Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση βρίσκεται ο πάλαι ποτέ πανίσχυρος υπουργός και alter ego του Αλ. Τσίπρα, Ν. Παππάς, καθώς οι τελευταίες αποκαλύψεις αναφορικά µε τις µυστικές επαφές που είχε µε τον επιχειρηµατία Σ. Μιωνή επιδρούν καθοριστικά και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Ως αποτέλεσµα, κορυφαία στελέχη της αξιωµατικής αντιπολίτευσης θέτουν ζήτηµα παραµονής του στα όργανα του κόµµατος µέχρις ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο από την έρευνα της ∆ικαιοσύνης.

Άλλωστε η θυελλώδης συνεδρίαση του Πολιτικού Συµβουλίου την Πέµπτη το βράδυ είναι ενδεικτική του κλίµατος. Με τον Ευκλ. Τσακαλώτο να δηλώνει πως ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος δεν µπορεί να υπερασπίζεται τον Ν. Παππά και πως σε επόµενη κυβέρνηση της Αριστεράς δεν θα ήθελε να συµµετάσχει µε αυτόν µέσα και άλλους που προσβάλλουν την Αριστερά, ή τον Ν. Φίλη και την Τ. Χριστοδουλοπούλου που επίσης τον επέκριναν µε σφοδρότητα.

Ήδη την πρώτη εσωκοµµατική ψυχρολουσία ο Ν. Παππάς την εισέπραξε µέσα από τη «χαιρέκακη σιωπή» των ηγετικών στελεχών της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, κυρίως αυτών που χαρακτήριζαν βλαπτική για την εικόνα της Αριστεράς την «πολυδιάστατη» και ενίοτε «παραθεσµική» εµπλοκή του σε «ξένα χωράφια» όσο ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση της χώρας. Οι ίδιοι ταυτόχρονα αξιολογούσαν την «πολυσχιδή» και «παρασκηνιακή» του δράση, κυρίως στο µέτωπο της «αγοράς» και της «επιχειρηµατικής» πιάτσας, ως το προοίµιο ενός πολιτικού σχεδίου για «κυνική» µετάλλαξη της ιδεολογικά «ροµαντικής» Κουµουνδούρου σε «συστηµική» Χαριλάου Τρικούπη. Σύµφωνα µε καλά πληροφορηµένες πηγές, εξηγήσεις για τα «παρασκηνιακά καµώµατα» του Ν. Παππά ζητούν από τον Αλ. Τσίπρα όλοι όσοι κατά καιρούς έχουν έρθει σε σύγκρουση µαζί του, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, ή έχουν υποστεί «βάναυση» επικοινωνιακή µεταχείριση από µέσα µαζικής ενηµέρωσης στα οποία ο τέως υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Πολιτικής φέρεται να ασκούσε «επιρροή» για να τους «απαξιώσει» στα µάτια της κοινής γνώµης και να τους «αποδυναµώσει» σε εσωκοµµατικό επίπεδο.

Συγκεκριµένα, ο Ν. Βούτσης, ο οποίος υποπτεύεται πως ο Ν. Παππάς έκανε σε βάρος του διαρροές στην εφηµερίδα «Documento» του Κ. Βαξεβάνη επειδή δεν κατάφερε να στείλει στο «εκτελεστικό απόσπασµα» τη σύζυγο του Κ. Μητσοτάκη, Μαρέβα, µέσα από τους ελέγχους που έγιναν στα «πόθεν έσχες» της Βουλής για την ίδια και τον σύζυγό της. Ο Ν. Βούτσης κατηγορήθηκε από τους «µηχανισµούς» του Ν. Παππά πως δεν «κυνήγησε» όσο έπρεπε τη σύζυγο του Κ. Μητσοτάκη, στον βωµό της προσωπικής του φιλοδοξίας να εκλεγεί Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας µε τη στήριξη της Ν.∆. Υπάρχει όµως και ένα άλλο θέµα, αυτό των τηλεοπτικών αδειών. Οπου το «σύστηµα» του Ν. Παππά διά του «πρόθυµου» Π. Πολάκη και επιστήθιου φίλου του Π. Καµµένου επιχείρησε το προηγούµενο διάστηµα να χρεώσει ευθύνες στον Ν. Βούτση που δεν του αναλογούσαν, ώστε να δικαιολογηθεί η «γκάφα» της κυβέρνησης σε επίπεδο χειρισµών.

Στη συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ τον περασµένο Φεβρουάριο, ο Π. Πολάκης κατηγορούσε τον Ν. Βούτση πως εξαιτίας του χάθηκε η µάχη των καναλιών, επειδή κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ δεν προέβη σε επιθετικές αλλαγές στη διοίκηση του Εθνικού Συµβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ

Κανένα ενδιαφέρον για την πολιτική τύχη του Ν. Παππά δεν έχει ούτε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος βρίσκεται σε αντιπαράθεση µαζί του εδώ και µία πενταετία. Ο τέως «τσάρος» της ελληνικής οικονοµίας είναι ίσως από τους πρώτους που είχαν αναδείξει τον «περίεργο» ρόλο που διαδραµάτιζε ο Ν. Παππάς ως δεξί χέρι του Αλ. Τσίπρα. Σε µια συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2017, τον είχε «φωτογραφίσει» ως τον άνθρωπο που επιδίδεται σε «νταραβέρια» µε οικονοµικούς και επιχειρηµατικούς παράγοντες, εν αγνοία µάλιστα του κόµµατος, αλλά και του ιδίου, που υποτίθεται ήταν θεσµικά υπεύθυνος ως υπουργός Οικονοµικών για όλα αυτά. Σηµειωτέον δε πως ο Ευκλ. Τσακαλώτος τις επιθέσεις που δεχόταν τις ερµήνευε στη βάση των σεναρίων που κυκλοφορούσαν πως ο Ν. Παππάς ήθελε να αναλάβει το χαρτοφυλάκιό του. Τη δοκιµασία που υφίσταται στην παρούσα φάση ο Ν. Παππάς µε τις εις βάρος του αποκαλύψεις για τα πάρε-δώσε που είχε µε τον επιχειρηµατία Σ. Μιωνή φέρεται να την απολαµβάνει και ο γραµµατέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ. Π. Σκουρλέτης. Ο τελευταίος θεωρεί τον κ. Παππά «κεντρικό» υποκινητή των επιθέσεων που δέχτηκε τον τελευταίο καιρό από πολλά µέσα µαζικής ενηµέρωσης, όπως το site «Ανοιχτό Παράθυρο» του Γ. Λακόπουλου. Σύµφωνα µε τις πληροφορίες, ο Π. Σκουρλέτης µετά τις τελευταίες εξελίξεις εκτιµά πως ο Αλ. Τσίπρας θα πρέπει να προχωρήσει σε «αναθεώρηση» των επιλογών του σε σχέση µε τα πρόσωπα που εµπιστεύεται για να µιλούν εξ ονόµατός του δηµοσίως, ώστε να µην υπάρχει καµία σκιά σε βάρος της Αριστεράς. Σηµειωτέον δε πως µε τον Ν. Παππά ο Π. Σκουρλέτης είχε έρθει σε ρήξη όταν του ζητούσε να δώσει πειστικές απαντήσεις και για όσα είχαν δει το φως της δηµοσιότητας στην περίπτωση µιας ακόµη σκανδαλώδους υπόθεσης. Αυτής του εµφανιζόµενου ως στενού συνεργάτη του, Μ. Πετσίτη. ∆ίχως καµία πραγµατική διάθεση να τον υπερασπιστεί αντιµετωπίζει τα «έργα και τις ηµέρες» του Ν. Παππά και ένα ακόµη ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς.

Πρόκειται για τον Ν. Φίλη, ο οποίος φέρεται να τον θεωρεί υπεύθυνο για την αποµάκρυνσή του από το υπουργείο Παιδείας, καθώς, όταν ήρθε η ώρα του ανασχηµατισµού, πήρε το µέρος του «κολλητού» του, Π. Καµµένου, που ζητούσε την «εκδίωξή» του από το κυβερνητικό σχήµα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. «Ακάλυπτος» µένει ο Ν. Παππάς και από άλλα κορυφαία στελέχη του κόµµατος που δεν εντάσσονται «αθροιστικά» στην εσωκοµµατική αντιπολίτευση της οµάδας των «53+», που έχει ως άτυπο ηγέτη τον Ευκλ. Τσακαλώτο, ή την τρόικα «Βούτση, Σκουρλέτη και Φίλη». Ανάµεσα σε αυτούς που ναι µεν στηρίζουν τον Αλ. Τσίπρα, αλλά τον προτρέπουν να κρατήσει αποστάσεις από τον Ν. Παππά, επειδή µπορεί να εξελιχθεί σε βαρίδι, είναι οι τέως υπουργοί ∆. Τζανακόπουλος και Αλ. Φλαµπουράρης.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΆ» στις 27/6