Τα ποσά από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να μη συνοδεύονται από μνημόνιο, θα εποπτεύονται όμως από μια... τρόικα! Οι τρεις «ισχυροί άνδρες» του Μεγάρου Μαξίμου θα έχουν κομβικό ρόλο στον κυβερνητικό προγραμματισμό για την αξιοποίηση των 32 δισ. ευρώ που αναμένεται να λάβει η χώρα μας από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πρόκειται για τους Γρηγόρη ∆ημητριάδη, Γιώργο Γεραπετρίτη και Άκη Σκέρτσο.

Ο πρώτος είναι ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού και δεξί του χέρι εδώ και πολλά χρόνια. Ο καθηγητής ∆ημοσίου ∆ικαίου, Γ. Γεραπετρίτης, ως υπουργός Επικρατείας, έχει από την πρώτη στιγμή της νέας διακυβέρνησης την εποπτεία των πολιτικών που εφαρμόζονται και πάντα την τελευταία ματιά στα νομοσχέδια που κατατίθενται. Ο κ. Σκέρτσος, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, επιβλέπει το ηλεκτρονικό «μπλοκάκι» του πρωθυπουργού, το πληροφοριακό σύστημα «Μαζί», που καταγράφει την πορεία υλοποίησης του κυβερνητικού έργου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνεργασία των τριών είναι ήδη καθημερινή και πολυεπίπεδη.

Η Επιτροπή Πισσαρίδη θα παραδώσει σε εύλογο χρονικό διάστημα το πόρισμά της για το αναπτυξιακό μοντέλο που πρέπει να υιοθετήσει η χώρα, θέτοντας επενδυτικές και μεταρρυθμιστικές προτεραιότητες. Στο πλαίσιο αυτό, το πόρισμα θα αναλύει πώς θα κατανεμηθούν τα επόμενα χρόνια οι εθνικοί (Πρόγραμμα ∆ημοσίων Επενδύσεων) και οι ευρωπαϊκοί (ΕΣΠΑ) πόροι για επενδύσεις και υποδομές και φυσικά οι πόροι από το νέο Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτό, βέβαια, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα προκύψει κάποιο σημαντικό εμπόδιο στον δρόμο για τη Σύνοδο Κορυφής της 19ης Ιουνίου και έτσι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εγκρίνει το πακέτο των 750 δισ. ευρώ.

Η ΤΕΛΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

Η κυβέρνηση στη συνέχεια αναμένεται μέχρι τον Οκτώβριο να έχει καταθέσει την τελική της πρόταση για την αξιοποίηση των κονδυλίων αυτών. Με βάση το πόρισμα της Επιτροπής Πισσαρίδη, η «τρόικα» του Μαξίμου, σε συνεργασία με τον οικονομικό σύμβουλο Αλέξη Πατέλη, θα σχεδιάσει βήμα-βήμα την υλοποίηση ενός προγράμματος για την οικονομική ανάκαμψη και την ταχεία ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, με αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.

Το πρόγραμμα αυτό δεν γράφεται βέβαια σε λευκό χαρτί. Θα «κουμπώνει» το πόρισμα με τους στρατηγικούς στόχους και τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, που έχει ήδη δείξει σε ποιους τομείς θέλει να δώσει το μεγαλύτερο βάρος τα προσεχή χρόνια. Πρώτον, στην «πράσινη» οικονομία: την προσέλκυση επενδύσεων στην αιολική και ηλιακή ενέργεια, την επέκταση της ηλεκτροκίνησης, τα κίνητρα για το κλείσιμο των ρυπογόνων λιγνιτικών μονάδων, την ενίσχυση και επέκταση της ανακύκλωσης κ.ά. «Η ευημερία με οικολογικό πρόσημο είναι κεντρική προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης», είπε πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Προσωπική μου θέση αποτελεί ότι το μέλλον της πατρίδας μας συνδέεται ευθέως, γραμμικά, απόλυτα θα έλεγα, με την ικανότητά μας να προστατεύουμε αλλά και να αξιοποιούμε το μοναδικό φυσικό και πολιτιστικό μας περιβάλλον».

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Ο δεύτερος τομέας είναι οι νέες τεχνολογίες και ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας. Τόσο στον δημόσιο τομέα, όπου η πύλη gov.gr δείχνει τον δρόμο που θέλει να ακολουθήσει το Μαξίμου για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Ο πρωθυπουργός προ ημερών χαρακτήρισε –και όχι τυχαία– ως επιτυχίες-ορόσημο για την εξέλιξη της υψηλής τεχνολογίας στη χώρα μας τις πρόσφατες ανακοινώσεις εξαγορών δύο ελληνικών εταιρειών, της Soſt omotive και της Think Silicon, από δύο κορυφαίες παγκόσμιες επιχειρήσεις, τη Microsoſt και την Applied Material αντίστοιχα.

Ο τρίτος τομέας είναι οι υποδομές, όπως τα μεγάλα οδικά έργα, το μετρό Αθήνας και Θεσσαλονίκης, οι σιδηρόδρομοι και τα λιμάνια, και ο τέταρτος είναι η εκπαίδευση και η κατάρτιση, με έμφαση τόσο στη σχολική και πανεπιστημιακή εκπαίδευση όσο και στην επανακατάρτιση και βελτίωση των δεξιοτήτων των επαγγελματιών.


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 06 Ιουνίου