Το μέτρο απόσταξης κρίσης ενεργοποιεί ο Μάκης Βορίδης - 25 εκατ. ευρώ στους οινοπαραγωγούς
6756θε56
Πολιτική

Το μέτρο απόσταξης κρίσης ενεργοποιεί ο Μάκης Βορίδης - 25 εκατ. ευρώ στους οινοπαραγωγούς

Το μέτρο απόσταξης κρίσης εφαρμόζεται στο σύνολο της χώρας και αφορά όλες τις κατηγορίες του, προς απόσταξη, οίνου

O υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης στο πλαίσιο στήριξης των κλάδων του πρωτογενούς τομέα που πλήττονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού προχωρά στην ενεργοποίηση του μέτρου απόσταξης κρίσης.

Η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη έπειτα και από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 24 Ιουνίου με την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ) στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν ενδελεχώς οι επιπτώσεις της πανδημίας στον κλάδο και αναπτύχθηκαν σε βάθος οι λεπτομέρειες εφαρμογής του μέτρου.

Με το συγκεκριμένο μέτρο οι ιδιοπαραγόμενες ποσότητες αδιάθετου οίνου κατευθύνονται στην παραγωγή αιθυλικής αλκοόλης και επιτυγχάνεται η ανακούφιση του αμπελοοινικού τομέα μέσω:

· Της απομάκρυνσης από την αγορά ιδιοπαραγόμενων ποσοτήτων οίνου που δεν διατίθενται στο εμπόριο και δεν μπορούν να αποθεματοποιηθούν.

· Της αποσυμφόρησης των οινοποιιών ενόψει της έναρξης της νέας αμπελουργικής περιόδου.

· Της βελτίωσης των οικονομικών επιδόσεων των οινοπαραγωγών.

Το συνολικό ύψος του προϋπολογισμού για την χρηματοδότηση του προγράμματος ανέρχεται σε 25 εκατ. ευρώ. Το μέτρο απόσταξης κρίσης εφαρμόζεται στο σύνολο της χώρας και αφορά όλες τις κατηγορίες του, προς απόσταξη, οίνου.

Οι ενδιαφερόμενοι για ένταξη στο πρόγραμμα, οινοπαραγωγοί υποβάλουν αίτηση στην ψηφιακή υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ «δήλωση αποθεμάτων». Εν συνεχεία υποβάλουν αίτηση- υπεύθυνη δήλωση για ένταξη στο πρόγραμμα ηλεκτρονικά μέσω της αντίστοιχης ψηφιακής υπηρεσίας που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ από την 1η Ιουλίου έως και την 7η Ιουλίου 2020.

Υπενθυμίζεται ότι στην ίδια κατεύθυνση ο κ. Βορίδης ενεργοποίησε για πρώτη φορά και το μέτρο πρώιμης συγκομιδής (πράσινος τρύγος) με 2 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση της ισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στην αμπελοοινική αγορά

Aποδοχή Cookies

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies της Google ή/και άλλων παρόχων διαφήμισης για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Διαβάστε περισσότερα