Σε νέα εποχή μπαίνει το Δημόσιο: Τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών για ένα χαρτί - Όλες οι αλλαγές που έρχονται τις επόμενες ημέρες
54645υ
Πολιτική

Σε νέα εποχή μπαίνει το Δημόσιο: Τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών για ένα χαρτί - Όλες οι αλλαγές που έρχονται τις επόμενες ημέρες

«Μέσα σε αυτό το μήνα οι πολίτες απαλλάσσονται από ένα μεγάλο βάρος», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος

«Όλη αυτή την περίοδο που περάσαμε την καραντίνας με καινοτόμο τρόπο αντιμετωπίσαμε την διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού του δημόσιου τομέα», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ‘’Secret’’ με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Αναφορικά με την επανεκκίνηση του Δημοσίου, ο κ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε ότι «σε γενικές γραμμές είναι θετικό το αποτύπωμα».

«Είχαμε πολύ ενεργό συμμετοχή στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών, στην καθιέρωση της τηλεργασίας για μεγάλο τμήμα των δημοσίων υπαλλήλων, είχαμε μια πολύ σημαντική συμβολή της αυτοδιοίκησης με την πλήρη οικονομική στήριξη του υπουργείου εσωτερικών στον τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης με προγράμματα κοινωνική συνοχής όπως το βοήθεια στο σπίτι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Όσον αφορά το «Βοήθεια στο Σπίτι», ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε ότι «πρόκειται για ένα plus και είχαμε μια σειρά ρυθμίσεις που διευκόλυναν πολύ τις εργαζόμενες οικογένειες στον δημόσιο τομέα να διατηρήσουν την υγεία και την ασφάλεια τους και να είναι κοντά στα παιδιά τους όταν δεν πήγαιναν σχολείο».

«Από τη βδομάδα αυτή που διανύουμε το σήμα είναι σαφές, ότι πρέπει να υπάρχει πλήρης εξυπηρέτηση από τον δημόσιο τομέα προς τους πολίτες, μόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι που δεν επιστρέφουν ακόμα, είναι εκείνοι όπου με την υπόδειξη του κ. Τσιόδρα θεωρούνται ευάλωτες ομάδες . Είναι οι μόνοι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα που παραμένουν σπίτι τους», επισήμανε ο ίδιος.
«Έχουμε ζητήσει να τηρούνται πλήρως όλα τα μέτρα ασφαλείας», τόνισε επιπρόσθετα.

Ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι «αυτές τις ημέρες γίνονται πολύ σημαντικά πράγματα σε τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό μαζί με τον υπουργό ψηφιακή διακυβέρνηση Πιερακκάκη, παρουσιάσαμε κάτι το οποίο απαλλάσσει τους πολίτες από ένα μεγάλο μέρος γραφειοκρατίας και ταλαιπωρίας».

«Όλοι έχουμε ταλαιπωρηθεί σε ουρές Δημαρχείων, Ληξιαρχείων, ΚΕΠ για να πάρουμε ένα πιστοποιητικό. Μέσα σε αυτό το μήνα, μέσα σε 3 10ημερα, οι πολίτες μπαίνοντας στην ηλεκτρονική πύλη gov.gr του ελληνικού δημοσίου θα μπορούν να παίρνουν τα πιο βασικά και δημοφιλή πιστοποιητικά και ληξιαρχικές πράξεις που χρειάζονται», διευκρίνισε ο κ. Θεοδωρικάκος.

«Τώρα έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία και οι πολίτες μπορούν να παίρνουν το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης καθώς και την ιθαγένεια. Το επόμενο 10ημερο ακολουθούν οι ληξιαρχικές πράξεις γάμου και συμφώνου συμβίωσης και το τελευταίο ληξιαρχική πράξη θανάτου που συνδέεται πολύ με την απονομή συντάξεων», υπογράμμισε παράλληλα.
«Μέσα σε αυτό το μήνα οι πολίτες απαλλάσσονται από ένα μεγάλο βάρος», τόνισε ο υπουργός.

Ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε χαρακτηριστικά: «θέλουμε όλα τα πιστοποιητικά, ληξιαρχικές πράξεις, τα πάντα ότι χρειάζονται οι πολίτες από το Δημόσιο να γίνονται όλα ψηφιακά, ηλεκτρονικά για να μην υπάρχει ταλαιπωρία».

Παράλληλα δήλωσε ότι «οι εργαζόμενοι το δημόσιο τομέα, μπορούν εφόσον οι θέσεις οι οποίες κάλυπταν έως τώρα δεν είναι αναγκαίες στο μέλλον να μετακινηθούν σε άλλες θέσεις εργασίας».

Για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε: «Την επόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός θα είναι ο πρωταγωνιστής της παρουσίασής μας, καθώς θα μας τιμήσει με την παρουσία του και με την ομιλία τους καθώς πρόκειται για ένα καινοτόμο και δυναμικό πρόγραμμα, το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης . Στις 19 Μαρτίου ο υπουργός Εσωτερικών υπέγραψε με τον πρόεδρο Παρακαταθηκών και Δανείων τον κ. Σταμάτη τη συμφωνία συνεργασίας ύψους 2,5δις ευρώ για τα επόμενα 4 χρόνια, επίσης σε αυτό το πρόγραμμα συμμετέχει και καλύπτει η ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων με 1,5 δις ευρώ, αναμένεται με αυτή τη χρηματοδότηση να γίνουν περί τα 5.000 έργα σε όλη τη χώρα και σε αυτά τα έργα να απασχοληθούν πάνω από 40.000 άνθρωποι. Από έργα ύδρευσης μέχρι ψηφιακές υπηρεσίες».

Για το σενάριο προώρων εκλογών, ο Θεοδωρικάκος επισήμανε ότι «για ένα θέμα για το οποίο έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα ο πρωθυπουργός, είναι ότι δεν υφίσταται κανένα θέμα για πρόωρες εκλογές».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Τάκη Θεοδωρικάκου στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με την διαδικασία επανεκκίνησης του δημοσίου, ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε: «Σε γενικές γραμμές είναι θετικό το αποτύπωμα. Όλη αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο που περάσαμε της καραντίνας με καινοτόμο τρόπο αντιμετωπίσαμε τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού του δημόσιου τομέα. Είχαμε πολύ ενεργό συμμετοχή στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών, στην καθιέρωση της τηλεργασίας για μεγάλο τμήμα των δημοσίων υπαλλήλων. Είχαμε μια πολύ σημαντική συμβολή της αυτοδιοίκησης με την πλήρη οικονομική στήριξη του υπουργείου Εσωτερικών στον τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης με προγράμματα κοινωνική συνοχής όπως το βοήθεια στο σπίτι, το βοήθεια στο σπίτι plus και ξεχωριστά προγράμματα σίτισης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και είχαμε μια σειρά ρυθμίσεις που διευκόλυναν πολύ τις εργαζόμενες οικογένειες στο δημόσιο τομέα να διατηρήσουν την υγεία και την ασφάλεια τους και να είναι κοντά στα παιδιά τις ημέρες που τα παιδιά δεν πήγαιναν στο σχολείο. Από τη βδομάδα αυτή που διανύουμε το σήμα είναι σαφές, ότι πρέπει να υπάρχει πλήρης και καθολική εξυπηρέτηση από το δημόσιο τομέα προς τους πολίτες. Οι μόνοι δημόσιοι υπάλληλοι που δεν επιστρέφουν ακόμα, είναι εκείνοι όπου με την υπόδειξη της επιτροπής του κ. Τσιόδρα θεωρούνται ευάλωτες ομάδες. Έχουμε ζητήσει να τηρούνται πλήρως και με αυστηρό και πολύ πειθαρχημένο τρόπο όλα τα μέτρα ασφαλείας».

Για την ψηφιακή εποχή στο δημόσιο, ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε: «Τις ημέρες αυτές γίνονται πολύ σημαντικά πράγματα, προχθές σε τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό μαζί με τον υπουργό ψηφιακής διακυβέρνησης παρουσιάσαμε κάτι το οποίο απαλλάσσει τους πολίτες από ένα μεγάλο μέρος γραφειοκρατίας και ταλαιπωρίας. Όλοι έχουμε ταλαιπωρηθεί σε ουρές Δημαρχείων, Ληξιαρχείων, ΚΕΠ για να πάρουμε ένα πιστοποιητικό. Μέσα σε αυτό το μήνα, μέσα σε τρία 10ημερα, οι πολίτες μπαίνοντας στην ηλεκτρονική πύλη gov.gr του ελληνικού δημοσίου θα μπορούν να παίρνουν τα πιο βασικά και δημοφιλή πιστοποιητικά και ληξιαρχικές πράξεις που χρειάζονται. Τώρα έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία και μπορούν οι πολίτες να παίρνουν το πιστοποιητικό γέννησης, οικογενειακής κατάστασης καθώς και την ιθαγένεια. Το επόμενο 10ημερο ακολουθούν οι ληξιαρχικές πράξεις γάμου και συμφώνου συμβίωσης και το τελευταίο εγγυτέρων συγγενών και ληξιαρχική πράξη θανάτου που συνδέεται πολύ με την απονομή συντάξεων. Μέσα σε αυτό το μήνα οι πολίτες απαλλάσσονται από ένα μεγάλο βάρος που σήμαινε απώλειες και σε χρόνο και σε χρήμα, μπαίνει τέλος στην ταλαιπωρία τους».

Ερωτηθείς αν η ψηφιοποίηση του δημοσίου σημαίνει και περιορισμό των θέσεων του δημοσίου, απάντησε: «Θέλουμε όλα τα πιστοποιητικά, ληξιαρχικές πράξεις, τα πάντα τα οποία μπορεί να χρειάζονται οι πολίτες από το Δημόσιο να γίνονται όλα ψηφιακά, ηλεκτρονικά για να μην υπάρχει κανενός είδους ταλαιπωρία και διαμεσολάβηση και πιστεύω ότι θα το πετύχουμε αυτό. Οι εργαζόμενοι το δημόσιο τομέα, μπορούν εφόσον οι θέσεις οι οποίες κάλυπταν έως τώρα δεν είναι αναγκαίες στο μέλλον να μετακινηθούν σε άλλες θέσεις εργασίας. Είναι εργαζόμενοι του ελληνικού δημοσίου, πιστεύω ότι ο συνολικός αριθμός δημοσίων υπαλλήλων εδώ που είμαστε τώρα ύστερα από τη δεκαετία της κρίσης είναι ένας φυσιολογικός αριθμός. Το υπουργείο Εσωτερικών επεξεργάζεται ένα σύστημα διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού προκειμένου κάθε εργαζόμενος να αξιοποιείται με βάση τα προσόντα και τις δυνατότητες του στη θέση που έχει τα καλύτερα χαρακτηριστικά που του ταιριάζουν. Είναι όλοι χρήσιμοι αλλά θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι θα πρέπει να είναι όλοι έτοιμοι να βελτιώσουν τις προσπάθειες τους και να αξιολογούνται βεβαίως, απάντησε: «Έχει προχωρήσει ένα σύστημα διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού με επιστημονικά δεδομένα ταιριάζοντας τον κάθε υπάλληλο στα προσόντα που έχει και στη θέση που του αναλογεί για αυτό όλοι θα πρέπει να είναι έτοιμοι για τη βελτίωση, την αλλαγή και την αξιολόγησή τους».

Αναφορικά με την ενίσχυση του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης και το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», σημείωσε: «Την επόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός θα είναι ο πρωταγωνιστής της παρουσίασής μας καθώς θα μας τιμήσει με την παρουσία του και με την ομιλία του καθώς πρόκειται για ένα καινοτόμο και δυναμικό πρόγραμμα, το «πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης». Στις 19 Μαρτίου ο υπουργός Εσωτερικών υπέγραψε με τον πρόεδρο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων τον κ. Σταμάτη τη συμφωνία συνεργασίας ύψους 2,5 δις € για τα επόμενα 4 χρόνια. Επίσης σε αυτό το πρόγραμμα συμμετέχει και καλύπτει η ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων με 1,5 δις €, αναμένεται με αυτή τη χρηματοδότηση να γίνουν περί τα 5.000 έργα σε όλη τη χώρα και να απασχοληθούν σε αυτά τα έργα πάνω από 40.000 άνθρωποι. Είναι πάρα πολλοί τομείς, είναι έργα που στοχεύουμε να γίνουν σε κάθε δήμο, να μην υπάρξει ούτε ένας δήμος της χώρας που να μην μετέχει σε αυτό το πρόγραμμα. Ως υπουργείο Εσωτερικών έχουμε πάρει όλα τα μέτρα να στηρίξουμε τους τεχνικούς τομείς και τις τεχνικές υπηρεσίες όπου δεκάδες δήμοι της χώρας είναι υποστελεχωμένοι και έχουν πρόβλημα δίνοντάς τους τη δυνατότητα να έχουν μηχανικούς από την ελληνική εταιρεία τοπικής ανάπτυξης και αυτοδιοίκησης στην οποία βασικός μέτοχος είναι το υπουργείο Εσωτερικών και η ΚΕΔΕ ώστε να μην χρειαστούν καινούργιες προσλήψεις από τους δήμους και να μην υστερήσουν οι μικρότεροι δήμοι. Έργα πνοής παντού που ξεκινούν από υδρεύσεις και αποχετεύσεις και φτάνουν μέχρι ψηφιακές υπηρεσίες και έξυπνες εφαρμογές ώστε οι πολίτες να μένουν ικανοποιημένοι από τη συναναστροφή τους με την αυτοδιοίκηση».

Αναφορικά με τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, ο κ. Θεοδωρικάκος δήλωσε: «Δεν υφίσταται κανένα θέμα για πρόωρες εκλογές. η Ελλάδα έχει ένα οργανωμένο και συνεκτικό σχέδιο ανασυγκρότησης του κράτους και της οικονομίας και αυτό θα εφαρμόσουμε για να εγγυηθούμε την ασφάλεια και την προοπτική της ελληνικής κοινωνίας. Το θέμα το έχει πλήρως ξεκαθαρίσει ο πρωθυπουργός με αυτή την επιχειρηματολογία την οποία υπερασπίζομαι».

«Θεωρώ ότι η κυβέρνηση έχει τον ηγέτη που πρέπει, η κυβέρνηση έχει σχέδιο συνεκτικό για το κράτος και την οικονομία και οφείλει να το εφαρμόσει και είμαστε εδώ και για τα δύσκολα και όχι μόνο για τα εύκολα, να τα αντιμετωπίσουμε και να τα φέρουμε εις πέρας», υπογράμμισε ο ίδιος.

Aποδοχή Cookies

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies της Google ή/και άλλων παρόχων διαφήμισης για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Διαβάστε περισσότερα