Το μνημείο του Ολοκαυτώματος Yad Vashem ήταν ο τελευταίος σταθμός της διήμερης επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ.

Ο πρωθυπουργός απέτισε φόρο τιμής στους περίπου έξι εκατομμύρια Εβραίους που δολοφονήθηκαν από τους Ναζί, επισκεπτόμενος το Yad Vashem, στην Ιερουσαλήμ.

Ο κ. Μητσοτάκης κατέθεσε στεφάνι στην εμβληματική Αίθουσα Μνήμης (Hall of Remembrance), όπου είναι χαραγμένα τα ονόματα τοποθεσιών όπου διαπράχθηκαν οι χειρότερες θηριωδίες των Ναζί σε βάρος των Εβραίων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε επίσης τα ενδότερα του μνημείου όπου, μεταξύ άλλων, εκτίθεται ένα βαγόνι από τα τραίνα που οδηγούσαν τους Εβραίους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι - Μητσοτάκη και τον γιό τους Κωνσταντίνο, βάδισε έως το τμήμα του μνημείου που είναι αφιερωμένο σε μη Εβραίους οι οποίοι έθεσαν τη ζωή τους σε κίνδυνο προκειμένου να προστατεύσουν τους διωκόμενους του Ολοκαυτώματος.

Ανάμεσα στα ονόματα που είναι χαραγμένα στις πλάκες των Δίκαιων των Εθνών (The Righteous Among the Nations) βρίσκεται αυτό της Ευαγγελίας Γεωργιάδου, αδελφής της γιαγιάς του Πρωθυπουργού, και συγκαταλέγεται στους δεκάδες Έλληνες που με πράξεις μεγάλης γενναιότητας διέσωσαν Εβραίους. Κατά τη διάρκεια της κατοχής της Αθήνας από τις δυνάμεις του Άξονα η Ευαγγελία Γεωργιάδου έκρυψε και περιέθαλψε τη μικρή κόρη μίας φίλης της έως την απελευθέρωση της πόλης από τους κατακτητές, προστατεύοντας διαρκώς την ταυτότητα του παιδιού.