Τη στρατηγική ανάδειξής του ως απόλυτου εγγυητή της επαναφοράς της χώρας σε τροχιά οικονομικής ανάπτυξης θα επιστρατεύσει εκ νέου ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην προσπάθειά του να διατηρηθεί η κοινωνική ισορροπία στη χώρα, με φόντο τη βαθιά ύφεση που ενέσκηψε διεθνώς εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού. Επί της ουσίας, πρόκειται για ακόμα μία επένδυση του πρωθυπουργού στην καλλιέργεια προσωπικής εμπιστοσύνης με τους πολίτες, καθώς το σχετικό εγχείρημα έδειξε να πετυχαίνει σε κάθε κρίσιμη για τον ίδιο και τη χώρα συγκυρία. Από τη μάχη για την ηγεσία της Ν.Δ. μέχρι τις εθνικές εκλογές, όπου περιόδευσε σε όσο περισσότερες περιοχές της χώρας ήταν δυνατό, μέχρι και το πρώτο διάστημα της παρουσίας του στο Μέγαρο Μαξίμου με τις φοροαπαλλαγές στις οποίες προχώρησε άμεσα και το «κοινωνικό συμβόλαιο» που παρουσίασε στην παρθενική του επίσκεψη ως πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, όταν και ζήτησε να κρίνεται κάθε χρόνο με βάση την υλοποίηση των δεσμεύσεων του προηγούμενου έτους. Φυσικά, αυτό συνέβη και στην περίοδο της διαχείρισης της πανδημίας, όταν ανέλαβε την ευθύνη για κάθε βήμα και κάθε μέτρο της κυβέρνησης στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης της νόσου.

«Τώρα και πάλι βγαίνει μπροστά για να εγγυηθεί την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη ανάκαμψη, αναλαμβάνοντας το σύνολο της ευθύνης, καθώς και πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, οι οποίες έχουν ήδη αποδώσει ξεκάθαρα καρπούς. Παράλληλα, δραστηριοποιείται στο μέτωπο της καθημερινότητας, με προσωπικές παρεμβάσεις σε τομείς-κλειδιά. Όπως επισκεπτόταν προσωπικά τα νοσοκομεία αναφοράς τους προηγούμενους μήνες, συνομιλώντας με γιατρούς και νοσηλευτές, όπως βρέθηκε στον Έβρο στην πρόσφατη μεταναστευτική κρίση, έτσι και τώρα θα δώσει στίγμα στο μέτωπο του τουρισμού, του εμπορίου, της εστίασης και σε κάθε κλάδο από τον οποίο θα εξαρτηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα η διάρκεια και το βάθος της ύφεσης», επισημαίνουν συνεργάτες του Κυρ. Μητσοτάκη, δίνοντας το περίγραμμα των κινήσεών του για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός δίνει το «παρών» σήμερα στη Σαντορίνη για να εγκαινιάσει το άνοιγμα της τουριστικής δραστηριότητας, υπερθεματίζοντας στη δυνατότητα ασφαλών διακοπών που παρέχει η χώρα μας σε αυτήν την πρωτόγνωρη κατάσταση και καλώντας τους πολίτες του κόσμου να εμπιστευθούν την Ελλάδα. Επιπλέον, κατά κάποιον τρόπο θα προλογίσει και τις σχετικές εξαγγελίες στις οποίες θα προβεί την επομένη ο αρμόδιος υπουργός Χάρης Θεοχάρης, με τις οποίες θα δίνονται σαφείς κατευθύνσεις για σημαντικές παραμέτρους της λειτουργίας του τουρισμού υπό τις παρούσες συνθήκες.

«Όπως απευθυνόταν το προηγούμενο διάστημα σε παγκόσμιους επενδυτικούς κύκλους ώστε να εμπιστευθούν την πατρίδα μας, ακριβώς το ίδιο θα πράξει και στο συγκεκριμένο μέτωπο, καθώς, όπως έχουν έρθει τα πράγματα, οι αφίξεις επισκεπτών από το εξωτερικό συνιστούν τη μεγαλύτερη επένδυση για μας, αφού, εκτός των άλλων, θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο το καλό κλίμα που έχει διαμορφωθεί διεθνώς», τονίζουν συνομιλητές του περιβάλλοντος Μητσοτάκη.

Πέραν της Σαντορίνης, ο πρωθυπουργός θα βρεθεί και στην Κέρκυρα, όπως έγραφαν τα «Π» από την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ είναι πιθανό να ταξιδέψει και σε περισσότερους εγχώριους τουριστικούς προορισμούς.

ΚΟΝΔΥΛΙΑ

Ο επόμενος μεγάλος σταθμός είναι η δέσμευση που θα αναληφθεί για την άρτια και αποτελεσματική διαχείριση των δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ που αναλογούν στη χώρα μας από το πακέτο βοήθειας των ευρωπαϊκών θεσμών. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ένα στοχευμένο πλέγμα ενεργειών θα ξεκινήσει αφού ξεκαθαρίσει οριστικά το τοπίο με τον τρόπο και τον χρόνο αποδέσμευσης των κονδυλίων μια «αναπτυξιακή σταυροφορία», όπως λένε ενδεικτικά κορυφαία στελέχη του Μαξίμου, για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που ανοίγονται όσον αφορά τις ενισχυτικές δράσεις για κάθε κοινωνική ομάδα. Η επιχείρηση αυτή θα «τρέξει» στο κυβερνητικό και κοινοβουλευτικό πεδίο, αλλά και στο κοινωνικό, με συναντήσεις με φορείς ανά την ελληνική περιφέρεια. Μια πρώτη γεύση των σχεδιασμών του πρωθυπουργού αναμένεται να δοθεί μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου.

Χαρακτήρα προσωπικών χειρισμών του πρωθυπουργού στη διπλωματική σκακιέρα παίρνουν και οι αντιδράσεις της Αθήνας στο μείζον θέμα της έντασης με την Τουρκία. Καταδεικνύοντας τις προθέσεις του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε επιστολή με την υπογραφή του στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφερόμενος στις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου από την πλευρά του Ταγίπ Ερντογάν.

Το επόμενο στάδιο είναι η παρουσίαση των εθνικών θέσεων στη Σύνοδο Κορυφής της 19ης Ιουνίου, η οποία για το Μαξίμου συνιστά ορόσημο για τη διπλωματική απόκρουση των γενικότερων κινήσεων Ερντογάν. Μάλιστα, όπως λένε οι γνωρίζοντες, δεν αποκλείεται αυτή να είναι η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός θα επιστρατεύσει υψηλούς τόνους όσον αφορά την τοποθέτησή του έναντι των εταίρων, προκειμένου να υπογραμμίσει την ανάγκη να σταθεί η Ευρώπη στο ύψος των περιστάσεων.


Δημοσιεύθηκε στην εφημε΄ριδα Παραπολιτικά το Σάββατο 13 Ιουνίου