«Έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις για τον πτωχευτικό νόμο», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Καινούργια μέρα» με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη, η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη.

Η κα Γεροβασίλη δήλωσε πως «θα πρέπει να υπάρξει μια παράταση στην προστασία της πρώτης κατοικίας με κάτι που θα είναι οριστικό, καθώς όπως είπε ειδικά μετά τον κοροναϊό πολλά νοικοκυριά αντιμετωπίζουν προβλήματα».

Παράλληλα εκτίμησε ότι «η χώρα μας απειλείται να χάσει την αξιοπιστία της ότι σέβεται τα δικαιώματα μεταναστών και προσφύγων και ότι δρα στη βάση του διεθνούς δικαίου».

Για τον Δημήτρη Παπαδημούλη, η κα Γεροβασίλη δήλωσε πως «είναι ένας έντιμος πολιτικός με μακρά πορεία που εν μπορεί να κριθεί από μια στιγμή».

Αναφορικά με τις επιθέσεις του ΚΙΝΑΛ, ανέφερε ότι «διχάζεται το ίδιο και βρίσκεται σε υπαρξιακή κρίση».

Την ίδια στιγμή σημείωσε πως «κανείς δεν έχει αμφισβητήσει τον Αλέξη Τσίπρα ως επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ».

Για τον ανασχηματισμό, ανέφερε πως «αυτός δεν έχει γίνει ακόμα λόγω του βέτο σε πρόσωπα που έθεσε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Όλγας Γεροβασίλη στα Παραπολιτικά 90,1: 

Αναφορικά με τον πτωχευτικό νόμο, η κα Γεροβασίλη ανέφερε: «Έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένες προτασεις στο τι πρέπει και πως πρέπει να κινείται ένας πτωχευτικός νόμος. Σε μια εποχή ειδικά σε μια μετα-κορονοϊό εποχή όπου εκατομμύρια συμπολίτες μας βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση αντιλαμβάνεστε την αναγκαιότητα της παράτασης προστασίας της πρώτης κατοικίας με κάτι το οποίο πια θα είναι και οριστικό».

«Η παράταση δεν επιλύει το ζήτημα βεβαίως έδωσε μια ανάσα εν μέσω κορονοϊού ωστόσο τα προβλήματα είναι εδώ, η πραγματική ζωή είναι εδώ. Η οικονομία παραδόθηκε με αναπτυξιακούς ρυθμούς και είχε αρχίσει να δημιουργείται ένα ψυχολογικό κλίμα διαφορετικό αλλά και πραγματικό κλίμα, είχαν αρχίσει να ανακάμπτουν και πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μεγαλύτερες επιχειρήσεις σε αυτό έχει συμβεί οπισθοδρόμηση ραγδαία με δεδομένη την υφεσιακή πορεία που έχουμε εξαιτίας του κοροναϊού από τη μια, από την άλλη όμως δεν πάρθηκαν μέτρα από την πλευρά της κυβέρνησης ούτως ώστε να στηριχτούν πραγματικά οι επιχειρήσεις και έτσι έχουμε εκατοντάδες χιλιάδων επιχειρήσεων που είναι έξω από κάθε βοήθεια και βεβαίως έξω από κάθε προστασία. Αντιλαμβάνεστε τι θα συμβεί και με την ύφεση η οποία έχει αρχίσει να καταγράφεται και αναμένεται να κορυφωθεί, συμπλήρωσε η ίδια.

Αναφορικά με το σχέδιο της κυβέρνησης για την πρώτη κατοικία, σημείωσε: «Το θέμα μας δεν είναι αν θα κερδοσκοπήσουν πάλι τα funds ή ο δημόσιος φορέας, το θέμα μας είναι πως θα προστατευτούν οι άνθρωποι στη χώρα μας. Επίσης είναι η πρωτοτυπία της κυβέρνησης πρώτα να ανακοινώνεται δια δημοσιευμάτων η πρόθεσή της και στην συνέχεια να εμφανίζεται στη Βουλή. Η συζήτησή μας θα γίνει όταν αυτό εμφανιστεί στη Βουλή και εκεί θα συμφωνήσουμε ή θα διαφωνήσουμε με βάση το τι πραγματικά θα κατατεθεί στο ελληνικό κοινοβούλιο. Εμείς έχουμε τη γενναιότητα να στηρίζουμε όλες τις θετικές μεταρρυθμίσεις, δεν έχουμε κάνει μητροπολιτική ούτε προτιθέμεθα σε αντίθεση με τη ΝΔ η οποία όχι μόνο δεν έχει τη γενναιότητα να αναγνωρίσει πόσες πολιτικές που χαράχτηκαν επί των ημερών μας συνεχίζει έστω και σε μια δήλωση».

Αναφορικά με την κατάθεση ερώτησης του κ. Αρβανίτη στην Κομισιόν σχετικά με καταγγελίες για επαναπροωθήσεις και άρνηση διάσωσης προσφύγων και μεταναστών, η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε: «Οι καταγγελίες οι οποίες γίνονται προς την ελληνική κυβέρνηση είναι καθημερινές και η χώρα μας απειλείται να χάσει την αξιοπιστία της και να χάσει αυτό που είχε μέχρι σήμερα δηλαδή να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τα δικαιώματα των προσφύγων και να δρα με βάση το διεθνές δίκαιο. Τα δημοσιεύματα και οι παρατηρήσεις και οι επιπλήξεις προς την ελληνική κυβέρνηση είναι πολλαπλές, δεν είναι ένα δημοσίευμα όπως ισχυρίζεται η ΝΔ. Ένας ευρωβουλευτής θα πρέπει να εκφράσει την πραγματική αγωνία και θα πρέπει να κρούσει τον κώδωνα, είναι δουλειά του ευρωβουλευτή και αυτή».

Στην ερώτηση ακόμα και αν σε περίπτωση που δεν είναι αληθή τα δημοσιεύματα, μπορεί να πλήξει την εικόνα της χώρας, η κα Γεροβασιλή απάντησε: «Η εικόνα της χώρας μας ενδιαφέρει πάρα πολύ και κάνουμε πολύ σοβαρή αντιπολίτευση προκειμένου να μην πλήττεται η εικόνα της χώρας αυτό όμως δεν σημαίνει κουκούλωμα. Κουκούλωμα δεν θα υπάρξει. Δεν είναι υιοθέτηση δημοσιεύματος, είναι καταγγελίες από διεθνείς οργανισμούς. Η ερώτηση έγινε ορθότατα».

Αναφορικά με τις «επιθέσεις» του ΚΙΝΑΛ για τις δράσεις του κ. Παπαδημούλη, ανέφερε: «Αυτά είναι αστεία θέματα. Ο κ. Παπαδημούλης έδωσε επαρκείς εξηγήσεις και όλοι μας κρινόμαστε καθημερινά. Ο κ. Παπαδημούλης είναι ένας έντιμος πολιτικός με μακρά πορεία για να μπορεί να κριθεί από μια στιγμή. Όλα κρίνονται όμως το να γίνεται προσπάθεια αντιπερισπασμού για να καλύψει η ΝΔ τη διασπάθιση χρήματος, το έκανε πρώτη η ΝΔ και το κάνει συνεχώς. Από την άλλη το ΚΙΝΑΛ δεν είναι ένα πράγμα σήμερα, δεν έχει μια αντίληψη, διχάζεται το ίδιο κάνει έναν αγώνα υπαρξιακό με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός ο οποίος κυρίως καλείται να εκφράσει τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Αυτό δημιουργεί ένα ζήτημα στο ΚΙΝΑΛ, το οποίο είναι δύο τάσεων τουλάχιστον και μένει να δούμε πως θα εξελιχθεί αυτό πολιτικά».

«Η ΝΔ για να κάνει αντιπερισπασμό στη διασπάθιση χρήματος, εννοώ τα 20 εκ. της αδιαφανούς διανομής στα Μέσα, για να γίνει αυτό έχει κάνει μια τεράστια έρευνα για να δει αν χρηματοδοτήθηκαν τα Μέσα αντίστοιχα επί ΣΥΡΙΖΑ με αδιαφανή τρόπο. Όλες αυτές είναι κινήσεις αντιπερισπασμού αλλά ποτέ δεν θα συγκριθούμε στο κομμάτι που αφορά τη διαφάνεια και το θεσμικό τρόπο με τον οποίο εργάστηκε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε η ίδια.

Για τον κ. Τσίπρα, η κα Γεροβασίλη ανέφερε: «Είναι ομόφωνο και είναι καταγεγραμμένο και δηλωμένο ότι ουδείς, ποτέ ακόμα και αν γράφονται διάφορα πράγματα, ουδείς ποτέ αμφισβήτησε τον κ.Τσίπρα ως επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει αυτή η συζήτηση, δεν υπήρχε ποτέ στο εσωτερικό».

Αναφορικά με την πρόταση του κ. Σπίρτζη για γραμματεία ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε: «Υπάρχουν πάρα πολλές συζητήσεις και θα υπάρξουν και το επόμενο διάστημα συζητήσεις και για τα οργανωτικά ζητήματα του ΣΥΡΙΖΑ πέραν της πολιτικής πρότασης η οποία ετοιμάζεται και η οποία θα μπει στο διάλογο. Επειδή ξέρω πολύ καλά τον κ. Σπίρτζη και τις αγωνίες του και τη συμμετοχή του στη διαδικασία της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ, ξέρω πολύ καλά ότι δεν πρόκειται για προσωπική του αγωνία. Από εκεί και πέρα δεν το έχω σκεφτεί αυτό σαν ενδεχόμενο...»

Ερωτηθείσα αν εκτιμά ότι έχουν βάση δημοσιεύματα που λένε ότι ο ανασχηματισμός δεν έγινε λόγω του κ. Σαμαρά, απάντησε: «Θεωρώ ότι έχει βάση, υπάρχει αρθρογραφία τις τελευταίες μέρες που μιλάει για την απαίτηση του κ. Σαμαρά να αλλάξει το υπουργειο Παιδείας και η υπουργός Παιδείας να μετακομίσει στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Όλοι γνωρίζουμε ότι ο κ. Σαμαράς έχει λόγους για να ζητάει αυτό, μένει να το δούμε και στην πορεία αν θα ισχύει».