Επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για την τουρκική προκλητικότητα έστειλε την Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κυβερνητικό εκπρόσωπος στην ενημέρωση των συντακτών.

Οι επιστολές του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Σαρλ Μισέλ, εστάλησαν χθες με κυρίαρχη σκέψη στο πρωθυπουργικό επιτελείο ότι η κλιμάκωση εκ μέρους της Αγκυρας «δεν θα οδηγήσει σε κρίση τις ελληνοτουρκικές αλλά συνολικά τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε», σύμφωνα με τον κ. Πέτσα.

Μάλιστα ο κ. Πέτσας τόνισε πως «κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας δεν θα σημαίνει απλώς κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά κρίση των συνολικών σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία».

Αξίζει να σημειωθεί πως στη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Κατερίνα Σακελλαροπούλου ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «είμαι απόλυτα σίγουρος ότι θα έχουμε και την απόλυτη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να μπορέσουμε, ελπίζω, να ξεπεράσουμε αυτή την περίοδο στέλνοντας όμως ένα σαφές μήνυμα: Ότι μια ένταση την οποία δεν προκαλούμε εμείς, δεν μπορεί να οδηγήσει αυτόματα σε μια αποκλιμάκωση αυτής της κατάστασης την οποία βιώνουμε και σε μια βελτίωση των σχέσεών μας με την Τουρκία».

Στο μεταξύ πάντως θεωρείται βέβαιο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει τα εθνικά θέματα και συγκεκριμένα το ζήτημα της κλιμακούμενης επιθετικής τουρκικής συμπεριφοράς τόσο κατά την Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στις 18 Ιουνίου όσο και στη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει με τηλεδιάσκεψη στις 19 Ιουνίου.