«Ο πολίτης με την είσοδο του νέου έτους (1 Ιανουαρίου 2021) θα δει μια διαφορετική Δικαιοσύνη», τόνισε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Τσιάρας, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να εισαχθεί μια νέα φιλοσοφία στην Δικαιοσύνη, ενώ την ίδια στιγμή έκανε λόγο για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης.

 Ο κ. Τσιάρας συμμετείχε στην θεματική ενότητα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις κυβερνήσεις και τους θεσμούς και υποβλήθηκε στην δημοσιογραφική βάσανο των ερωτήσεων από την δημοσιογράφο Ιωάννα Μάνδρου.

 Κατ΄ αρχάς ο κ. Τσιάρας επισήμανε ότι από το νέο δικαστικό έτος, που φέτος αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου (αντί της 15ης Σεπτεμβρίου) θα λειτουργήσουν τα νέα ειδικά Τμήματα στα δικαστήρια των μεγάλων πόλεων που αφορούν υποθέσεις επενδυτικού περιεχομένου και τα οποία θα συμβάλλουν στην αναπτυξιακή πολιτική.

 Σε καλό θετικό δρόμο είναι ο θεσμός της διαμεσολάβησης (δικές εκτός δικαστηρίων), σύμφωνα με τον κ. Τσιάρα και ειδικά στο τομέα του οικογενειακού δικαίου, ενώ εκτίμησε ότι θα μειωθεί η ύλη των δικαστηρίων έως 30%.

 Ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι «η ισχυροποίηση του κράτους Δικαίου αποτελεί προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας» και πρόσθεσε ότι «η ενίσχυση της ανεξαρτησίας του συστήματος απονομής Δικαιοσύνης τείνει να συνδέεται με υψηλότερο κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων και αύξηση της παραγωγικότητας», ενώ παράλληλα επικαλέστηκε διεθνείς μελέτες του ΔΝΤ, του ΟΟΣΑ και της Παγκόσμιας Τράπεζας σύμφωνα με τις οποίες «υπάρχει θετική συσχέτιση μεταξύ εκλαμβανόμενης ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και των ροών άμεσων ξένων επενδύσεων».

 Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «το 93 % των μεγάλων επιχειρήσεων εξετάζει συστηματικά και σε συνεχή βάση τις συνθήκες που σχετίζονται με το κράτος δικαίου στις χώρες στις οποίες επενδύει».

 Αναφερόμενος στη σύσταση Ειδικών Τμημάτων στα δικαστήρια, για υποθέσεις επενδυτικού ενδιαφέροντος, όπως είναι οι υποθέσεις που σχετίζονται με διαφορές στον κλάδο της ενέργειας και των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, τόνισε ο κ. Τσιάρας ότι «πρόκειται για μεγάλες επενδύσεις που μπορούν να έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για την εθνική οικονομία, που μεταφράζονται σε πολλές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας».

 Ακόμη, ο κ. Τσιάρας μίλησε ταυτόχρονα για τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες σχετικά με την σύσταση ειδικής υπηρεσίας συλλογής και επεξεργασίας στατιστικών στοιχείων στο υπουργείο Δικαιοσύνης, που θα αξιοποιεί τα ολοκληρωμένα πληροφοριακά συστήματα της Δικαιοσύνης.

 Παράλληλα, επανέλαβε την αποφασιστικότητα του για την προώθηση μεταρρυθμίσεων για την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης οι οποίες αφορούν την μικρή και τη μεσαία επιχειρηματικότητα. Ανέπτυξε, μάλιστα το πλάνο των επικείμενων νομοθετικών πρωτοβουλιών.