«Χθες η Ελλάδα υπέγραψε την πρώτη στην ιστορία της συμφωνία για καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Σε συνεργασία με την Ιταλία ορίστηκαν οι θαλάσσιες περιοχές που θα μπορεί να αξιοποιεί κάθε χώρα. Και με οδηγό τόσο το διεθνές δίκαιο όσο και το δίκαιο της Θάλασσας αναγνωρίστηκε με τον πιο επίσημο τρόπο ότι τα νησιωτικά εδάφη έχουν κυριαρχικά δικαιώματα όπως και τα χερσαία.

Είναι πολύ σημαντικό για την εθνική στρατηγική της χώρας μας» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου παιδείας και Θρησκευμάτων: «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις».

«Η συμφωνία αποτελεί υπόδειγμα συνεννόησης μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας που αντιμετωπίζει μια εκκρεμότητα 40 ετών. Αποτελεί ταυτόχρονα και ένα διεθνές γεγονός που καθιστά σαφείς κανόνες στη θάλασσα της Μεσογείου και εγγράφεται ως ιστορικό, πολιτικό και νομικό δεδομένο για ολόκληρη την περιοχή» επισήμανε ο πρωθυπουργός.




Εθνική αυτοπεποίθηση

Συμπλήρωσε δε ότι αποτελεί ένα πολιτικό, ιστορικό και νομικό δεδομένο για ολόκληρη την περιοχή και ανέφερε ότι «με την Ιταλεία πετύχαμε να κάνουμε τα νερά που μας ενώνουν, ήρεμα νερά».

Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης ευχήθηκε η χτεσινή συμφωνία να έχει «γόνιμη συνέχεια και να υπογραφούν τέτοιες διμερείς συνθήκες και με άλλα κράτη της περιοχής».

Η Συμφωνία με την Ιταλία ήταν αποτέλεσμα συστηματικής και αθόρυβης δουλειάς σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και ανέφερε πως «η Ελλάδα έχει εθνική αυτοπεποίθηση γιατί έχει μαζί της το διεθνές δίκαιο. Έχει ισχυρούς συμμάχους, γνώση, υπερηφάνεια και δύναμη να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της».

Συναίνεση

«Χαίρομαι που την επιτυχία αυτή τη χαιρέτισε το σύνολο σχεδόν του πολιτικού κόσμου της χώρας. Εύχομαι το κλίμα της εθνικής συναίνεσης να διατηρηθεί και να επεκταθεί και σε άλλα ζητήματα» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Στη διάρκεια της κρίσης ο κόσμος της γνώσης στην Ελλάδα έδειξε πρωτοφανή προσαρμοστικότητα στις έκτακτες συνθήκες

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, ευχαρίστησε τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, τους φοιτητές και τους γονείς τους που κράτησαν ζωντανή τη μάθηση μέσα στην υγειονομική καταιγίδα. «Ό,τι δεν μπορεί να αλλάζει παραλύει» τόνισε.

«Στη διάρκεια της κρίσης ο κόσμος της γνώσης στην Ελλάδα έδειξε πρωτοφανή προσαρμοστικότητα στις έκτακτες συνθήκες. Διδασκόμενοι αλλά κυρίως διδάσκοντες έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους. Για να κάνουν πράξη την εξ αποστάσεως εκπαίδευση» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Η πανδημία δημιούργησε μια παρακαταθήκη γνώσης αλλά και γνωστικού αντικειμένου πάνω στην οποία πρέπει να χτίσουμε για να δυναμώσουμε κι άλλο την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, είτε μιλάμε για τη συμπληρωματική επιμόρφωση μαθητών και φοιτητών είτε μιλάμε για την ουσιαστική επιμόρφωση των δασκάλων και των καθηγητών», είπε.