«Στην Πλατεία Βικτωρίας βρίσκονται άτομα που έχουν πάρει προσφυγικό προφίλ έχουν βγει από τις δομές και θα πρέπει να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ''Mea Culpa'' με τον δημοσιογράφο και βουλευτή της ΝΔ, Κωνσταντίνο Μπογδάνο, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

Ο κ. Μηταράκης ανέφερε πως «βρίσκονται επίσης άτομα από την Μόρια, που έφυγαν από το νησί».

Παράλληλα σημείωσε ότι «35 από τους 60 έφυγαν ενώ οι υπόλοιποι παραμένουν στην πλατεία καθώς τους προσέγγισαν αλληλέγγυοι για να παραμείνουν στο σημείο».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου:

Για τα άτομα που βρίσκονται στην πλατεία Βικτωρίας, ο κ. Μηταράκης δήλωσε: «Υπάρχουν δύο κατηγορίες, η μια κατηγορία είναι άτομα στα οποία έχει αναγνωριστεί προσφυγικό προφίλ άρα έχουνε πάρει άδεια παραμονής, άρα πλέον πρέπει να ενταχθούν στην αγορά εργασίας, στην ελληνική κοινωνία να πιάσουν δουλειά και να υποστηρίξουν τον εαυτό τους. Υπάρχουν προγράμματα στήριξης του ενοικίου, εκμάθησης δεξιοτήτων... Η δεύτερη κατηγορία που βρέθηκε στη Μόρια είναι ότι με τον παλιό νόμο αναγνώριζε σε κάποια πρόσωπα λόγω ευαλωτότητας, βέβαια να σας πω ότι υπάρχουν φάκελοι στην Εισαγγελία Μυτιλήνης που διερευνά τις χιλιάδες ευαλωτότητες που δόθηκαν τα προηγούμενα χρόνια».

«Η ουσία είναι ότι αυτοί που είχαν κάποιες παλιότερες άδειες μετακίνησης οι οποίες με τον καινούργιο νόμο σιωπηρώς γίνανε δεκτές μεταβατικά, επιλέξανε να φύγουν από τα νησιά ιδίοις εξόδοις και κάποιος τους κατεύθυνε στην πλατεία Βικτωρίας. Το ενδιαφέρον είναι ότι χθες στείλαμε το διοικητή και τον υποδιοικητή της υπηρεσίας Πρώτης υποδοχής στην πλατεία Βικτωρίας για να βρεθεί μια προσωρινή λύση με τη λογική ότι όσοι είναι αιτούντες άσυλο να μεταφερθούνε σε δομές που βρισκονται στην ηπειρωτική Ελλάδα όπως δικαιούνται, αυτοί που δεν είναι αιτούντες άσυλο αλλά είναι πρόσφυγες, να τους μεταφέρουμε για ένα διάστημα λίγων εβδομάδων σε μια δομή φιλοξενίας ώστε να μπορέσει να πάει ο Διεθνής Οργανισμός μετανάστευσης και να τους βοηθήσει να ενταχθούν στο πρόγραμμα ενσωμάτωσης. Οι 35 από τους 60 το δεχτήκανε και μπήκαν σε ένα λεωφορείο και φύγαν οι υπόλοιποι τους είχαν πλησιάσει οργανώσεις, αλληλέγγυοι οι οποίοι βρισκόντουσαν στην πλατεία και τους λέγανε «μην πάτε, μη δεχτείτε να σας μετακινήσουν αλλά μείνετε εδώ». Έχει προσφερθεί φιλοξενία... Οι αλληλέγγυοι προσπαθούν να δημιουργήσουν μια ένταση», συμπλήρωσε η ίδια.

«Η χώρα μας δεν μπορεί και ούτε θέλει να δώσει ισόβια κατοικία και ισόβια σύνταξη τους αιτούντες άσυλο», τόνισε ο κ. Μηταράκης.

«Με το νόμο που ψηφίστηκε το Νοέμβριο και τροποποιήθηκε πρόσφατα πλέον η χώρα μας εκδίδει πολύ πιο γρήγορα αποφάσεις ασύλου. Κάνουμε αυτό που είχε πει ο Μητσοτάκης προεκλογικά, διαχωρίζουμε αυτούς που είναι πραγματικά πρόσφυγες, πραγματικά από εμπόλεμες περιοχές, πραγματικά κινδυνεύουν βάσει των διεθνών δεδομένων από αυτους που είναι οικονομικοί μετανάστες οι οποίοι δεν θα μείνουν σε αυτή τη χώρα. Η Ελλάδα δεν θα γίνει χώρα τους, θα επιστρέψουν στις χώρες προέλευσης τους και αυτό είναι μια ισορροπημένη σύγχρονη ευρωπαϊκή αντίληψη μεταναστευτικής πολιτικής», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν εγκυμονούσες στην Πλατεία Βικτωρίας, απάντησε: «Είναι ξεκάθαρο στην ελληνική νομοθεσία ότι έγκυες γυναίκες εξαιρούνται από την πολιτική αποχώρησης από δομές φιλοξενίας για το διάστημα της εγκυμοσύνης και ένα διάστημα μετά. Επίσης ανθρωποι που είναι ευάλωτοι και είναι σε ειδικές καταστάσεις προβλέπονται κάποιες παρατάσεις στις αποχωρήσεις εννοείται ότι εφαρμόζουμε μια πολιτική η οποία έχει μια ανθρωπιστική διάσταση. Έγκυες γυναίκες δεν υπάρχουν στην πλατεία Βικτωρίας απ’ ότι γνωρίζω, αν έχουν πάει κάποιες οι οποίες επιλέξανε να μετακινηθούνε...»

Για τα ταξιδιωτικά έγγραφα, ο υπουργός σημείωσε: «Δίνουμε μερικές εκατοντάδες την ημέρα πλέον, εδώ και δύο εβδομάδες έχει αλλάξει η διαδικασία και έχει απλοποιηθεί. Έχει γίνει πολύ πιο σύντομο το χρονικό διάστημα, υπάρχει ένα ειδικό γραφείο το οποίο δίνει ταξιδιωτικά έγγραφα. Υπάρχουν οι περιορισμοί στις μετακινήσει οι οποίες είναι από τη Συνθήκη του Δουβλίνου, θέματα τα οποία η Ευρώπη επανεξετάζει στα πλαίσια του νέου κανονισμού μετανάστευσης και ασύλου που ελπίζουμε ότι θα θεσμοθετηθεί φέτος».

Αναφορικά με το θέμα των επιστροφών, υπογράμμισε ότι «είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε ένα αριθμό επιστροφών μόλις ανοίξουν τα σύνορα της χώρας προς όλες τις χώρες και κυρίως στις χώρες προέλευσης».

Ερωτηθείς αν κλείνουν κάποιες δομές, ο κ. Μηταράκης δήλωσε: «Έχουμε 92 δομές στην ενδοχώρα θέλουμε να κλείσουμε τις 60. Αυτό εξαρτάται από δύο παραμέτρους, η πρώτη παράμετρος είναι να έχουμε πολύ ισχυρή φύλαξη των συνόρων. Το τελευταίο τρίμηνο η μείωση σε σχέση με το 2019 ξεπερνά το 90%, μείωση ροών τους τελευταίους τρεις μήνες. Αν δείτε τα στοιχεία της Frontex δεν ισχύει το ίδιο γενικά για την Ευρώπη γιατί το Μάιο είχαμε μια μεγάλη αύξηση ροών αλλά πλέον στην γραμμή της Μεσογείου όπως συνέβαινε πριν το 2015. Τα στοιχεία δείχνουνε ότι η Ελλάδα αυτό το σύντομο τουλάχιστον χρονικό διάστημα δεν είναι η βασική πύλη εισόδου. Το δεύτερο βασικό στοίχημα είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου γιατί το πόσοι μένουν στις δομές εξαρτάται από το πόσοι έρχονται αλλά κυρίως από το πόσο χρόνο μένουνε. Το τρίτο μεγάλο στοίχημα είναι η έξοδος από τις δομές όσων είτε έχουν λάβει προσφυγικό προφίλ είτε δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας οπότε ο συνδυασμός αυτών των τριών παραμέτρων μας επιτρέπει να σχεδιάζουμε το 2020 να παραδώσουμε λιγότερες δομές από όσες παραλάβαμε.