200423130309_4588731-1280x628
Πολιτική

Καραμανλής στο Φόρουμ των Δελφών: Τα έργα υποδομών έχουν κεντρική θέση στο σχεδιασμό της κυβέρνησης

Στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στη νέα πραγματικότητα του κορονοϊού, αναφέρθηκε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, σε συζήτηση στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών για τα έργα υποδομών στην περιοχή μετά τον COVID- 19.

Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι «για να μπει ξανά η οικονομία μας σε υγιείς βάσεις, είναι αναγκαίο να επενδύσουμε στους παραγωγικούς τομείς. Και το βάρος να πέσει ιδίως εκεί που ο πολλαπλασιαστής για την οικονομία μας είναι πιο μεγάλος», επισημαίνοντας ότι ένας κατ΄εξοχήν τέτοιος τομέας είναι τα έργα υποδομών.

Σημείωσε ότι και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως και στις ΗΠΑ, ήδη ανακοινώθηκε ότι θα διατεθούν τεράστια κονδύλια σε τέτοια projects. Έτσι και στην Ελλάδα, έχουν κεντρική θέση στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, υπογράμμισε.

«Ξέρετε, στη δική μας κυβέρνηση, τα έργα υποδομών δεν τα βλέπουμε ως εργαλεία εκλογικού σχεδιασμού και ενδεχομένως υφαρπαγής ψήφων, όπως μπορεί να τα έβλεπαν παλαιότερες κυβερνήσεις», ξεκαθάρισε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών και πρόσθεσε:

«Τα βλέπουμε ως εργαλεία ανάπτυξης:

Πρωτογενώς, γιατί δημιουργούν θέσεις εργασίας, άμεσα (όσους δουλεύουν σε αυτά) και έμμεσα (όσους δουλεύουν γύρω από αυτά).

Δευτερογενώς, και αυτό είναι ακόμα σημαντικότερο, γιατί ιδίως όταν γίνονται στην περιφέρεια βοηθούν ολόκληρες περιοχές της πατρίδας μας να αναπτυχθούν και να αναβαθμιστούν. Μικραίνουν τις αποστάσεις. Διευκολύνουν τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, το εμπόριο, τις συνεργασίες. Προσελκύουν επενδύσεις. Σε πολλές περιπτώσεις βγάζουν περιοχές από το περιθώριο και την απομόνωση. Κι επιπλέον αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής, την παιδεία, την υγεία της περιοχής», σημείωσε ο υπουργός.

Ο κ. Καραμανλής τόνισε ακόμη πως «το ζήτημα, όμως, είναι πως όταν αναλάβαμε, από τη μια πλευρά βρήκαμε εμβληματικά έργα να έχουν μεγάλες καθυστερήσεις ή και σοβαρά προβλήματα που έδειχναν αξεπέραστα, κι από την άλλη δεν υπήρχε ο παραμικρός σχεδιασμός για την επόμενη γενιά έργων που έχει ανάγκη η χώρα μας».

Επισήμανε ότι αυτά είναι προβλήματα που δεν ξεπερνιούνται μέσα σε μία νύχτα, ενώ η ανάγκη να ξεπεραστούν είναι ακόμα πιο έντονη σήμερα, εν μέσω αυτής της νέας διεθνούς κρίσης.

«Δουλεύουμε εντατικά για να τα αντιμετωπίσουμε. Δουλεύουμε αθόρυβα και χωρίς μεγάλα λόγια. Άλλωστε σε αυτό το μοντέλο πολιτικής πιστεύω. Στην πολιτική που αποδίδει αποτελέσματα σε βάθος χρόνου», τόνισε.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών τόνισε ότι στο σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα, κεντρική θέση κατέχει ένα πλάνο έργων συνολικού ύψους πάνω από 13 δισ. ευρώ.

Ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης, ο οδικός άξονας Πάτρα - Πύργος, η ολοκλήρωση του Ε65. Έργα που έχουν ταλαιπωρηθεί κι έχουν ταλαιπωρήσει τους πολίτες, όπως σημείωσε. Αλλά και εντελώς νέα έργα όπως είναι ο ΒΟΑΚ στην Κρήτη, οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού και η Περιφερειακή Οδός της Θεσσαλονίκης, πρόσθεσε.

«Στο Υπουργείο μας είμαστε έτοιμοι να τα προχωρήσουμε πιο γρήγορα, να επιταχύνουμε τις διαδικασίες, ενώ εργαζόμαστε ήδη για να αναθεωρήσουμε όπου χρειάζεται τον νόμο 4412. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με ταχύτητα, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα», δήλωσε ο κ. Καραμανλής και κλείνοντας την αρχική τοποθέτηση του, τόνισε πως:

«Είμαστε αποφασισμένοι να ξεπεράσουμε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις του παρελθόντος. Σε αυτό, βέβαια, χρειαζόμαστε και τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Γιατί κακά τα ψέματα, και στην Ευρώπη υπάρχει γραφειοκρατία, και στην Ευρώπη υπάρχουν αγκυλώσεις, και στην Ευρώπη υπάρχουν διαδικασίες στις οποίες πολλές φορές χάνεται πολύς χρόνος.

Είμαι σε διαρκή επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, νομίζω ότι έχουμε μια πολύ καλή και ουσιαστική συνεργασία και γι’ αυτό πιστεύω ότι ειδικά υπό τις παρούσες συνθήκες θα συναντήσουμε κατανόηση, ώστε σημαντικά για την Ελλάδα έργα να προχωρήσουν απρόσκοπτα.

«Είναι κρίσιμο το διεθνές περιβάλλον που θα διαμορφωθεί. Προσωπικά, πιστεύω βαθιά στην Ευρώπη και για την ‘‘μετά COVID 19’’ εποχή ελπίζω σε μια νέα κουλτούρα διεθνών συνεργασιών σε όλα τα θέματα, από τη δημόσια υγεία μέχρι φυσικά την οικονομία. Πιστεύω και ελπίζω σε μια πραγματικά Ενωμένη Ευρώπη, που θα δείξει τη δύναμή της και θα χαράξει μια νέα προοπτική για όλους μας». κατέληξε.