«Απέναντι στις πολυεπίπεδες προκλήσεις η Ελλάδα έχει να αντιτάξει ένα πρόσωπο αξιοπιστίας. Τόσο στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Όσο και στην Οικονομία. Με την Ελληνική Προεδρία στο Συμβούλιο της Ευρώπης οφείλουμε να αφήσουμε τη δική μας παρακαταθήκη και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Το μήνυμα αυτό έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στο πλαίσιο ενημέρωσης της Μόνιμης Ειδικής Επιτροπής της Βουλής για την Παρακολούθηση Εφαρμογής των Αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου σχετικά με τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της προεδρίας, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι κεντρικό θέμα αποτελεί «η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας σε συνθήκες πανδημίας και η αποτελεσματική διαχείριση μιας υγειονομικής κρίσης με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των αρχών της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου».

Σημείωσε, ακόμα, ως σημαντικό το γεγονός ότι από όλες τις πτέρυγες της Βουλής δόθηκε «ψήφος εμπιστοσύνης» προς την Ελληνική Προεδρία για την ανάδειξη και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Συμπλήρωσε, δε, ότι οι περιορισμοί κατά τη διάρκεια της πανδημίας έγιναν με απόλυτη δημοκρατική νομιμοποίηση και συναίνεση και ότι δεν αμφισβητήθηκε από κανέναν, το γεγονός ότι η χώρα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο έχει υπηρετήσει τις αρχές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

Αναφερόμενος στους στόχους της Προεδρίας, είπε ότι θα είναι μεγάλη επιτυχία η έκδοση μίας Διακήρυξης της Αθήνας, τον προσεχή Νοέμβριο, για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων την εποχή της πανδημίας. Στις επιδιώξεις της ελληνικής πλευράς, είναι μέσα στο εξάμηνο που διαρκεί η Προεδρία να κυρωθούν από τη Βουλή οι συμφωνίες που έχει υπογράψει η χώρα μας στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης και η συμμόρφωσή της με δικαστικές αποφάσεις του ΕΔΔΑ.

Στη δευτερολογία του, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα που έχει ανακύψει με την Αγία Σοφία. Ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι “ανεξαρτήτως των ενεργειών που έχουν στόχο το εσωτερικό ακροατήριο και λιγότερο το εξωτερικό και την εκμετάλλευση των συμβόλων για εντυπωσιασμό, εμείς οφείλουμε να προτάσσουμε το διεθνές δίκαιο, το σεβασμό του κράτους δικαίου, των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων του ανθρώπου ως ακρογωνιαίο λίθο όχι μόνο της εσωτερικής μας πολιτικής αλλά και της εξωτερικής μας πολιτικής. Και αυτό μας προστατεύει απέναντι σε αυτές τις αναίτιες προκλήσεις όπως την προκλητική σημερινή εκδήλωση στην Αγία Σοφία, αν γίνει όπως την έχουν προαναγγείλει».