Σε απάντηση χθεσινού δημοσιεύματος ημερήσιας εφημερίδας αναφορικά με έκθεση διεθνούς οργανισμού για την διαχείριση του μεταναστευτικού, το υπουργείο δηλώνει άγνοια τέτοιας έκθεσης. Ομοίως, άγνοια δηλώνουν ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Επίσης τονίζεται ότι οι αριθμοί που αναφέρονται στο δημοσίευμα είναι λανθασμένοι, ο υπουργός έχει παρουσιάσει πρόσφατα στη Βουλή το ακριβές κόστος και την σύγκριση με παρόμοια έργα που έχουν πραγματοποιηθεί τα προηγούμενα έτη.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στη Βουλή την 8η Μαΐου 2020, ο κ. Ματαράκης τόνισε ότι η ανέγερση προσωρινής δομής στην περιοχή της Μαλακάσας είχε κατά 23% μειωμένο κόστος σε σύγκριση με την ήδη υπάρχουσα. Παρότι είχε υψηλότερα τεχνικά χαρακτηριστικά (διπλή περίφραξη κ.ά.) και παρότι δημιουργήθηκε εν μέσω κορωνοϊού και ειδικών συνθηκών εργασίας. Το κόστος ανήλθε συνολικά σε 2.330 ευρώ ανά διαμένοντα, ενώ το αντίστοιχο έργο επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κόστισε 3.050 ευρώ ανά διαμένοντα. Σε αυτό το κόστος περιλαμβάνεται και η συντήρηση για έξι μήνες του έργου, μολονότι το κόστος κατασκευής μειώθηκε κατά 23%. Επισημαίνεται ότι το έργο, λόγω του χαρακτήρα του κατεπείγοντος, ανατέθηκε στην ίδια ανάδοχο εταιρεία η οποία είχε πραγματοποιήσει εργασίες στη δομή της Μαλακάσας επί ΣΥΡΙΖΑ, καθώς κρίθηκε ότι είχε άμεση γνώση της τοποθεσίας και των επιμέρους τεχνικών απαιτήσεων ώστε να κατασκευαστεί το έργο ταχύτατα.

Ως προς τις στρατηγικές επιλογές στον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης, είναι φυσικό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μεταξύ του Υπουργείου και Διεθνών Οργανισμών και ΜΚΟ. Εμείς έχουμε ως στόχο την δραστική μείωση των ροών και τον περιορισμό των επιπτώσεων στις τοπικές κοινωνίες.