Από το 2008, όταν ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε την ηγεσία του Συνασπισμού και ακολούθως του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν περάσει πάρα πολλά πρόσωπα από τη λεγόμενη «αυλή» του. Ελάχιστα, ωστόσο, είναι αυτά που παρέμειναν, καθώς φαίνεται ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει αναθεωρήσει τις απόψεις του για άτομα και διαδρομές, ιδίως γι’ αυτά που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς. Όσοι παρακολουθούν τις κινήσεις που κάνει το τελευταίο διάστημα ο κ. Τσίπρας αντιλαμβάνονται ότι θέλει να οργανώσει μια καινούργια ηγετική ομάδα, θέτοντας στο περιθώριο όλα τα στελέχη που είτε του ασκούν κριτική είτε δεν αντιλαμβάνονται ότι για να ξαναγίνει ο ΣΥΡΙΖΑ πλειοψηφικό ρεύμα θα πρέπει να αλλάξουν πολλά στο εσωτερικό του. Η πραγματικότητα είναι ότι ο τέως πρωθυπουργός βρίσκεται ενώπιον σημαντικών αποφάσεων. Ξέρει ότι απέναντί του και στην πορεία προς το συνέδριο (σ.σ.: Δεν έχει οριστεί ακόμα ο χρόνος, πιθανότατα θα γίνει τον Φεβρουάριο) έχει συνασπιστεί μια ισχυρή ομάδα κομματικών παραγόντων, η οποία, όμως, όπως λένε οι συνομιλητές του, έχει μικρή επιρροή στην κοινωνία.
Δεν δείχνει ιδιαίτερη διάθεση να ασχοληθεί με τους συμμάχους του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν συγκροτήσει την Προοδευτική Συμμαχία

Είναι, συνεπώς, κάτι παραπάνω από σαφές ότι ο κ. Τσίπρας επιδιώκει με κάθε τρόπο να θέσει για διαφορετικούς λόγους στο περιθώριο ή να «αποστρατεύσει» τον γραμματέα Πάνο Σκουρλέτη, τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, τον πρώην υπουργό Νίκο Φίλη, τον πρώην γραμματέα Δημήτρη Βίτσα, τον ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη, τον Γιάννη Δραγασάκη και, βεβαίως, τον Θοδωρή Δρίτσα και την ομάδα των «53+».

ΕΠΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

Επί της ουσίας, ο κ. Τσίπρας έχει αποφασίσει να προχωρήσει με «όσους μπορούν», κοινώς με όσους αντιλαμβάνονται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πλέον ένα κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, αλλά εκπροσωπεί τον ευρύτερο προοδευτικό και δημοκρατικό χώρο. Με βάση τα προαναφερθέντα, έχει συγκροτήσει τη δική του ηγετική ομάδα, με την οποία λαμβάνει και τις ουσιαστικές αποφάσεις στο περιθώριο των επίσημων κομματικών συνεδριάσεων.

Σε αυτήν ξεχωρίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Αλέξης Χαρίτσης, από τα πρόσωπα στα οποία ποντάρει πολλά ο κ. Τσίπρας και τον οποίο έχει μαζί του στις σημαντικές συναντήσεις που κάνει. Στον ίδιο κύκλο ανήκουν η Ολγα Γεροβασίλη, η οποία έχει την ευθύνη του συντονισμού των βουλευτών. Ο διευθυντής του γραφείου του και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, παρά τα όσα λέγονται για τη σχέση τους και τα προβλήματα που κατά καιρούς προκαλεί. Η τομεάρχης Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, παρότι κάποιοι συνεργάτες του κ. Τσίπρα ενοχλήθηκαν με δημοσιεύματα που την εμφάνιζαν ως πιθανή διάδοχό του. Της απολύτου εμπιστοσύνης είναι και δύο πρόσωπα με τα οποία έχει στενή προσωπική σχέση. Ο λόγος για τον Αλέκο Φλαμπουράρη και τη Ρένα Δούρου, με τους οποίους συνομιλεί τακτικά και ακούει τη γνώμη τους.
Σκουρλέτης, Βούτσης, Φίλης, Βίτσας, Παπαδημούλης, Δραγασάκης και Δρίτσας ανάμεσα στα άτομα που θα τεθούν στο περιθώριο

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει ο κ. Τσίπρας και στο θέμα της συγκρότησης μιας ομάδας επί των οικονομικών ζητημάτων, που θα έχει πιο φρέσκιες ιδέες από τις παραδοσιακές του ΣΥΡΙΖΑ. Στη βάση αυτή έχει ενταχθεί στον στενό κύκλο του ο Παναγιώτης Κορκολής, που ήταν ο αρμόδιος για το Ταμείο Επενδύσεων στην κυβέρνηση του κ. Τσίπρα. Παραλλήλως, συμβουλεύεται εξ αποστάσεως, μιας και είναι στην Αγγλία, τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη και σταθερά τον Δημήτρη Λιάκο. Φυσικά, ισχυρό λόγο στα οικονομικά και πέραν των προθέσεων του κ. Τσίπρα για το νέο Πολιτικό Γραφείο θα συνεχίσει να έχει ο πρώην υπουργός κ. Τσακαλώτος. Στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής είναι ταυτισμένος με τον διπλωματικό του σύμβουλο Βαγγέλη Καλπαδάκη, στα θέματα της αμυντικής πολιτικής συμβουλεύεται τον πρώην υπουργό Αμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη, ενώ στα ζητήματα της Υγείας ακούει τον πρώην υπουργό Ανδρέα Ξανθό και τον γιατρό Τάκη Παναγιωτόπουλο. Συν τοις άλλοις, θέλει να αναβαθμίσει βουλευτές και στελέχη, όπως είναι ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης, ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Γιώργος Ψυχογιός, ο Παναγιώτης Χατζηγιαννάκης, ο Χρήστος Στάικος κ.ά.

Επί του παρόντος, δεν δείχνει ιδιαίτερη διάθεση να ασχοληθεί με τους συμμάχους του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν συγκροτήσει την Προοδευτική Συμμαχία. Σε πολιτικό και κομματικό επίπεδο αξιοποιεί πλήρως τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ενώ κατά καιρούς συνομιλεί για θέματα στρατηγικής με τον Νίκο Μπίστη, τον Αντώνη Λιάκο κ.ά.