Ενας νέος κύκλος εσωστρέφειας έχει ανοίξει στον ΣΥΡΙΖΑ με αιχμή την ανασυγκρότηση των ΜΜΕ που ανήκουν στη σφαίρα εργοδοτικής ευθύνης της Κουμουνδούρου και που με πρωτοβουλία του γραμματέα της Κ.Ε., Πάνου Σκουρλέτη, επιδιώκεται η προνομιακή αναβάθμισή τους έναντι εκείνων που «διαπλέκονται» μονομερώς με το στενό περιβάλλον του Αλ. Τσίπρα ή και άλλα κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως τον πρώην υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Ν. Παππά. Διότι ο τελευταίος, θεωρώντας προφανώς πως διαθέτει και τη σχετική τεχνογνωσία και τα κατάλληλα «κονέ» από την περίοδο που χειρίστηκε τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, δείχνει να κινείται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση και προτάσσει την «επικοινωνιακή» επαφή του κόμματος με τους «βαρόνους» της κόκκινης μιντιακής αγοράς, όπως είναι το συγκρότημα του κουμπάρου του, Κ. Βαξεβάνη.
Και κάπου εδώ ξεκινούν σε άλλο επίπεδο οι «εχθροπραξίες» στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ μετά την κατάπαυση του πυρός που είχε ζητήσει ο Αλ. Τσίπρας προ ημερών, όταν το κόμμα διχάστηκε σε επικοινωνιακό επίπεδο. Από τη μια, οι θιασώτες του «νεοαυριανισμού», με κυρίαρχους «παίκτες» αυτής της σχολής τους Ν. Παππά, Π. Πολάκη, Γ. Ραγκούση, Θ. Καρτερό και άλλους «σκληροπυρηνικούς». Από την άλλη, ο Γραμματέας Π. Σκουρλέτης, ο φερόμενος ως άτυπος επικεφαλής της ομάδας των «53+», Ευκλ. Τσακαλώτος, και δύο ακόμη στελέχη από την «πα λαιά φρουρά», οι Νίκος Βούτσης και Νίκος Φίλης, οι οποίοι διαμηνύουν στον κ. Τσίπρα πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να διολισθήσει σε «κίτρινο» αντιπολιτευτικό λόγο και στην ανάπτυξη μιας «ατζέντας» φτηνού λαϊκισμού και «κουτσομπολίστικης» διάστασης.

Αφορμή για τη νέα διαμάχη που ξέσπασε, με αιχμή τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο των ΜΜΕ, ήταν η συνέντευξη του γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτη, στην «Αυγή» της Κυριακής. Στο πλαίσιο αυτής, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες περί «ανασυγκρότησης» των ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας ειδική αναφορά και στον σχεδιασμό για τη δημιουργία ενός διαδικτυακού καναλιού, που ουσιαστικά θα λειτουργεί με όρους «συντεταγμένης» επικοινωνιακής δράσης μαζί με τα υπόλοιπα Μέσα του ομίλου της Κουμουνδούρου, όπως είναι οι εφημερίδες «Αυγή» και «Εποχή», ο ραδιοφωνικός σταθμός «Στο Κόκκινο», η ιστοσελίδα left.gr και κάποια ακόμη που διαθέτουν «εργοδοτική» ανεξαρτησία, αλλά σε ιδεολογικοπολιτικό προσα νατολισμό κινούνται στη γραμμή της Κουμουνδούρου.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το θέμα που άνοιξε ο κ. Σκουρλέτης ανακοινώνοντας τη δημιουργία νέου τηλεοπτικού σταθμού, με λογαριασμό και για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ στο Διαδίκτυο, χωρίς βέβαια να αποσαφηνίσει τον χαρακτήρα της οικονομικής του αξίας ή το κόστος λειτουργίας του, πυροδότησε αντιδράσεις στους κόλπους των αποκαλούμενων από τον ίδιο «νεοαυριανιστών» συντρόφων του και κατ’ επέκταση στους «εκδότες» εκείνων των ΜΜΕ που για χάρη του ΣΥΡΙΖΑ «βάζουν το κεφάλι τους στον ντορβά», δίνοντας καθημερινά μάχη υπέρ του κόμματος και κατά της Ν.Δ. για οποιοδήποτε ζήτημα προκύπτει, όπως ισχυρίζονται οι υποστηρικτές τους. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως εκείνος που δεν είδε με καλό μάτι τις σχετικές ανακοινώσεις του Π. Σκουρλέτη ήταν ο πρώην υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Ν. Παππάς, ενώ ως απήχηση της ενόχλησής του ερμηνεύτηκε και η αντίδραση του Κ. Βαξεβάνη λίγα 24ωρα αργότερα. Ο γνωστός εκδότης, φίλος και κουμπάρος του Ν. Παππά, πληροφορηθείς τις επίμαχες κινήσεις του Π. Σκουρλέτη στο μέτωπο των ΜΜΕ, που συνοδεύτηκαν με ρεπορτάζ περί ενίσχυσης του ΣΥΡΙΖΑ tv από πρώην διευθυντικά στελέχη της «Εφημερίδας των Συντακτών», φέρεται να προέβη σε επιθετικά διαβήματα διαμαρτυρίας προς τον ίδιο τον Αλ. Τσίπρα για τις πρωτοβουλίες του Π. Σκουρλέτη.

Επίσης, δεν είναι τυχαίο πως στα μέσα της εβδομάδας έκανε γνωστή την επιστροφή της τηλεοπτικής του εκπομπής «Το κουτί της Πανδώρας» στη διαδικτυακή οθόνη μέσα από συγκεκριμένη πλατφόρμα.


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 30 Μαΐου