Τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν το πρωί της Τρίτης πάνω από το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι, μία μόλις ημέρα μετά την επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, στην περιοχή.

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, ζέυγος τουρκικών F-16, που εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, πέταξε πάνω από το Φαρμακονήσι σε ύψος 24.000 ποδιών, στις 10:41. ενώ στις 10:44 τα δύο τουρκικά αεροσκάφη, που εισήλθαν στο FIR Αθηνών πέταξαν πάνω από το Αγαθονήσι επίσης στα 24.000 πόδια.

Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες εμπλοκής.

Τουρκικές εφημερίδες, όπως η Yeni Safak και η Sozcu, σχολίασαν προκλητικά την επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας χαρακτηρίζοντας το Αγαθονήσι σαν υποτιθέμενο τουρκικό έδαφος.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το κείμενο που δημοσιεύεται στις ιστοσελίδες τουρκικών εφημερίδων είναι σχεδόν πανομοιότυπο, κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα πως ο ισχυρισμός για το καθεστώς του Αγαθονησίου είναι κεντρική γραμμή και προέρχεται από το ίδιο κέντρο. 

«Πρόκληση από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ελλάδας προς την Τουρκία. Επισκέφθηκε τη νήσο Εssek (αναφορά στο Αγαθονήσι με το τουρκικό όνομα) που ανήκει στο νομό Αϊδινίου! Η Σακελαροπούλου πήγε με ελικόπτερο στο τουρκικό έδαφος» γράφουν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Συμβολική η επίσκεψη της Σακελλαροπούλου

«Η Ελλάδα επιδιώκει διαχρονικά σχέσεις καλής γειτονίας και συνεργασίας με την Τουρκία και επενδύει στην ειρηνική συνύπαρξη και τη συνεργασία των δύο λαών. Δεν είναι διατεθειμένη, όμως, να απεμπολήσει κυριαρχικά της δικαιώματα ή να αποδεχθεί αμφισβητήσεις εθνικών εδαφών», υπογράμμισε χθες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο Αγαθονήσι.

Η κ. Σακελλαροπούλου τόνισε πως «η διασφάλιση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί βασικό πυλώνα της εθνικής μας στρατηγικής».