«Η Τουρκία ασκεί πολυμετωπική πίεση, προκειμένου να δοκιμάσει τις αντοχές της χώρας». τόνισε ο αν. υπουργός Μετανάστευσης  κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, μιλώντας στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 και στην εκπομπή Secret, με τον Παναγιώτη Τζένο.

Ο κ. Κουμουτσάκος, κληθείς αρχικά  να σχολιάσει την συνέντευξη του εμπνευστή της «Γαλάζιας Πατρίδας» Τζεμ Γκιουρντενίζ ανέφερε πως η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει την στρατηγική των «τεσσάρων τειχών» όπως την αποκάλεσε και να «χτίσει» την δική της στρατηγική απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

 Παράλληλα ο κ. Κουμουτσάκος καυτηρίασε την πολιτική τακτική της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι λειτουργία σαν ένας «ημιανεξάρτητος σύμμαχος» και συμπλήρωσε πως η Ελλάδα πρέπει να κεφαλαιοποιήσει έναντι των συμμάχων της την συμμαχική της αξιοπιστία.

 «Η στρατηγική των τεσσάρων τειχών»

Στην ερώτηση τι πρέπει να αντιτάξει η χώρα απέναντι στην Τουρκία και πόσο χρόνο έχουμε. Ο κ. Κουμουτσάκος ξεκαθάρισε πως : Ο χρόνος δεν είναι άμεσος. Δεν είναι αύριο, δεν είναι μεθαύριο, αλλά ο χρόνος επείγει.  Και η στρατηγική που ήδη αναπτύσσει η κυβέρνηση είναι μια στρατηγική που ονομάζεται των «τεσσάρων τειχών». 

Η Ελλάδα οφείλει να χτίσει τέσσερα ταυτόχρονα τείχη. Πρώτον, μια ουσιαστική εθνική ενότητα. Είναι ο πιο σοβαρός παράγων της εθνικής ισχύος της χώρας. Το δεύτερο τείχος, είναι το διεθνές δίκαιο. Εκεί στηρίζουμε όλη μας την διεθνή θέση, και εξωτερική πολιτική μας. Όμως όχι μια παθητική επίκληση των αρχών και των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου. Αλλά μία δημιουργική αξιοποίησή του. Να δούμε σε βάθος ποιες δυνατότητες μας δίνει και να αρχίσουμε να τις εφαρμόζουμε. Τρίτο τείχος, είναι η διπλωματική μας δράση.

Ένα πυκνό δίκτυο συνεχών διπλωματικών δράσεων και ενίσχυσης των συμμαχιών μας τοπικών, περιφερειακών, αλλά και διεθνών με αναφορά την ΕΕ, αλλά και το ΝΑΤΟ, τον ΟΗΕ, δεν πρέπει να υπάρχει γωνία της υδρογείου στην οποία η ελληνική διπλωματία δεν θα είναι παρούσα. Τέταρτο και τελευταίο τείχος, το οποίο δίνει αξιοπιστία σε όλα τα προηγούμενα είναι μια ισχυρή, αποφασιστική και έτοιμη να αξιοποιηθεί, αποτρεπτική επιχειρησιακή δυνατότητα των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

Αυτά τα τέσσερα τείχη πρέπει να υψώσουμε απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.».

  Ο κ. Κουμουτσάκος αναφερόμενος στην συνέντευξη του κ. Γκιουρντενίζ σημείωσε επίσης πως:  Ο κ. Γκιουρντενίζ είναι ένας σοβαρός εκπρόσωπος του βαθέως τουρκικού κράτους, του διπλωματικού και στρατιωτικού καθεστώτος της Τουρκίας. Επομένως αυτά τα οποία λέει πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπ’ όψιν. Όπως και όλες τις  δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων  αυτής της περιόδου δεν πρέπει ούτε να τις υποβαθμίζουμε, ούτε τις υπερδαματοποιούμε αλλά να τις μελετάμε σε βάθος», τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος και συμπλήρωσε πως η στρατηγική της Τουρκίας, είναι γνωστή και συγκεκριμένη.

«Ο κ. Γκιουρντενίζ ξεδίπλωσε όλη τη στρατηγική της «γαλάζιας πατρίδας» . Η «γαλάζια πατρίδα είναι μια επεξεργασμένη στρατηγική. Δεν είναι μια επικοινωνιακή διακήρυξη. Και γι’ αυτό εκείνοι, που όταν αναπτυσσόταν αυτή η στρατηγική, έβλεπαν ότι απλώς η Τουρκία είναι νευρική ή ότι απλά το κάνει για εσωτερικούς λόγους, νομίζω ότι έκαναν λάθος ερμηνεία. Η Τουρκία έχει συγκεκριμένη στρατηγική αντίληψη για τα πράγματα τις τελευταίες δεκαετίες και ξέρει που θέλει να οδηγήσει τα πράγματα και ποιος θέλει να είναι ο ρόλος της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε και πρόσθεσε: «Ένας ρόλος που τον θέλει αυξημένο ο Ερντογάν, και ενόψει της επετείου της ανακήρυξης της Τουρκικής Δημοκρατίας και της 100ης επετείου από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης. Επομένως, μέχρι το 2023 θα είναι χρόνια προσπάθειας εφαρμογής αυτής της στρατηγικής».

 «Πολυμετωπική πίεση»

«H συνέντευξη Γκιουρντενίζ είναι μια πολύ σοβαρή συνέντευξη. Δείχνει πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα. Αυτή τη στιγμή η Τουρκία ασκεί μια  στρατηγική άσκησης πίεσης ταυτόχρονα  σε όλα τα μέτωπα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ξεκινάμε από τις έρευνες με τις απαράδεκτες navtex  για έρευνες πάνω στην ελληνική υφαλοκρηπίδα νοτίως της Κρήτης, της Καρπάθου και των άλλων νησιών, οι συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, η επανάληψη της θεωρίας περί γκρίζων ζωνών και βεβαίως με το μεταναστευτικό» ανέφερε και συμπλήρωσε: «Αυτή η πίεση είναι μια στρατηγική πολυμετωπικής και ταυτόχρονης πίεσης, με σκοπό να δοκιμάσει τις αντοχές της χώρας».

Όπως τόνισε: «Η Τουρκία θέλει να δοκιμάσει πώς λειτουργεί το σύστημα αντίδρασης κρίσεων της χώρας. Πόσο συντονισμένα λειτουργεί το σύστημα διαχείρισης κρίσεως. Τις δημόσιες δηλώσεις μας. Είναι μια συνειδητή στρατηγική άσκησης συνεχούς πίεσης».

 ΑΟΖ

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για τις ΑΟΖ ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε ότι αυτές εξελίσσονται με μια δυναμική και τόνισε «Οφείλω όμως να πω ότι είναι διαπραγματευτικές προσπάθειες που έχουν ξεκινήσει πολλά χρόνια πριν. Χωρίς να φέρουν στην πορεία του χρόνου να επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Εξελίσσονται αργά αυτές οι συνομιλίες και με την Ιταλία και με την Αίγυπτο. Θα ήθελε μόνο να πω ότι στην περίοδο 2004-2009 ο Γιάννης Βαλυνάκης τότε υφυπουργός Εξωτερικών είχε επιδοθεί σε μια πραγματική κούρσα συζητήσεων τότε και με την Αίγυπτο και με την Λιβύη και την Ιταλία για τον καθορισμό της ΑΟΖ. Αυτό πρέπει να το κάνουνε και να πιέσουμε για να υπάρξουν γρήγορα αποτελέσματα. Αλλά πρέπει να το κάνουμε και ανεξαρτήτως του χρόνου αποτελεσμάτων. Γιατί αμέσως καταγράφεται η βούληση της Ελλάδος να ορίσει περιφερειακά Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Αυτό είναι ένα μέτωπο, το οποίο είναι πολύ σοβαρό.

 ΝΑΤΟ

Σχετικά με την στάση της Τουρκίας και το ΝΑΤΟ ο κ Κουμουτσάκος  τόνισε: «Πράγματι η Τουρκία είναι ένας μεγάλος Νατοϊκός σύμμαχος. Αλλά ταυτόχρονα κι ένας απρόβλεπτος και πολύ δύσκολος σύμμαχος σε αντίθεση με την Ελλάδα. Την αξιοπιστία της συμμαχικής μας συμπεριφοράς πρέπει να την κεφαλαιοποιήσουμε έναντι τον συμμάχων μας.  Και να δείξουμε ότι εάν το ΝΑΤΟ έχει ρήγματα στην νοτιοανατολική του πτέρυγα. Αν η συμμαχία δεν λειτουργεί καλά, αυτό οφείλεται στην αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας, η οποία κινείται σαν ένα ημιανεξάρτητος σύμμαχος.

Έχουμε λοιπόν στα χέρια μας το κεφάλαιο της στρατηγικής μας αξιοπιστίας. Είναι όμως και το ότι η Τουρκία με αυτή της την συμπεριφορά έχει δημιουργήσει σε κάποιους συμμαχικούς κύκλους μια ανησυχία ότι θα πρέπει να την κρατήσουμε στην δύση. Η Ελλάδα δεν έχει αντίρρηση όμως αυτό πρέπει να γίνεται με όρους .

Όχι με όρους που επιβάλλει η Άγκυρα, αλλά με όρους που επιβάλλει η συμμαχία. Το ίδιο συμβαίνει και με την ΕΕ. Είναι βέβαιο πια ότι την στιγμή αυτή δεν υπάρχει καμία προοπτική πλήρους ένταξης της Τουρκίας. Πρέπει όμως να αναζητήσουμε έναν νέο μηχανισμό στις σχέσεις Ευρώπης-Τουρκίας. Αυτός ο μηχανισμός κατά την προσωπική μου άποψη είναι να επιδιώξουμε μια ενισχυμένη τελωνειακή ένωση, δηλαδή στη βάση της οικονομική συνεργασίας. Η οποίοι όμως θα πρέπει να περιέχει όλες τις προϋποθέσεις και τις δικλείδες ασφαλείας που είχε και η πορεία προς την ένταξη.

Η Τουρκία θέλει μια καλή τελωνειακή σχέση με την Ευρώπη και η Ευρώπη το ίδιο. Εκεί λοιπόν πρέπει να μεταφέρουμε όλες τις προϋποθέσεις ανάπτυξης αυτής της σχέσης, δηλαδή κράτος δικαίου, σχέσεις καλής γειτονίας».

 Μεταναστευτικό

 Για το μεταναστευτικό ζήτημα ο κ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε: «Τον Οκτώβρη του 2019 είχα δει τον ομόλογό μου κ. Σοιλού. Εκείνη η συζήτησή μας με οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η Τουρκία είναι, ήταν και θα είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει για πολιτικούς και γεωπολιτικούς στόχους την μεγάλη δεξαμενή των μεταναστών που βρίσκονται στο έδαφός της. Και γι’ αυτό θα ανοιγοκλείνει συνεχώς τα σύνορά της ανάλογα με το πώς εξυπηρετεί τα γεωστρατηγικά της συμφέροντα. Απέναντι σ’ αυτό η Ελλάδα έδειξε ότι μπορεί να αντισταθεί. Το έδειξε στον Έβρο. Μετά τον Έβρο τίποτα δεν είναι το ίδιο. Είναι συνταγματικό ,εθνικό και Ευρωπαϊκό καθήκον να προασπίσουμε.

Και επειδή ακούω διάφορες φωνές που σ αυτή την προσπάθεια της κυβέρνησης προσπαθούν να ανακαλύψουν αντιμεταναστευτικές λογικές κάνουν ένα τεράστιο στρατηγικό λάθος. Διότι θα είμαστε απέναντι σ’ αυτή την δυνατότητα που έχει η Τουρκία. Και το χρησιμοποιεί με δύο τρόπους. Αφενός επιθετικά θα ανοίξω της πόρτες  και αφετέρου  θα τους κρατήσω να μην φύγουνε. Αυτή τη μεγάλη δεξαμενή προσφύγων, είναι σίγουρο ότι η Τουρκία την έχει προτάξει στο οπλοστάσιο για προσωπικές επιδιώξεις.