«Έχουμε ψηφιοποιήσει εκείνες τις υπηρεσίες που ο κόσμος είχε μια αλληλεπίδρασή με το γκισέ» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Καινούργια μέρα» με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη, ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.

Ο κ. Πιερρακάκης δήλωσε πως «σήμερα θα παρουσιαστεί στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη η ψηφιακή ακαδημία πολιτών» στην οποία -όπως είπε- «αυξάνονται τα μαθήματα που παρέχονται δωρεάν».

Παράλληλα ανέφερε πως σύντομα θα προστεθούν και τα ληξιαρχεία.

Ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης σημείωσε πως «την επόμενη εβδομάδα θα συζητηθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα οπτικοακουστικά μέσα ώστε να έρθουν νέες ξένες παραγωγές στη χώρα μας».

Αναφορικά με το 5G, υπογράμμισε πως «απόλυτη δέσμευση μας είναι να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα πριν παρέλθει το 2020 ενώ μέσα στο 2021 θα λειτουργεί σε κάποιες περιοχές».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης στα Παραπολιτικά 90,1: 

«Έχουμε ξεκινήσει από την ψηφιοποίηση εκείνων των υπηρεσιών που ο κόσμος χρειάζεται να έχει μια αλληλεπίδραση με γκισέ οπότε προσπαθούμε να ψηφιοποιούμε τα μεγάλα. Σε πρώτη φάση η διαδικασία αυτής της έκδοσης απαιτεί ένα κινητό τηλέφωνο για να λάβεις μια επιβεβαίωση γιατί είναι ευαίσθητη η εξουσιοδότηση ως πράξη του δημοσίου, και στην πορεία επειδή το είχαμε κάνει αυτό αρχικά μόνο για ελληνικά κινητά τηλέφωνα και επειδή είδαμε τη ζήτηση που υπάρχει από τους συμπολίτες μας που ζουν στο εξωτερικό εντάξαμε από χθες και τους ξένους αριθμούς κινητών τηλεφώνων και πλέον δύναται να προβαίνουν σε αυτή την πράξη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πιερρακάκης.

«Προσπαθούμε κάθε μέρα να κάνουμε και από μια μικρή ενέργεια, μια μικρή διασύνδεση, μια μικρή απλούστευση. Σήμερα θα παρουσιάσουμε στον πρωθυπουργό την ψηφιακή ακαδημία πολιτών στην οποία πια περνάμε σε μια δεύτερη έκδοση. Αυξάνουμε τα μαθήματα, θα περάσουν τα 200 μαθήματα αυτά τα οποία παρέχονται δωρεάν και να πω ότι είναι μαθήματα και από πανεπιστήμια και από επιχειρήσεις, είναι από όλους τους αρμόδιους φορείς που εμείς αξιολογούμε ότι έχουν δημιουργήσει καλό περιεχόμενο. Είναι πράγματα τα οποία κάποια είναι πολύπλοκα, κάποιος θέλει να μάθει μια γλώσσα προγραμματισμού, κάποια είναι απλά, κάποιος θέλει απλώς να μάθει να σερφάρει στο διαδίκτυο, όλα αυτά είναι εκεί συγκεντρωμένα», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Μέσα στην εβδομάδα θα προσθέσουμε και άλλα πράγματα είχαμε ξεκινήσει με την ψηφιοποίηση των δημοτολογίων, θα προσθέσουμε και δυνατότητες για να μπορεί κανείς να τυπώνει τις δημοτολογικές πράξεις, το πιστοποιητικό γέννησης κλπ. Πολύ σύντομα θα έχουμε προσθέσει τα ληξιαρχεία. Αλλά ξέρετε είναι τα πολλά μικρά τα οποία έχουν από πίσω τους πάρα πολλές μικρές τεχνικές δυσκολίες τις οποίες προσπαθούμε να λήξουμε γρήγορα για να παρέχουμε τις σχετικές υπηρεσίες στους πολίτες», σημείωσε επιπρόσθετα.

Για το gov.gr, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης δήλωσε: «Όλα πλέον είναι στο gov.gr. Αρκεί κάνεις να μπει στο gov.gr και να πατήσει την υπηρεσία που ψάχνει. Το gov.gr ξεκίνησε πριν 3 μήνες είχε 501 υπηρεσίες την πρώτη μέρα, τώρα προσεγγίζουμε 550 υπηρεσίες. Η μεγάλη μεταρρύθμιση που ευελπιστούμε να κάνουμε από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνηση επί της ουσίας το gov.gr είναι αλλά όχι στη σημερινή του μορφή που το ξεκινάμε. Πριν 3 μήνες ξεκινήσαμε ένα οικοδόμημα, το οικοδόμημα αυτό θα χτίζεται όλη την τετραετία και ευελπιστούμε ότι θα χτίζεται και μετά, ότι είναι κάτι το οποίο ήρθε για να μείνει. Εκεί πέρα πρέπει να μπει όλο το κράτος. Όλες οι κρατικές υπηρεσίες που είναι ψηφιοποιήσιμες θα γίνονται μέσω του gov.gr».

Ερωτηθείς ποιες ψηφιοποιημένες υπηρεσίες έχουν κάνει ρεκόρ επισκεψιμότητας, απάντησε: «Αθροιστικά οι υπεύθυνες δηλώσεις και οι εξουσιοδοτήσεις είναι 585 χιλιαδες μέσα σε ένα τρίμηνο που έχουν εκδοθεί με αυτό τον τρόπο. Μετά εχουμε σηκώσει λιγότερο από δύο εβδομάδες τρία δημοτολογικά πιστοποιητικά, γέννησης, οικογενειακής κατάστασης και ιθαγένειας και έχουν εκδοθεί 46 χιλιαδες με αυτό τον τρόπο. Και από εκεί και πέρα υπάρχει και το κομμάτι των προσωρινών αδειών οδήγησης όπου εκεί πλέον με το που κάποιος περνάει τις εξετάσεις της οδήγησης μπορεί να εκδώσει αμέσως το προσωρινό του δίπλωμα. 24 χιλιάδες προσωρινές άδειες οδήγησης έχουν εκδοθεί με αυτό τον τρόπο. Είναι και πολλά άλλα όπως η άυλη συνταγογράφηση όπου έχουμε πάνω από 1, 5 εκ. άυλες συνταγές έχουν εκδοθεί με αυτό τον τρόπο».

Ερωτηθείς τι περιμένουμε το επόμενο διάστημα, ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε: «Θα έχουμε δύο νομοσχέδια, το πρώτο νομοσχέδιο θα ξεκινήσει να συζητείται τη Βουλή την επόμενη εβδομάδα που αφορά αφενός την αλλαγή στο νόμου των οπτικοακουστικών μέσων που έχει σχέση με τα κίνητρα των οπτικοακουστικών παραγωγών τα οποία τα βελτιώνουμε για να έρθουν περισσότερες ξένες παραγωγές στην πατρίδα μας αλλά θα περιλαμβάνει και κάποιες συμβολικές ψηφιακές υπηρεσίες. Γιατί η Ελλάδα είναι ένα φυσικό κινηματογραφικό στούντιο και αυτό το πλεονέκτημα δεν το έχουμε εκμεταλλευτεί στο βαθμό κατά τον οποίο θα έπρεπε να το κάνουμε. Βελτιώνουμε ακόμα περισσότερα τα κίνητρα αλλά μέσα στον ίδιο νόμο υπάρχουν κάποιες ψηφιακές υπηρεσίες τις οποίες νομοθετούμε. Μια η οποία κατά τη γνώμη μου είναι πάρα πολύ σημαντική και αφορά τα ειδικά αιτήματα του ΕΟΠΥΥ που έχουν σχέση με λογοθεραπείες και εργοθεραπείες γιατί αυτή τη στιγμή οι γονείς των παιδιών που κάνουν ειδική αγωγή συναντούν μια εντελώς παράλογη γραφειοκρατική διαδικασία κάθε φορά που πρέπει να αποζημιώνονται για αυτά τα μαθήματα. Αυτό θα γίνεται μέσω του gov.gr πλέον δηλαδή ουσιαστικά απλουστεύουμε μια μεγάλη ταλαιπωρία για τους γονείς».

«Υπάρχουν εκατοντάδες τέτοιες διαδικασίες μικρές οι οποίες ταλαιπωρούν στοχευμένες ομάδες του πληθυσμού, κάποιες είναι οριζόντια θέματα όπως οι αυτές οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που ψηφιοποιήσαμε οι υπεύθυνες δηλώσεις, κάποιες είναι όμως στοχευμένα η λογοθεραπεία και εργοθεραπεία σε παιδιά άρα εμείς κάνουμε μια δουλειά η οποία αφορά τα πάντα και κοιτάζουμε να δούμε πως θα μπορέσουμε μέσω της ψηφιοποίησης και της απλούστευσης όσο το δυνατόν περισσότερες τέτοιες διαδικασίες να τις επιλύσουμε και να αφαιρέσουμε ένα βάρος από την πλάτη του πολίτη», επισήμανε.

«Το δεύτερο νομοσχέδιο είναι ο κώδικας ψηφιακής διακυβέρνησης που θα επιδιώξουμε επίσης να έρθει μέσα στον Ιούλιο. Είναι ένα πολύ μεγάλο σχέδιο νόμου περιλαμβάνει όλες τις διατάξεις που αφορούν την πληροφορική από παλιότερες που επικαιροποιούνται μέχρι καινούργιες που έχουν σχέση με θέματα όπως η εισαγωγή του ενιαίου αριθμού που θα αντικαταστήσει ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και αριθμό ταυτότητας», διευκρίνισε ο υπουργός.

Αναφορικά με το 5G, δήλωσε: «Η απόλυτη δέσμευσή μας είναι να τηρήσουμε το χρονοδιάγραμμα δημοπρασίας του φάσματος για τα δίκτυα 5ης γενιάς αυτό θα γίνει πριν παρέλθει το 2020. Για εμάς το 5G δεν είναι ένα ακόμα G. Αυτό το τρένο δεν θα το χάσουμε μέσα στο 2021 θα έχει ξεκινήσει το δίκτυο 5G να ξεδιπλώνεται. Το σημαντικό σε αυτό είναι ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα «οικοσύστημα» εταιρών πάνω σε αυτό. Το 5G θα είναι πολύ χρήσιμο όχι τόσο για τον καταναλωτή, η μεγάλη αλλαγή θα είναι στη βιομηχανία, η μεγάλη αλλαγή θα είναι σε όλες τις δεκάδες εφαρμογές από την τηλειατρική, από τις μεταφορές και σε πολλά άλλα πράγματα τα οποία δεν τα έχουμε σκεφτεί καν».