Ένα τρίμηνο-φωτιά, που θα καθορίσει αποφασιστικά τις οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις με φόντο τα νέα δεδομένα που προέκυψαν μετά το χτύπημα της πανδημίας, είναι αυτό που ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα. Βλέπε-τε, άπαντες στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναγνωρίζουν πως το φετινό καλοκαίρι και η διαχείριση του οικονομικού μέρους της υγειονομικής κρίσης θα αποτελέσουν το μεγαλύτερο στοίχημα της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την προσπάθεια διατήρησης της πολιτικής της κυριαρχίας, καθώς και της συνεχούς ανοδικής πορείας των ποσοστών δημοτικότητας του πρωθυπουργού. Όπως έχουν γράψει και προσφάτως τα «Π», το «ταμείο» του Κυριάκου Μητσοτάκη και η λήψη των τελικών αποφάσεων για τη στρατηγική του θα προκύψουν πριν από την προγραμματισμένη παρουσία του στη ΔΕΘ, στις αρχές Σεπτεμβρίου, οπότε αναμένεται να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το βάθος, τη διάρκεια, αλλά και της μεσοπρόθεσμης ανάκαμψης από την ύφεση, μιας και, εκτός των άλλων, θα έχει καταστεί σαφές το ποσοστό μείωσης της τουριστικής δραστηριότητας.

Ταυτόχρονα, εκείνη την περίοδο αναμένεται να έχουν γίνει πιο συγκεκριμένες οι ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για την αποδέσμευση του ποσού των 32 δισ. ευρώ που προβλέπεται για τη χώρα μας, καθώς και τα αντίστοιχα χρονοδιαγράμματα. Πρόκειται, όπως γίνεται αντιληπτό, για το βασικό επιχείρημα καλλιέργειας ελπίδας και αισιοδοξίας από τη «γαλάζια» κυβέρνηση στους κόλπους της ελληνικής κοινωνίας, προκειμένου να μη διαταραχθούν οι λεπτές ισορροπίες που έχουν διαμορφωθεί.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Κεντρικό μέλημα των κυβερνώντων, όπως διαμηνύουν οι αρμόδιοι υπουργοί όλες αυτές τις ημέρες, είναι η στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων στους τομείς του τουρισμού και της εστίασης και, βεβαίως, η αποφυγή ενός πιθανού κύματος ανεργίας ή μισθολογικών μειώσεων αμέσως μετά το πέρας των έκτακτων μέτρων που συνόδευσαν την περίοδο της καραντίνας.

«Δεν θα πέσουμε στην παγίδα του ΣΥΡΙΖΑ, που επικεντρώνεται και πάλι στην ανεύθυνη όσο και ανέξοδη παροχολογία. Εμείς θα συνεχίσουμε την ίδια τακτική, που τυγχάνει θερμής αποδοχής από τους πολίτες, όπως φαίνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις», λένε στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, αποτυπώνοντας την ασφάλεια που προσδίδουν στους κυβερνητικούς χειρισμούς οι μετρήσεις των τελευταίων ημερών.

Ωστόσο, πέρα από τον οικονομικό παράγοντα, άπαντες πλέον στον κύκλο των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού συνομολογούν ότι θα κριθούν πολλά τόσο στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών σχέσεων όσο και στο απόλυτα εξαρτώμενο από τις διαθέσεις της Τουρκίας Μεταναστευτικό. Το σημείο εκείνο που προβληματίζει την Αθήνα σχετικά με την πιθανότητα πρόκλησης θερμού επεισοδίου από την Άγκυρα είναι πως ο Τ. Ερντογάν αισθάνεται πως δεν έχει να χάσει τίποτα από μια κατάσταση ανισορροπίας στο Αιγαίο, δεδομένου ότι η τουριστική βιομηχανία έχει διαγραφεί για τη φετινή χρονιά από τα κι-τάπια των σχεδιασμών της αντίπερα πλευράς του Αιγαίου. Επιπρόσθετα, ο «Σουλτάνος» έχει καταδείξει περίτρανα πως αυτό το διάστημα αναζητεί εναγωνίως διέξοδο για τα συσσωρευμένα εσωτερικά του προ-βλήματα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κλιμάκωση της γνωστής τουρκικής στρατηγικής περί εξαγωγής των κρίσεων στις γειτονικές χώρες και δη στην Ελλάδα. «Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τα πάντα. Πολλώ δε μάλλον από την ώρα που η Τουρκία απομονώνεται διαρκώς», επισημαίνουν διπλωματικές πηγές όλον αυτόν τον καιρό. Στο πλαίσιο αυτό, είναι μαθηματικώς βέβαιο, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, ότι το υπουργείο Εξωτερικών θα ζητήσει ακόμη πιο επιτακτικά χειροπιαστές κυρώσεις έναντι του Ερντογάν από Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ.

Μάλιστα, για πρώτη φορά στην κυβέρνηση εμφανίζονται αισιόδοξοι πως θα υπάρξουν συγκεκριμένες εξελίξεις προς αυτή την κατεύθυνση, όπως και στο κομμάτι της περαιτέρω αναβάθμισης του άξονα με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο.
Ανάμεσα στις πρωτοβουλίες που αναμένεται να ληφθούν είναι η προώθηση συγκεκριμένων ενεργειών για την επιτάχυνση των διαδικασιών αναφορικά με τον αγωγό Eastmed, για τον οποίο έχει εξασφαλιστεί η στήριξη.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι περισσότερο από ποτέ τις τελευταίες δύο δεκαετίες οι σχέσεις με τη γειτονική χώρα θα μπορούσαν, υπό συνθήκες, να διαμορφώσουν πολιτικό κλίμα εντός των συνόρων.

ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΡΟΗΣ

Για το Μεταναστευτικό, προτεραιότητα είναι, ενόψει και της κατασκευής των νέων κλειστών δομών στα νησιά και την ηπειρωτική χώρα, να αποφευχθούν νέα φαινόμενα Μαλακάσας ή τα εκτεταμένα επεισόδια που συνέβαιναν στο Ανατολικό Αιγαίο πριν από λίγο καιρό, καθώς και να αξιοποιηθεί η συγκυρία της μεγάλης μείωσης των ροών τους τελευταίους μήνες.

Πάντως, σύμφωνα με παράγοντες του αρμόδιου υπουργείου, η αποδοχή των αυτοδιοικητικών φορέων και των τοπικών κοινωνιών στο σχέδιο της κυβέρνησης είναι πολύ πιο ικανοποιητική σε σχέση με το παρελθόν, γεγονός που άπτεται ακριβώς των επιτυχιών στις επιχειρήσεις αναχαίτισης της εισόδου προσφύγων και μεταναστών από τον Έβρο και τα νησιά.


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 06 Ιουνίου