πρωτοβουλίας που παρέχει άσυλο και βοήθεια σε πρόσφυγες.
Στις 16/11/2016, λίγο μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ, ο Π. Καμμένος καλεί τον Παπαχρήστο από το κινητό του:
Κ.: Ναι.
Σ.: Υποκλίνομαι, λέει, Πάνο μου, άρχοντα. Το είδες αυτό που έστειλα στην Ελενα;
Κ.: Όχι, δεν είδα.
Σ.: Σε χαιρετάει και υποκλίνεται και του λες το βράδυ θα σε πάω Πάολα.
Κ.: (γέλια) Ο Τραμπ μόλις έρθει θα τον πάμε καζίνο, μπουζούκια, θα τον πάμε παντού αυτόν.
Σε άλλη συνομιλία που γίνεται με δημοσιογράφο (αρχικά Γ.) λίγες ημέρες μετά το ταξίδι με Παππά στην ορκωμοσία Τραμπ, αναφέρεται μεταξύ άλλων σε συνομιλία που είχε με τον Καμμένο στην Αμερική:
Σ.: Θα τις καταργήσει τις εκλογές ο Τσίπρας; Δεν θα ξαναψηφίσουμε ποτέ;
Γ.: (γέλια).
Σ.: Κάτι τέτοιο μου είπε ο Πανούλης από Αμερική. Μου λέει «τέλος, δεν ξαναψηφίζετε, μόνο εμείς θα είμαστε πάντα»! Τώρα με τον Τραμπ....

Aποδοχή Cookies

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies της Google ή/και άλλων παρόχων διαφήμισης για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Διαβάστε περισσότερα