Στοιχειώνει ακόμα τον ΣΥΡΙΖΑ το πρώτο εξάμηνο του 2015. Παρόλο που σε λίγο καιρό συμπληρώνονται πέντε χρόνια από την κατάληξη του εξαμήνου αυτού, με το δημοψήφισμα, τη συμφωνία στις Βρυξέλλες και την ψήφιση του τρίτου μνημονίου, το διάστημα εκείνο εξακολουθεί να ρίχνει βαριά τη σκιά του πάνω από την Κουμουνδούρου.

Μόνο τις τελευταίες εβδομάδες, ο Παύλος Πολάκης παραδέχθηκε ότι υπήρχε σκέψη για «ριφιφί» στις τραπεζικές θυρίδες, ο Γιάννης Στουρνάρας υπολόγισε το κόστος στα 86 δισ. ευρώ, ο Γιάννης ∆ραγασάκης παραδέχθηκε ουσιαστικά ότι η περίοδος εκείνη ήταν καταστροφική, ενώ ο ∆ημήτρης Μάρδας έβγαλε βιβλίο για να αμφισβητήσει την οπτική του Γιάνη Βαρουφάκη.
Στην κατάθεσή του πριν από λίγο καιρό στην Προανακριτική Επιτροπή για τον ∆ημήτρη Παπαγγελόπουλο, ο Παύλος Πολάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, εν τη ρύμη του λόγου του έκανε μια κυνική παραδοχή για την περίοδο εκείνη. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας ερωτήθηκε από τον βουλευτή της Νέας ∆ημοκρατίας Θάνο Πλεύρη για τις τιμολογήσεις φαρμάκων που δεν έγιναν το 2015 παρά την ύπαρξη σχετικού νόμου και εκείνος απάντησε ότι δεν βγήκε δελτίο τιμών λόγω της κατάστασης, επειδή εκείνη την περίοδο η χώρα βρισκόταν κοντά στη χρεοκοπία.
Αμέσως μετά, ωστόσο, ο κ. Πολάκης υποστήριξε ότι και άλλα πράγματα δεν έγιναν τότε, ενώ έπρεπε να γίνουν, όπως το άνοιγμα των θυρίδων τον Αύγουστο, «που μέσα υπήρχαν κρυμμένα δισεκατομμύρια»! Για να ανοίξουν τραπεζικές θυρίδες, βέβαια, απαιτείται εισαγγελική εντολή, άρα ο Παύλος Πολάκης φέρεται να παραδέχθηκε ότι πράγματι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τότε σχεδίαζε να προβεί παράνομα σε μια τέτοια κίνηση.

Στη Βουλή, πάλι, αλλά σε συνεδρίαση άλλης επιτροπής προ ημερών, το πρώτο εξάμηνο του 2015 ήρθε πάλι στην επιφάνεια. Στη συζήτηση για την ανανέωση της θητείας του στην Τράπεζα της Ελλάδος, ο Γιάννης Στουρνάρας απάντησε σε αιχμή της Σοφίας Σακοράφα (σ.σ.: τότε ΣΥΡΙΖΑ, νυν ΜέΡΑ25) για το κόστος του πρώτου εξαμήνου. «Τα 86 δισ. είναι ακριβώς και το κόστος, είναι ακριβώς και ο δανεισμός», είπε ο διοικητής της ΤτΕ. «Τα 86 δισ. προέρχονται από το πόσο ήταν οι εκτιμήσεις για το δημόσιο χρέος πριν και πότε ήταν μετά, δηλαδή εκτιμήσεις δημοσίου χρέους και πώς θα εξελιχθεί, τον ∆εκέμβριο του 2014, και οι εκτιμήσεις του δημοσίου χρέους τον Αύγουστο του 2015. Μέσα σε αυτό το εξάμηνο η παρούσα αξία αυτής της διαφοράς είναι περίπου 86 δισεκατομμύρια, όπως είχα την ευκαιρία να εξηγήσω πολλές φορές».

Μέχρι και ο Γιάννης ∆ραγασάκης, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς ότι το πρώτο εξάμηνο του ’15 ήταν καταστροφικό. «∆εν αμφισβητώ το τι έγινε το 2015, με βάση βεβαίως τη δική μας ερμηνεία των γεγονότων. Αυτό που θέλω να αντικρούσω είναι αυτή η εικόνα που παράγεται σε έναν κόσμο που ενδεχομένως δεν θυμάται ότι μέχρι το τέλος του 2014 όλα ήταν καλά», είπε στην ίδια συνεδρίαση ο κ. ∆ραγασάκης.

imerologio


ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Μέσα σε όλα αυτά έρχεται και το «Ημερολόγιο του τρόμου»! Ετσι ονομάζε ται το νέο βιβλίο του ∆ημήτρη Μάρδα, τότε αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών. Το βιβλίο αμφισβητεί τα όσα έχει γράψει ο τότε υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, κάτι που αναμένεται να πυροδοτήσει νέο γύρο αντιπαράθεσης γύρω από μια περίοδο που όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ μάλλον θέλουν να ξεχάσουν.
Το νέο βιβλίο του Δημήτρη Μάρδα με τίτλο «Το ημερολόγιο του τρόμου» αμφισβητεί ευθέως τους ισχυρισμούς και την οπτική του Γιάνη Βαρουφάκη

«Ο αναγνώστης βλέπει στο βιβλίο αυτό την αθέατη πλευρά του φεγγαριού μέσα από τις άγνωστες πτυχές της διαπραγμάτευσης του 2015 και τις προσπάθειες που κράτησαν τη χώρα ζωντανή, όπως και το κρατικό της ταμείο όρθιο», γράφει ο κ. Μάρδας. «Ταυτόχρονα, έχει μια άλλη οπτική τόσο της τεχνικής του πολέμου που επέλεξε ο Γιάνης Βαρουφάκης όσο και της απομυθοποίησής της». Το βιβλίο αυτό μάλιστα ανοίγει και άλλα μέτωπα, καθώς, όπως γράφει στην ίδια περίληψη, ο συγγραφέας «ασκεί παράλληλα κριτική σε επιλογές της περιόδου του 2015».





Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 06 Ιουνίου