Διήμερη επίσκεψη στην Καβάλα για την παρακολούθηση της πορείας των έργων ύψους 3.700.000 ευρώ, που εκτελούνται στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, πραγματοποίησε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, συνοδευόμενη από το Γενικό Γραμματέα Πολιτισμού κ. Γιώργο Διδασκάλου, την Έφορο Αρχαιοτήτων Καβάλας κ. Σταυρούλα Δαδάκη, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη των κεντρικών διευθύνσεων του Υπουργείου και της τοπικής Εφορείας.

Εκεί όμως συνέβη ένα ιδιαίτερο περιστατικό, καθώς δημόσια καταγγελία για τη συμπεριφορά της υπουργού Πολιτισμού k.Λίνας Μενδώνη έκανε ο προϊστάμενος του τμήματος Βυζαντινών Αρχαιοτήτων της τοπικής Εφορείας στην Καβάλα, Μιχάλης Λυχούνας.

Ο κ. Λυχούνας ανήρτησε στο προφίλ του στο Facebook ότι κατά τη διάρκεια ξενάγησης στον στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, στην Καβάλα την περασμένη Δευτέρα και μετά από διαφωνίες που υπήρξαν για την αναστήλωση, η κυρία Μενδώνη του είπε «όχι μαγκιές σε μένα».

Συγκεκριμένα, ο κ. Λυχούνας έγραψε στο Facebook: «Το Σαββάτο το πρωί ξεκινήσαμε την περιήγηση και η συζήτηση έρεε για τα προβλήματα ενός χώρου σε αναδιαμόρφωση, ώσπου φτάσαμε στην Βασιλική Β΄. Εκεί περιδεής μια μηχανικός της αναστήλωσης βγάζει σχέδια που στο βόρειο κλίτος του ναού έδειχναν κίονα με κιονόκρανο σήμερα εκτεθειμένο στο μουσείο. Τη ρωτάω: και πού ξέρετε πώς αυτά ήταν εδώ; Με προβληματική αφέλεια μου απαντά: Αυτό είναι ένα πρόβλημα! Τι εννοείτε της λέω, αυτό είναι εγκεκριμένη από το ΚΑΣ μελέτη και δεν το ξέρετε ακόμη; Με κοιτάζει απορημένη. Τι λέτε με ρωτά ο Γ.Γ. του υπουργείου, αυτή είναι μελέτη του ΥΠΠΟΑ. Εγώ πρώτη φορά το βλέπω, συμπληρώνω. Με γνώση περισσή (από την ΚΕΔΕ φερτή) και ύφος υψηλό, λέει ο Γ.Γ. πως είναι και της Εφορείας, αυτές είναι διαδικασίες του ΥΠΠΟΑ! Εγώ επιμένω δεν έχω δει και διαβάσει τη μελέτη! Και τότε η υπουργός με ένα ιδιόρρυθμο μείγμα γαλατικής ευγένειας και υπερχειλίζουσας τεστοστερόνης ξεσπά, ΟΧΙ ΜΑΓΚΙΕΣ ΣΕ ΜΕΝΑ! Ηθελα ή να την πιάσω από το μαλλί με σοβαρό κίνδυνο να λερωθούν τα χέρια μου από τη μέτριας ποιότητας χρωμοβαφή/βερνίκι επίπλων ή να αποχωρήσω. Προτίμησα το δεύτερο. Έτσι και τα χέρια μου δε λέρωσα, και εκείνη έκανε δηλώσεις για την επιτάχυνση καταστροφής της Βασιλικής Β΄και δε γίναμε επιθεώρηση, αλλά συνεχίστηκε το μνημειακό .... δράμα!»

Η απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού

Σήμερα το Υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με το εν λόγω περιστατικό σύμφωνα με την οποία ο κ.Λυχούνας έχει λάβει κλείσει να απολογηθεί για τη συμπεριφορά του.

Η ανακοίωση αναφέρει:
Σε ερώτηση δημοσιογράφων «ποια είναι η απάντηση του ΥΠΠΟΑ προς τον υπάλληλο κ. Μ. Λυχούνα» αναφέρομε τα εξής:

Επειδή ο κ. Μ. Λυχούνας στις δηλώσεις του, στις αναρτήσεις του στον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και στις συνεντεύξεις του υπέπεσε στα πειθαρχικά παραπτώματα της αναξιοπρεπούς ή ανάρμοστης ή ανάξιας για υπάλληλο συμπεριφορά εντός ή εκτός υπηρεσίας (άρθρο 107 παρ. 1 περ. ε του ν. 3528/2007), τη χρήση γλώσσας έμφυλης διάκρισης κατά την άσκηση των καθηκόντων (άρθρο 107 παρ. 1, περ.ζ του ν. 3528/2007) και της κακόβουλης άσκησης κριτικής των πράξεων αρμοδίων Υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ και της προϊσταμένης αρχής (Γενικού Γραμματέα Πολιτισμού και Υπουργού), δημοσίως, γραπτώς και προφορικώς, με σκόπιμη χρήση εν γνώσει εκδήλως ανακριβών στοιχείων ή με χαρακτηριστικά απρεπείς εκφράσεις (άρθρο 107 παρ. 1 περ. ιζ του ν. 3528/2007) κλήθηκε να υποβάλλει γραπτή απολογία για την υπηρεσιακή του συμπεριφορά η οποία πρέπει να είναι σαφής και λεπτομερής, εντός προθεσμίας 5 ημερών από τη επίδοση της κλήσης.