Πολύ κοντά στο πρώτο… «λίφτινγκ» της κυβέρνησης σε επίπεδο κυβερνητικού σχήματος εν μέσω μιας αιφνιδιαστικής κίνησης ανασχηματισμού φέρνουν  το Μέγαρο Μαξίμου, τα σενάρια και οι συζητήσεις που φουντώνουν ξανά.

Με βάση το γεγονός ότι οι επόμενοι μήνες θεωρούνται ιδιαιτέρως κρίσιµοι για την ευόδωση των στόχων του πρωθυπουργού, αλλά και το ότι ο πρώτος ουσιαστικός απολογισμός του κυβερνητικού έργου θα γίνει τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβρη τα σενάρια εκτός από τις προθέσεις του πρωθυπουργού για αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα, αναφέρουν και σχετικές ημερομηνίες.

 

Ο Πρωθυπουργός ήδη από την αξιολόγηση των υπουργών, αλλά και την πορεία του κυβερνητικού έργου  έχει πλήρη επίγνωση της εικόνας του κυβερνητικού έργου και που καταγράφονται αρρυθμίες ή σημαντικές πρόοδοι. Τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο συζητούνται όλα τα ενδεχόμενα ακόμη και η ανάγκη των αλλαγών, όχι απαραίτητα σε επίπεδο ανασχηματισμού, αλλά σε επίπεδο διορθωτικών κινήσεων.

 

Και σήμερα τα σενάρια του ανασχηματισμού αναφέρθηκαν δύο φορές από επίσημα κυβερνητικά χείλη, από τον υπουργό Επικρατείας, κ. Γεραπετρίτη και από τον κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, αν και ο κ. Γεραπετρίτης ήταν αυτός που άφησε ένα παράθυρο ανοιχτό, για ανασχηματισμό, φουντώνοντας έτσι την συζήτηση εκ νέου.

Είναι αλήθεια ότι τα πολιτικά δεδομένα και ο προγραμματισμός της κυβέρνησης έχει εν μέρει ανατραπεί λόγω της πανδημίας, παρά το γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά που σε περίοδο κρίσης ένας πρωθυπουργός κερδίζει πόντους αντί να χάνει, για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την κρίση και δη μια πανδημία που εξακολουθεί να αποτελεί απειλή για τον πλανήτη.

Η κυβέρνηση οδηγήθηκε στην επανεκκίνηση της οικονομίας και φαίνεται ότι η αλλαγή στις κυβερνητικές προτεραιότητες φέρνει ακόμη πιο κοντά την συζήτηση του ανασχηματισμού. Οι εισηγήσεις που δέχονταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης για πρόωρες κάλπες, όσο τα ποσοστά που αγγίζει στις δημοσκοπήσεις είναι θεαματικά και θα του δώσουν την ευκαιρία να τελειώσει μια και καλή με την απλή αναλογική, φαίνεται ότι δεν ήταν τόσο πειστικές με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να αποκλείει το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το πολιτικό στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν είναι μόνο να εξαντλήσει την τετραετία, αλλά και να παραμείνει στην εξουσία της χώρας και μια δεύτερη τετραετία. Οι δυο συνεχόμενες  θητείες μιας κυβέρνησης για την χώρα μας τουλάχιστον αποτελεί μακρινό πολιτικό παρελθόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης όμως φαίνεται αποφασισμένος να διεκδικήσει κάθε πιθανότητα επιδεικνύοντας μια πολιτική στιβαρή, αυστηρή, συντονισμένη και αποτελεσματική.

 Τα σενάρια

Τα σενάρια του ανασχηματισμού αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσανατολίζεται σε αλλαγές που θα έχουν στόχο αρχικά  τα παραγωγικά υπουργεία της οικονομίας, αλλά όχι σε επίπεδο υπουργών, και σε δεύτερο επίπεδο, που δεν αποκλείει και αλλαγές σε χαρτοφυλάκια, σε υπουργεία που αφορούν στην καθημερινότητα, όπου απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί.

Ήδη η κυβέρνηση σε επίπεδο οικονομίας έχει περάσει στη χάραξη νέου προγράμματος, το οποίο είναι πιο πιθανό να εκτελέσουν και να ολοκληρώσουν τα ίδια πρόσωπα που βρίσκονται ήδη στα υπουργεία. Μάλιστα, ήδη ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ θα ανακοινωθεί νέος προγραμματισμός και σχεδιασμός της κυβέρνησης για την οικονομία.

Κυβερνητικοί κύκλοι, αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός  έχει ήδη ρίξει «κλεφτές» ματιές στο βαθμολόγιο των υπουργών του και έχει μια πρώτη εικόνα, όχι μόνο για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, αλλά και για να γνωρίζει την πορεία του κυβερνητικού έργου.

Οι ενδεχόμενες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα ώστε να καταστεί λειτουργικότερο και αποτελεσματικότερο θα είναι στοχευμένες και προς την κατεύθυνση βελτίωσης της παραγωγικότητας του κυβερνητικού έργου.

 «Βόμβα» Γεραπετρίτη: Μετά την 1η Ιουλίου ο κυβερνητικός ανασχηματισμός

Η σημερινή «βόμβα» του υπουργού Επικρατείας, να προσδιορίσει χρονικά, μετά την 1η Ιουλίου τις οποιεσδήποτε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, σαφώς δεν αποτελεί και ανακοίνωση του ανασχηματισμού, αλλά έριξε λάδι στη φωτιά των συζητήσεων που έχουν φουντώσει.

 «Δε χρειάζονται εκτεταμένες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, γιατί η κυβέρνηση έχει πάει πολύ καλά», δήλωσε ο χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Επικρατείας επισήμανε ότι «όπου χρειάζεται, θα γίνουν οργανωτικές αλλαγές στο κράτος».

«Όλα τα υπουργεία παρακολουθούνται ψηφιακά, αλλά γενικά δεν χρειάζονται μεγάλες αλλαγές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης.

Λίγο, αργότερα, ο υπουργός Επικρατείας, Στέλιος Πέτσας, έσπευσε να «διορθώσει» τις όποιες παρεξηγήσεις από την τοποθέτηση Γεραπετρίτη, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο ανασχηματισμού.

 Εισηγήσεις

Είναι γνωστό πάντως ότι εδώ και καιρό ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχεται εισηγήσεις για πρόωρες εκλογές, αλλά  και  για ανασχηματισμό, κάτι που φαίνεται ότι συγκεντρώνει και αρκετές πιθανότητες για το επόμενο διάστημα.

Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων μπορεί συνεχώς επιβεβαιώνουν και ενισχύουν την δυναμική της κυβέρνησης, όμως στο Μέγαρο Μαξίμου δεν κρύβουν την σκέψη για «διορθώσεις» στο κυβερνητικό σχήμα, προκειμένου να τονωθεί το μεταρρυθμιστικό έργο.