«Στο κοινοβούλιο λαμβάνονται όλα τα μέτρα ασφάλειας λόγω του κοροναϊού, όπως απόσταση 2,5 μέτρων στην Ολομέλεια δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Καινούργια Μέρα» με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκης, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας.

Ο κ. Τασούλας δήλωσε πως «οι επιτροπές συνεδριάζουν με πλήρη σύνθεση και με μικρότερη σύνθεση στη Γερουσία».

Παράλληλα σημείωσε ότι «αξιοποιούνται οι τηλεδιασκέψεις σε ότι αφορά τις ακροάσεις φορέων».

Ακόμη ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε πως «το άνοιγμα της Βουλής στην πανδημία ήταν κάτι στο οποίο συμφώνησαν τελικά όλα τα κόμματα».

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ανέφερε πως «ο κ. Μητσοτάκης το τελευταίο διάστημα ακόμα και στη Βουλή ξεκαθάρισε αυτές θα γίνουν στο τέλος της
τετραετίας».

Με αφορμή τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών, σημείωσε πως «στην Ελλάδα τα πράγματα έχουν βελτιωθεί σημαντικά και να πρέπει να τα αφήσουμε να
εξελίσσονται».

Αναφορικά με τον πολιτικό γάμο, ο κ. Τασούλας απάντησε πως «όσο ωριμάζουν τα πράγματα στην κοινωνία τόσο θα εξελίσσονται κάποια ζητήματα σε νομικό
επίπεδο».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του προέδρου της Βουλής στα Παραπολιτικά 90,1: 

Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της πανδημίας από τη Βουλή, ο κ. Τασούλας σημείωσε: «Δεν νικήσαμε τον κορονοϊό, τον αντιμετωπίσαμε μέχρι τώρα με αποτελεσματικό τρόπο. Θα κάνουμε για όσο χρειαστεί ότι χρειαστεί. Δεν μπορώ να ξέρω πότε θα λυθεί ο συναγερμός εντελώς και θα μας πουν ελάτε και οι 300 βουλευτές ταυτοχρόνως. Μέχρι τότε εξακολουθεί να είμαστε με τις αποστάσεις των 2,5 μέτρων στην Ολομέλεια που σημαίνει ότι αυτό επιτρέπει την παρουσία 60 βουλευτών που αναλογικά εκπροσωπούνται. Οι επιτροπές όμως συνεδριάζουν με πλήρη σύνθεση στην Ολομέλεια, κάποιες μικρότερης σύνθεσης συνεδριάζουν στην καινούργια αίθουσα την αίθουσα Ελ. Βενιζέλου. Αξιοποιούμε πολύ τη γερουσία, αξιοποιούμε τις τηλεδιασκέψεις. Οι ακροάσεις φορέων γίνονται με τηλεδιασκέψεις».

«Το να κρατήσουμε τη Βουλή ανοιχτή, έστω στην αρχή με πολύ περιορισμένη παρουσία των βουλευτών και εν συνεχεία ανοίγοντάς την σιγά –σιγά, ήταν αποτέλεσμα συζήτησης με όλα τα κόμματα. Όλο αυτό τον καιρό, παρά την πανδημία και τους περιορισμούς που αυτή επιβάλλει, έχουμε ψηφίσει πάρα πολλούς νόμους και μάλιστα χωρίς να γίνεται χρησιμοποίηση της διαδικασίας του κατ’ επείγοντος. Το πράγμα κυλάει ομαλά και να σας πω ένα δικαίωμα που διεκδικεί χρόνια η αντιπολίτευση, το διεκδικούσε τουλάχιστον 5 χρόνια, έχει εκπληρωθεί τους τελευταίους μήνες δηλαδή τα νομοσχέδια δεν συζητιούνται και επί της αρχής και επί των άρθρων σε μια ενιαία συζήτηση αλλά είναι δύο ξεχωριστές συζητήσεις, άρα δίνεται χρόνος. Για παράδειγμα το νομοσχέδιο για την Παιδεία που είχε πολιτικές αντιπαραθέσεις ήταν ένα νομοσχέδιο το οποίο είχε διαβούλευση πάνω από 2 εβδομάδες, διατυπώθηκαν 15 χιλιάδες παρατηρήσεις, συζητήθηκε με τρόπο άπλετο, σε άφθονο χρόνο άρα όλα αυτά ικανοποιούνται οπότε δεν υπάρχουν περιθώρια για θηριώδη παράπονα», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο πρόεδρος της Βουλής απάντησε: «Ο πρωθυπουργός, και τελευταία στη Βουλή, με τρόπο απερίφραστο και με σαφή τρόπο έθεσε το θέμα και ξεκαθάρισε ότι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Ο κ. Μητσοτάκης σε αυτό το θέμα έχει ξεκάθαρη και αταλάντευτη άποψη. Δεν αισθάνομαι από τη βεβαιότητα που έχει και από τη σιγουριά που εκπέμπει ότι πάνω σε αυτό το θέμα ταλαντεύτηκε ή ρώτησε πολιτειακό ή μη πολιτειακό παράγοντα».

Αναφερόμενος στα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών με αφορμή τη συνέντευξη του κ. Πατέλη, δήλωσε: «Νομίζω πως σε αυτό το θέμα τα πράγματα στην Ελλάδα έχουν βελτιωθεί αφάνταστα και καλό είναι να τ’ αφήσουμε να εξελίσσονται, να βελτιώνονται. Είδα τη συνέντευξη του κ. Πατέλη και είδα πως αισθάνεται άνετα μέσα από αυτή τη διαφορετικότητα οπότε νομίζω πως αυτό απηχεί το γεγονός ότι τα πράγματα στη χώρα μας γύρω από αυτό το θέμα έχουν γίνει πολύ πιο πολιτισμένα από ότι ήταν άλλοτε διότι έχουμε τη νομική εξέλιξη του θέματος αλλά έχουμε και την κοινωνική την πολιτιστική εξέλιξη η οποία πολλές φορές είναι πιο ουσιώδη από τη νομική».

Ερωτηθείς αν θα μπορούσε να προχωρήσει η θεσμοθέτηση πολιτικού γάμου μεταξύ των ομόφυλων ζευγαριών, απάντησε ότι «όσο ωριμάζουν τα πράγματα στην κοινωνία τόσο διευκολύνεται και η θεσμική εξέλιξη γύρω από παρόμοια θέματα».

Αναφορικά με τη γιορτή για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση, ανέφερε: «Είναι δύο διαφορετικά πράγματα που πρόκειται να γίνουν και η κα Αγγελοπούλου τα έχει ξεκαθαρίσει με το πρόγραμμα το οποίο ήδη έχει διαμορφώσει και ολοκληρώνει σιγά σιγά και που θα περιλαμβάνει και επισκέψεις της σε πάρα πολλά σημεία της χώρας τα οποία εμπλέκονται στην υπόθεση της Επανάστασης του ’21. Είναι ένα θέμα ο εορτασμός και άλλο θέμα η επιστημονική προσέγγιση της επαναστάσεως του ’21. Ο εορτασμός είναι κάτι πιο εύκολο, η επιστημονική προσέγγιση είναι κάτι βαθύτερο, στοχαστικότερο. Ο εορτασμός έχει να κάνει με το συναίσθημα που είναι ριζωμένο μέσα μας, με το γονιδιακό σκέλος της αντίληψής μας για το’21 και νομίζω πως θα πρέπει να τα τιμήσουμε και τα δύο».