«Με την επιθετικότητα της η Τουρκία θέλει να προκαλέσει θερμό επεισόδιο ή σύγκρουση» εκτίμησε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Καινούργια μέρα» με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο κ. Λοβέρδος σημείωσε πως «η ελληνική πλευρά πρέπει να παρακολουθεί τις ενέργειες και να μην προκαλέσει».

Ανέφερε μάλιστα πως μετά τον Έβρο, όπως φαίνεται, «οι επόμενες ενέργειες της Τουρκίας είναι στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και στις λεγόμενες ψευτοθαλάσσιες ζώνες της Λιβύης».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ τόνισε πως «το ΝΑΤΟ κοιτάει απαθές και ζήτησε η κυβέρνηση να κάνει εξαντλητική προσπάθεια ώστε να ενημερώσει κοινοβούλια και κυβερνήσεις για την τουρκική προκλητικότητα».

Την ίδια στιγμή ο κ. Λοβέρδος ζήτησε να διαμορφωθεί ένας κοινός τόπος αναγκαίας δράσης πάω από την Ελλάδα.

Σε ότι αφορά την προανακριτική για τη Novartis, ανέφερε ότι «είναι συγκλονιστικά όσα είπε ο πρώην επόπτης της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ιωάννης Αγγελής καθώς αποδεικνύεται ότι τα έγγραφα που δεν αποστέλλει η Εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη στη Βουλή δεν είναι απόρρητα».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΙΝΑΛ στα Παραπολιτικά 90,1: 

Αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα, ο κ. Λοβέρδος σημείωσε: «Χρειαζόμαστε εθνική στρατηγική δηλαδή σύμπτωση σε αυτό που έχει να κάνει με την εθνική στρατηγική όλων. Τέτοιο κλίμα στο εθνικό συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής φαίνεται πως μπορεί να υπάρξει. Το ζητούμενο είναι στην επιθετικότητα της Τουρκίας, που δεν είναι πια προκλητικότητα ούτε κλιμάκωση γιατί αν παρακολουθούσαμε την κλιμάκωση η κλίμακα θα ήταν μέχρι τον ουρανό. Μιλάμε πια για επιθετικές κινήσεις της Τουρκίας στον Έβρο, αντιμετωπίστηκαν αυτά, τώρα νομίζω ότι η θάλασσα δείχνουν αν είναι η περιοχή των επόμενων ενεργειών τους. Δηλαδή το Αιγαίο, αυτό που αποκαλούμε Ανατολική Μεσόγειο και επίσης οι λεγόμενες ψευδοθαλάσσιες ζώνες της Λιβύης όπως προέκυψαν από τη συμφωνία απάτης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Εκεί κάτι θα έχει να κάνει μέσα στο 2020 είτε σεισμικές έρευνες είτε με έρευνες ορυκτού πλούτου».

«Θέλουν να προκαλέσουν είτε θερμό επεισόδιο είτε σύγκρουση. Εμείς πρέπει να παρακολουθήσουμε τις ενέργειες και να μην τις προκαλέσουμε άρα μιλάμε για την απάντηση σε μια πιθανή έρευνα σεισμικού περιεχομένου είτε για ορυκτό πλούτο. Αυτή την έρευνα δεν θα την επιτρέψουμε. Χρειάζεται αποφασιστικότητα εδώ και δεν υπάρχει κανένα πολιτικό κόμμα στην Ελλάδα που να λεει στην κυβέρνηση «μην κάνεις αυτό». Η κυβέρνηση διακηρύττει σε όλα τα μήκη και όλα τα πλάτη του πλανήτη ότι δεν θα το ανεχτεί γιατί θα είναι παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων αυτή η συμπεριφορά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τα fake news, δήλωσε ότι «πρέπει να συνηθίσουμε στον υβριδικό πόλεμο και να μη τσιμπάμε. Σήμερα ο πόλεμος αυτός γίνεται κυρίως με τα media και κυρίως με τα fake news δηλαδή γράφουν κάτι και σου προκαλούν νευρικότητα, αμηχανία ή υπεραντίδραση ή φαγωμάρα. Θέλει ψυχραιμία».

Αναφορικά με τη στάση του ΝΑΤΟ, ο κ. Λοβέρδος δήλωσε: «Το ΝΑΤΟ δεν ακούει, σας διαβεβαιώνω ότι δεν θέλουν να καταλάβουν ή και δεν καταλαβαίνουν κάποιοι καλοπροαίρετοι ποιο είναι το θέμα μας με τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε ότι αφορά την ψευδοσυμφωνία Τουρκίας- Λιβύης. Κοιτάνε απαθείς άρα πρέπει να γίνει ένα εξοντωτικό πρόγραμμα Νατοικής διπλωματίας. Δηλαδή το υπουργείο Εξωτερικών, η Βουλή των Ελλήνων ο πρόεδρός της πρέπει να κάνουν εξαντλητική προσπάθεια να ενημερωθούν τα κοινοβούλια, να ενημερωθούν οι κυβερνήσεις, να ενημερωθούν και τα όργανα του ΝΑΤΟ. Αλλά από εκεί περιμένω λιγότερα, περισσότερα περιμένει κανείς σε επίπεδο λόγων από την ΕΕ και νομίζω ότι καλά το πάει η ΕΕ. Πέραν αυτού όμως χρειάζεται να διαμορφωθεί ένας κοινός τόπος πάνω σε μια αναγκαία στάση από την πλευρά της Ελλάδας. Η επόμενη κίνηση πρέπει να είναι μια κίνηση προσωρινού χαρακτήρα, μονομερής όμως από την πλευρά της Ελλάδας, που σχετίζεται με τις θαλάσσιες ζώνες μας. Υφαλοκρηπίδα- ΑΟΖ, θαλάσσιες περιοχές αλλά όχι οριστική, προσωρινή και να είμαστε ανοιχτοί σε συζητήσεις. Αυτό στην περίπτωση που το αποφασίζουμε όλοι μαζί και η κυβέρνηση το υιοθετεί. Πρέπει να είναι εθνική στρατηγική και να μην τσακωνόμαστε όπως με τη Χάγη».

Αναφορικά με την προανακριτική επιτροπή για τη Novartis, ανέφερε: «Αυτό που κατέθεσε ο κ. Αγγελής εχθές είναι συγκλονιστικό ως προς το πρώτο του στοιχείο ότι δηλαδή τα έγγραφα αυτά, που δεν μας αποστέλλει στη Βουλή η κα Τουλουπάκη, δεν ήταν απόρρητα και μάλιστα είναι αδιαβάθμητα. Δηλαδή δεν είναι ούτε εμπιστευτικά, ούτε απόρρητα ούτε άκρως απόρρητα άρα δηλαδή είναι και για τη χρήση της Βουλής. Αυτό τεκμηριώνει το δόλο της στην κακουργηματική κατάχρηση εξουσίας κάτι για το οποίο ερευνάται».

«Περιμένω να τα δω γιατί το έγγραφο που έχω εγώ και το κατέθεσα είναι στα ελληνικά, αποδεικνύει ότι από το Μάιο του ’17 η Εισαγγελέας Διαφθοράς και οι επίκουροι ξέρανε ότι ένας εκ των δύο κουκουλοφόρων είχε καταθέσει στην Αμερική άρα δεν μπορούσε να γίνει μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ερωτηθείς αν κινδυνεύουμε να ακυρωθεί η κατάθεση ακόμη ενός μάρτυρος και όλη η ιστορία της προανακριτικής στη Βουλή να στηρίζεται στην κατάθεση μόνο ενός μάρτυρα, απάντησε: «Άρα στο ελληνικό κείμενο ο μεταφραστής δεν έβαλε το αδιαβάθμητο, έχει πειθαρχική ευθύνη ο μεταφραστής εάν είναι δημόσιος υπάλληλος. Το απέκρυψε το αδιαβάθμητο. Αυτό το οποίο καταθέτει ο εν ενεργεία Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου τεκμηριώνει τον δόλο σστην κακουργηματική κατάχρηση εξουσίας της Εισαγγελέων Διαφθοράς και των επικούρων της».