Νέα στοιχεία πρόκειται να προσκοµίσει στις εισαγγελικές Αρχές ο επιχειρηµατίας Σάµπυ Μιωνής για τη συνοµιλία του µε τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ και άλλοτε alter ego του Αλέξη Τσίπρα, Νίκο Παππά. Οι αποκαλύψεις «στρίµωξαν» και τον πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος θα πρέπει να βρει έναν τρόπο διαφυγής, καθώς τα στοιχεία-σοκ αφορούν ένα πρόσωπο το οποίο υπήρξε επί χρόνια το δεξί του χέρι και ο πιο στενός του συνεργάτης. Είναι γνωστό σε όλους πως ο Νίκος Παππάς αναλάµβανε τις «ειδικές αποστολές» και έχει χειριστεί αρκετές υποθέσεις, ακόµη από την περίοδο της αντιπολίτευσης πριν από το 2015, έως και τα πρώτα χρόνια της κυβέρνησης. Εάν προστεθεί σε αυτό πως έρχονται και νέες αποκαλύψεις, µε στοιχεία τα οποία κατά πληροφορίες θα αφορούν τόσο ντοκουµέντα όσο και µαρτυρίες και έγγραφα προς επίρρωσιν των καταγγελιών του επιχειρηµατία Σάµπυ Μιωνή, τότε αντιλαµβάνεται κανείς πως η θέση του Νίκου Παππά αλλά και του Αλέξη Τσίπρα θα καταστεί ακόµη πιο δυσχερής.

Ήδη, η δυσώδης υπόθεση βρίσκεται στα χέρια εισαγγελέα, ο οποίος διενεργεί προκαταρκτική εξέταση µε αντικείµενο εάν ο πρώην υπουργός έχει διαπράξει το αδίκηµα της ψευδορκίας. Επίσης, έχει θέσει στο «µικροσκόπιο» το ηχητικό υλικό προκειµένου να διακριβώσει τη νοµιµότητά του.

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΨΕΥΔΟΡΚΙΑΣ

Σύµφωνα µε πηγές της Προανακριτικής Επιτροπής, διαπιστώνονται αναντιστοιχίες στα όσα αναφέρονται από τον κ. Παππά στη συνοµιλία και στα όσα περιλαµβάνονται στην κατάθεσή του ενώπιον των µελών της. Στην ηχογραφηµένη συνοµιλία του µε τον επιχειρηµατία ο κ. Παππάς αναφέρει ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος (κάτι που τώρα αρνείται) «έχει τη δική του ατζέντα, από την οποία κάποιοι βγάζουν πολλά λεφτά». Ωστόσο, στην κατάθεσή του στην Προανακριτική είχε ισχυριστεί ότι σε καµία των περιπτώσεων δεν συνέβη κάτι τέτοιο.

Επίσης, ζητάει από τον επιχειρηµατία Σ. Μιωνή να προτρέψει τον Σταύρο Παπασταύρου να βγει να µιλήσει εναντίον της Μαρέβας Γκραµπόφσκι, ενώ στην κατάθεσή του ισχυρίστηκε πως ποτέ δεν έκανε κάτι τέτοιο. Την ίδια στιγµή, η αίσθηση που αφήνουν τα όσα ακούγεται να λέει στο ηχητικό είναι πως γνωρίζει την ύπαρξη παραδικαστικού κυκλώµατος, ενώ στην Προανακριτική Επιτροπή ισχυρίστηκε ότι δεν είχε αντιληφθεί κάτι τέτοιο.

Ωστόσο, το γεγονός είναι ένα... Η αποκάλυψη των όσων ειπώθηκαν στη συνάντηση του Νίκου Παππά µε τον Σάµπυ Μιωνή στην Κύπρο την 21η Μαΐου 2016 έχει προκαλέσει πολιτικό σεισµό αλλά και αποτροπιασµό. Στη συνοµιλία του µε τον επιχειρηµατία ακούγεται ξεκάθαρα να απαντά στο ερώτηµά του «πώς διαβάζεις τον Παπαγγελόπουλο» λέγοντας ότι «έχει τη δική του ατζέντα» και ότι «ξέρω, καταλαβαίνω και µαθαίνω» ότι «κάποιοι βγάζουν λεφτά» και, µάλιστα, «πολλά λεφτά». Επιπλέον, ανέφερε ότι ο Παπαγγελόπουλος «έκανε το δικό του outsourcing».

Παράλληλα, σε µια κίνηση πολιτικού ρεβανσισµού ζητάει από τον επιχειρηµατία «να βγει να µιλήσει» ο δικηγόρος Σταύρος Παπασταύρου για τη σύζυγο του τότε αρχηγού της αξιωµατικής αντιπολίτευσης και σηµερινού πρωθυπουργού, Μαρέβα Γκραµπόφσκι. «Θεωρώ άδικο και ανήθικο να στοχοποιείται ένας αθώος και να του ζητείται, σαν αντάλλαγµα, να καταθέσει ψευδώς εναντίον άλλου αθώου προσώπου, µε το οποίο συνδέεται φιλικά. Ο κ. Παπασταύρου, ασφαλώς, δεν δέχτηκε ποτέ να µπει σε αυτή τη συλλογιστική και ίσως αυτός να ήταν ένας από τους λόγους που, στην περίπτωσή του, υπήρξε πλήρης κατάλυση του τεκµηρίου αθωότητας και δηµιουργία ουσιαστικά τεκµηρίου ενοχής σε σωρεία διαδικασιών, στις οποίες τελικώς δικαιώθηκε», ανέφερε ο Σάµπυ Μιωνής στην ανακοίνωσή του.

ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ

Τα τελευταία 24ωρα, ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ µε µπαράζ συνεντεύξεων έχει επιχειρήσει να δώσει άλλη διάσταση σε όσα ακούγονται στη συνοµιλία. Ωστόσο, οι αντιφάσεις στις οποίες υπέπεσε γεννούν εύλογα ερωτήµατα. Το µόνο που δεν αµφισβητεί ο πρώην υπουργός και νυν βουλευτής, προφανώς διότι δεν µπορεί, είναι πως στη συνοµιλία του µε τον επιχειρηµατία ακούγεται η δική του φωνή. Ωστόσο, πλέον, επιχειρεί να κάνει τη νύχτα µέρα και υποστηρίζει πως όταν µιλούσε για «µαγαζάκι» και «πολλά λεφτά» δεν αναφερόταν στον ∆ηµήτρη Παπαγγελόπουλο, αλλά στον επιχειρηµατία Σάµπυ Μιωνή. Ισχυρίστηκε, δηλαδή, πως µιλώντας σε τρίτο πρόσωπο αναφερόταν στον επιχειρηµατία που εκείνη τη στιγµή είχε απέναντί του.

Βέβαια, αυτή ήταν η τελευταία εκδοχή στην οποία κατέληξε ο κ. Παππάς, καθώς στην πρώτη του συνέντευξη είχε πει πως µιλώντας για «µαγαζί» εννοούσε τη χώρα. Αργότερα, µιλώντας στο Mega, παραδέχθηκε ότι «είναι η δική µου φωνή στις συνοµιλίες», υποστηρίζοντας όµως ότι υπάρχουν κι άλλα σηµεία. «Εννοούσα µόνο τις δικές του επιχειρηµατικές δραστηριότητες, είχε πολλές εκκρεµότητες ο κ. Μιωνής». Όταν ρωτήθηκε γιατί ανέφερε πως «βγάζουν λεφτά», αντί για «βγάζεις λεφτά», απέφυγε να απαντήσει ευθέως, ισχυριζόµενος ότι αναφερόταν στα λεφτά του Μιωνή και «στο µαγαζί του Μιωνή».

Παράλληλα, ισχυρίστηκε πως ο λόγος της συνάντησης ήταν για το κράτος του Ισραήλ ύστερα από αίτηµα της κυβέρνησής του. «Ο λόγος της συνάντησης ήταν αυτός, το προξενείο του Ισραήλ. Ο µόνος λόγος της δικής µας ενασχόλησης ήταν η παρέµβαση του κράτους του Ισραήλ», υποστήριξε ο κ. Παππάς. Ωστόσο, ο ίδιος δεν απάντησε γιατί τότε συναντήθηκε εν κρυπτώ µε τον επιχειρηµατία, ενώ φυσικά ουδέποτε διευκρίνισε πώς τελικά η συζήτηση έφτασε στα «µαγαζιά» και στα «λεφτά». Και όχι µόνον αυτό, αλλά ζητούσε και στοιχεία για τη σύζυγο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Επιπλέον, έχει αφήσει θολό το τοπίο ο πρώην υπουργός για το πότε και πώς ενηµερώθηκε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο κ. Παππάς είπε ότι ο τότε πρωθυπουργός δεν γνώριζε ότι συνάντησε τον κ. Μιωνή και πως εκ των υστέρων ενηµερώθηκε για το θέµα του Ισραήλ και όχι για το τι συζητήθηκε και µε ποιον.

567HRTYR

Την ίδια στιγµή, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός ∆ικαιοσύνης κράτησε σαφείς αποστάσεις από τον Νίκο Παππά ενώπιον της Προανακριτικής Επιτροπής. «∆εν αναφέρθηκα στη φερόµενη µίζα των 2,6 εκατ. ευρώ, που αναφέρεται σε Παπασταύρου και Σαµαρά, διότι δεν γνωρίζω και δεν έχω κανένα στοιχείο. Σέβοµαι απόλυτα το τεκµήριο της αθωότητας», τόνισε την πρώτη ηµέρα σχετικά µε τις αστήρικτες αιχµές του πρώην υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ίδιο µήκος κινήθηκε και τη δεύτερη ηµέρα, λέγοντας: «Να καλέσετε εδώ τον Παππά για όσα λέει το ηχητικό. Γιατί ρωτάτε εµένα;».

Πολιτική θύελλα και σφοδρές αντιδράσεις

Άμεσα η Νέα Δημοκρατία ζήτησε από τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα «είτε να διαγράψει τον στενό συνεργάτη του, κ. Παππά, είτε να αναλάβει την ευθύνη του παρακράτους». Η πρώτη αντίδραση κύκλων του κυβερνώντος κόµµατος ήταν πως καθίσταται πλέον σαφές ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είχε στήσει ένα παραδικαστικό σύστηµα για να κάνει “δουλειές”». Επιπλέον, οι κύκλοι της Νέας ∆ηµοκρατίας τόνιζαν πως «ο κ. Παπαγγελόπουλος έκανε τη δική του δουλειά: εξυπηρετούσε τον ΣΥΡΙΖΑ και έβγαιναν “πολλά λεφτά” µε την πλήρη ανοχή και γνώση του “κεντρικού µαγαζιού”, όπως το χαρακτηρίζει ο κ. Παππάς, του ΣΥΡΙΖΑ».

Το ΚΚΕ έκανε λόγο για «παρέλαση σκανδάλων» που «αηδιάζουν τον λαό», ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πέταξε την μπάλα στην εξέδρα


Στο ίδιο µήκος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. «Τα ερωτήµατα είναι αµείλικτα. Γνώριζε την ύπαρξη παρακράτους ο κ. Τσίπρας; Αν ναι, τι έκανε γι’ αυτό; Ενηµερώθηκε από τον κ. Παππά, τότε υπουργό Επικρατείας της κυβέρνησής του και πιο στενό του συνεργάτη;», ανέφερε σε δήλωσή του. Από την άλλη, ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, επισήµανε ότι «ούτε στις ταινίες τα βλέπεις αυτά. Και στις ταινίες να τα δεις, δεν τα πιστεύεις», προσθέτοντας πως «αυτά που αναδύονται τις τελευταίες µέρες προκαλούν εµετό. ∆εν είναι εικόνα χώρας αυτή». Από πλευράς του Κινήµατος Αλλαγής, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόµµατος, Παύλος Χρηστίδης, δήλωσε πως «το κουβάρι των αποκαλύψεων άρχισε να ξετυλίγεται για το παρακράτος της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.».

«Ο λαός, που καλείται να πληρώσει τα σπασµένα µιας ακόµα κρίσης και που παρακολουθεί αηδιασµένος την “παρέλαση” σκανδάλων, πρέπει να απαιτήσει να βγουν τα “άπλυτα” όλων των κυβερνήσεων, της Ν.∆., του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, στη φόρα. Κι αυτό δεν µπορεί να γίνει µε όρους “πολιτικού αντιπερισπασµού”, όπως κάνουν όλα τα άλλα κόµµατα, συγκαλύπτοντας τελικά τις πραγµατικές ευθύνες τους και τις ίδιες τις αιτίες της διαπλοκής», σχολίασε το ΚΚΕ.

Σε ιστορικές... αναφορές άνευ ουσίας κατέφυγε ο ΣΥΡΙΖΑ τελικά σε ανεπίσηµη ανακοίνωσή του. «Η συντονισµένη και σκηνοθετηµένη αποδοχή και ανάδειξη από την πλευρά της κυβέρνησης της Ν.∆. της παράνοµης υποκλοπής ιδιωτικών συνοµιλιών πρώην υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί την πολιτική ζωή του τόπου, µε απόλυτη επιλογή και ευθύνη του Κυριάκου Μητσοτάκη, στη λάσπη και στον βούρκο», αναφερόταν στην άτυπη ενηµέρωση, προσθέτοντας πως «η υπόθεση αυτή µας γυρνάει 30 χρόνια πίσω, µόνο που τότε η Ν.∆., πάλι µε Μητσοτάκη αρχηγό, χρησιµοποιούσε τις κασέτες του Μαυρίκη, ενώ σήµερα χρησιµοποιεί τις κασέτες του Μιωνή». Πάντως, την Πέµπτη ο κ. Παππάς δήλωσε πως αναλαµβάνει την ευθύνη και έκανε λόγο για «λάθη ύφους και ουσίας, που έδωσαν αφορµή για επίθεση εναντίον µας».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στις 27/6