«Το διεθνές δίκαιο δίνει στα νησιά δικαίωμα σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα» επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφορικά με τις δηλώσεις Τσαβούσογλου.

«Η Ελλάδα θα κάνει ότι χρειάζεται για να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα ενώ ενόψει και της συνόδου κορυφής της ΕΕ που είναι σε εξέλιξη παρέπεμψε στις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη που ζήτησε πιο αποφασιστική αντίδραση από τους Ευρωπαίους στην τουρκική προκλητικότητα και όχι μόνο δηλώσεις», τόνισε ο κ. Πέτσας.

Παράλληλα ο κ. Πέτσας ανεφέρθηκε και στην επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ αλλά και στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών Ελλάδας και Αιγύπτου, μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια.

Την ίδια στιγμή απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα και την αντιπολίτευση που ζήτησαν να δοθούν τα ποσά και τα ονόματα όσων πήραν μέρος στην καμπάνια για τον κοροναϊό «Μένουμε Σπίτι», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «θα δημοσιευτούν όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης».

Όπως είπε πρόκειται για μια «συνεκτική εκστρατεία που έσωσε ζωές. Τα ποσά δεν μπορούν να δοθούν πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία. Αυτή τη στιγμή είναι στη φάση ποιοτικού έλεγχου και οι πληρωμές θα γίνουν από το υπουργείο Οικονομικών. Μετά θα δοθούν τα ποσά στη δημοσιότητα».

«Στο τέλος θα έχετε πλήρη εικόνα για το ποιοι πήραν μέρος και τι ποσά πήραν», επεσήμανε ο κ. Πέτσας.

Επιπρόσθετα μιλώντας για το μέσο ενημέρωσης που το ξεκίνησε όλο αυτό, υπογράμμισε πως «πηρέ μεγάλα ποσά από τον ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του και συνηθίζει να ρίχνει λάσπη στον πρωθυπουργό και την οικογένειά του». Επίσης, όπως είπε ο ίδιος «το μέσο είναι γνωστό για fake news».

«Παρακαλούμε τον κ. Τσίπρα να ενημερώσει πόσα χρήματα δόθηκαν στο μέσο με το οποίο ταυτίζεται κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του», είπε κλείνοντας.

Η εισαγωγική τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου:

Α. Διεθνείς πρωτοβουλίες.

Ολοκληρώνεται σήμερα μια εβδομάδα έντονης κινητικότητας για θέματα μείζονος εθνικού ενδιαφέροντος.

Ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση αναπτύσσουν πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο για την ανάδειξη των συνεχιζόμενων τουρκικών προκλήσεων και τη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας.
Για την ενίσχυση των στρατηγικών συμμαχιών της Πατρίδας μας στην ευρύτερη γειτονιά μας, την ανάπτυξη πολύπλευρων συνεργασιών, την προσέλκυση επενδύσεων.
Και βέβαια για την προώθηση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, των αποφάσεων που θα φέρουν πιο γρήγορα και θα κάνουν πιο δυνατή την ανάκαμψη της οικονομίας και την ανάταξη της κοινωνίας μας.
Την Τρίτη και την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης – συνοδευόμενος από κλιμάκιο Υπουργών - βρίσκονταν στο Ισραήλ, πραγματοποιώντας την πρώτη επίσκεψη στο εξωτερικό μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, με σκοπό, όπως δήλωσε ο ίδιος «να ενισχύσουμε και να διευρύνουμε τη στρατηγική μας σχέσης, μέσω στενότερης συνεργασίας σε μια σειρά καθοριστικών τομέων».

Στη διάρκεια της επίσκεψης υπογράφηκαν σημαντικές διμερείς συμφωνίες για τον Τουρισμό, την κυβερνοασφάλεια και τη Γεωργία. Συζητήθηκαν, ακόμη θέματα που αφορούν στην ενέργεια, την άμυνα και την αμυντική βιομηχανία.

Ιδιαίτερης σημασίας συζήτηση έγινε για την «τουρκική δραστηριότητα που συνιστά απειλή για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής» και ειδικότερα για «τα πρόσφατα συμβάντα παράνομης και προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στα θαλάσσια, εναέρια και χερσαία σύνορά μας». Όπως και για τις «αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τη Λιβύη» και την «απολύτως άκυρη συμφωνία μεταξύ των δύο αυτών χωρών για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών».

Επαναβεβαιώθηκε, ταυτόχρονα, η κοινή πεποίθηση για τη γεωστρατηγική σημασία του EastMed και η κοινή βούληση για την προώθηση του έργου. Σε ό,τι αφορά τη διμερή αμυντική συνεργασία ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι μπορεί να αναπτυχθεί, «όχι μόνο επιχειρησιακά, αλλά και σε ό,τι αφορά την αμυντική υποδομή».

Σημειώνεται ότι ο Πρωθυπουργός είχε συναντήσεις με τους επικεφαλής κορυφαίων εταιρειών αμυντικού υλικού και επενδυτικών κεφαλαίων, προς τους οποίους απηύθυνε πρόσκληση για επενδύσεις στην Πατρίδα μας.

Την Τετάρτη το απόγευμα ο Πρωθυπουργός συμμετείχε, στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ, που έγινε με τηλεδιάσκεψη. Αναφέρθηκε στο άνοιγμα του τουρισμού και επανέλαβε την πρόσκλησή του να γίνει μία από τις επόμενες Συνόδους Κορυφής στην Ελλάδα, Επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει, εντός του Ιουλίου, συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης. Έβαλε στην ατζέντα την τουρκική προκλητικότητα στην Μεσόγειο, τονίζοντας αφενός ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί παραβίαση της κυριαρχίας της και αφετέρου ότι η αντίδραση της Ε.Ε. δεν πρέπει να μείνει σε επίπεδο δηλώσεων. Αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ειρήνη» για το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και τόνισε ότι «δεν μπορούμε να λαμβάνουμε αποφάσεις και μετά να φαινόμαστε αδύναμοι στην εφαρμογή τους».
Επιπλέον, χθες ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας, επισκέφθηκε το Κάιρο. Έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, τον κ. Al Sisi, στον οποίο μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και την διακηρυγμένη βούληση της χώρας μας να συσφίξουμε τους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας με την Αίγυπτο. Στη συνέχεια συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του κ. Sameh Shoukry, με τον οποίον συζήτησαν τα περιφερειακά θέματα, τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, το Λιβυκό και την τουρκική προκλητικότητα. Επίσης, αυτή η επίσκεψη ήταν ένα σημαντικό βήμα ώστε Ελλάδα και Αίγυπτος να ξαναπιάσουν το νήμα της διαπραγμάτευσης για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών.

Β. Σε ότι αφορά την πορεία για τη νέα κανονικότητα

Προετοιμαζόμαστε για το επόμενο μεγάλο βήμα, την 1η Ιουλίου, ημέρα που θα ανοίξουν πιο πλατιά οι πύλες της χώρας στον τουρισμό. Πρώτο μέλημά μας, όπως τόνισε κατ΄ επανάληψη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι η ασφάλεια των εργαζόμενων στον κλάδο, των κατοίκων στους τουριστικούς προορισμούς, καθώς και των επισκεπτών μας.

Έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο ενδυνάμωσης των δομών και των υπηρεσιών Υγείας στη νησιωτική χώρα και λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για τον έγκαιρο εντοπισμό και τη ιχνηλάτηση ενδεχόμενων κρουσμάτων, την απομόνωση, την παροχή περίθαλψης.

Παράλληλα συνεχίζονται οι έλεγχοι σε περιοχές της χώρας με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο.

Σε περίπτωση εντοπισμού αυξημένου αριθμού κρουσμάτων θα λαμβάνονται - όπως ήδη γίνεται σε περιοχές της Ξάνθης – στοχευμένα, τοπικά, περιοριστικά, μέτρα.
Ταυτόχρονα εντείνονται οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων προστασίας, ενώ παράλληλα ενιαιοποιείται και εξορθολογίζεται το πλαίσιο κυρώσεων. Το νέο απλό και ομοιόμορφο πλαίσιο προβλέπει αυξημένες κυρώσεις για όσους είναι υπότροποι.

Στην πρώτη παράβαση εκτός του διοικητικού προστίμου (που εξαρτάται από τα τετραγωνικά της επιχείρησης) προβλέπεται 15νθήμερη αναστολή λειτουργίας, στη δεύτερη αναστολή λειτουργίας της
επιχείρησης για 30 ημέρες και στην τρίτη - εκτός του προστίμου - αν αυτή γίνεται εντός τριμήνου υπάρχει αναστολή λειτουργίας για 90 ημέρες και αν γίνεται εντός εξαμήνου τότε η αναστολή λειτουργίας.

Σε κάθε περίπτωση επαγρυπνούμε, δεν εφησυχάζουμε. Εκπτώσεις σε ζητήματα ασφάλειας και υγείας δεν γίνονται.

Γ. Σε ό,τι αφορά την οικονομία.

Παρατείνεται έως και το τέλος του χρόνου, η ισχύς των μειωμένων κατά 30% συντελεστών Φ.Π.Α. για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο, που σηκώνουν, πέρα από τις συνέπειες της πανδημίας, και το βάρος της διαχείρισης του μεταναστευτικού προβλήματος.