Την Πέμπτη, 21 Μαΐου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου, με αφορμή τη συμπλήρωση, εκείνη την ημέρα, 30 ετών από τη σύναψη πλήρων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός το 1990 που είχε λάβει την απόφαση να αναγνωρίσει η Ελλάδα επισήμως το κράτος του Ισραήλ.

Σε εκείνη τη συνομιλία πριν από ένα μήνα περίπου, οι δύο πρωθυπουργοί επιβεβαίωσαν, όπως ανακοινώθηκε, τη σημαντική στρατηγική σχέση Ελλάδας – Ισραήλ, αλλά συμφώνησαν και σε κάτι άλλο: Ο Έλληνας πρωθυπουργός να είναι ο πρώτος ηγέτης ξένου κράτους που επισκέπτεται το Ισραήλ μετά το άνοιγμα των συνόρων και την επανέναρξη των μετακινήσεων.

Σήμερα, συνοδεία πλειάδας υπουργών, ο κ. Μητσοτάκης επισκέπτεται το Ισραήλ με μια ευρεία ατζέντα συνομιλιών: Ενέργεια, τουρισμό, επενδύσεις και φυσικά τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. «Οι σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ είναι αυτοτελείς και δεν ετεροκαθορίζονται”, τονίζουν από το Μέγαρο Μαξίμου. “Ελλάδα και Ισραήλ είναι δύο Δημοκρατίες με μακρά παράδοση ενώ έχουν συναντίληψη σε μια σειρά ζητημάτων που αφορούν την ευρύτερη περιοχή. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει στις επαφές του και το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και να αναδείξει τους κινδύνους των τουρκικών ενεργειών για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή».



Στην κυβερνητική αποστολή συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και οι υφυπουργοί Ανάπτυξης Χρίστος Δήμας και Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης. Με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού και των υπουργών θα διεξαχθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ. Θα υπογραφούν συμφωνίες και μνημόνια κατανόησης μεταξύ των δύο χωρών μεταξύ άλλων για την τουριστική συνεργασία, τη γεωργική συνεργασία, την κυβερνοασφάλεια και την υψηλή τεχνολογία. Η ασφάλεια, οι νέες τεχνολογίες και η διαχείριση των υδάτων είναι ακόμα ορισμένα από τα ζητήματα που θα απασχολήσουν τις συναντήσεις που θα έχει ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί στην Ιερουσαλήμ. Παράλληλα, θα γίνει συζήτηση και για μελλοντική συνεργασία σε θέματα διαχείρισης κρίσεων, μετά την επιτυχημένη αντιμετώπιση του πρώτου κύματος τις πανδημίες από τις δύο χώρες.

Σήμερα, στις 10:30 το πρωί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ενώ οι υπουργοί παράλληλα θα έχουν ξεχωριστές συναντήσεις με τους Ισραηλινούς ομολόγους τους. Στη 1 το μεσημέρι θα γίνει γεύμα εργασίας των δύο αντιπροσωπειών, ενώ στις 3:15 το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό του Ισραήλ και υπουργό άμυνας, Μπέντζαμιν Γκαντζ. Ακολουθούν στις 4:30 κρίσιμες συναντήσεις με σημαντικούς Ισραηλινούς επιχειρηματίες και επενδυτές, ενώ αμέσως μετά ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων όπου θα έχει συνάντηση με τον Πατριάρχη. Θεόφιλο Γ’, ενώ θα ακολουθήσει επίσκεψη στο Ναό της Αναστάσεως.

Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο Ισραήλ θα ολοκληρωθεί το απόγευμα, με τη συνάντηση με τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Ισραηλινής Βουλής Γιαίρ Λαπίντ, ενώ θα ακολουθήσει ιδιωτικό δείπνο με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου.