«Η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών παρακολουθούν τις εξελίξεις της πανδημίας και ρίχνουν τα όπλα εκείνα που θα έχουν τις
μικρότερες απώλειες στην κοινωνία», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ''Secret'' με τον δημοσιόγραφο Παναγιώτη Τζένο, ο
υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε πως «ο τουρισμός είναι ένα κρίσιμο μέγεθος για την οικονομία όπως και η εστίαση».

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι 48.000 επιχειρήσεις δόθηκε η επιστρεπτέα προκαταβολή.

Παράλληλα ο ίδιος σημείωσε ότι προστίθενται όπλα ώστε η ελληνική οικονομία να σταθεροποιηθεί.

Ακόμη τόνισε πως «το επόμενο διάστημα δρομολογούνται νέες παρεμβάσεις».

Σε ότι αφορά την ύφεση, υπογράμμισε πως «είναι μικρότερη σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες ενώ τόνισε ότι είναι αυξημένη η αβεβαιότητα σε
οικονομικό και υγειονομικό επίπεδο».

Την ίδια στιγμή σημείωσε πως οι μειώσεις φόρων που υπήρξαν στον προϋπολογισμό υλοποιούνται ενώ προανήγγειλε μειώσεις και ασφαλιστικών εισφορών.

Τέλος ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε πως «δεν θα υπάρξουν μειώσεις μισθών στο δημόσιο», ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών στα Παραπολιτικά 90,1: 

Αναφορικά με την παγκόσμια κρίση, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε: Είναι αχαρτογράφητα νερά, η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών παρακολουθεί τις εξελίξεις, εντός και εκτός Ελλάδος, και διαρκώς επειδή υπάρχει μια δυναμική και στην υγειονομική κρίση και στην οικονομική κρίση προσπαθούμε να ρίχνουμε εκείνα τα όπλα στη μάχη τα οποία θα οδηγήσουν στις λιγότερες δυνατές κοινωνικές και οικονομικές απώλειες. Μέχρι τώρα σύμφωνα με τις διεθνείς εκτιμήσεις κινούμαστε ικανοποιητικά και στο οικονομικό πεδίο, και αυτό αποτυπώθηκε και στην τελευταία έκθεση ενισχυμένης εποπτείας των θεσμών όμως σε κάθε περίπτωση πρέπει να παρακολουθήσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα πως θα εξελιχθεί. Ο τουρισμός είναι ένας κρίσιμο μέγεθος, η ευκολία με την οποία θα υπάρχει μια πρόσβαση κάποιου στην Ελλάδα είναι ένα στοιχείο προς αξιολόγηση. Η προσέλκυση τουριστών είναι ένα στοιχείο προς αξιολόγηση, το πώς θα πάει η εστίαση το επόμενο χρονικό διάστημα είναι ένα στοίχημα αλλά επίσης και η αντιμετώπιση πιθανής υγειονομικής κρίσης τον προσεχή χειμώνα. Όλα αυτά επειδή είναι αστάθμητοι παράγοντες οφείλουν να συνεκτιμώνται από ένα υπουργείο Οικονομικών έτσι ώστε να υπάρχουν και τότε τα κατάλληλα «πολεμοφόδια» για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στην όποια δυνητική μελλοντική κρίση.

«Έχουμε κωδικοποιήσει την κρίση χρονικά σε τέσσερις διαστάσεις. Η πρώτη φάση ήταν ο μήνας Μάρτιος και Απρίλιος, η φάση του lockdown της οικονομίας. Ακολουθήσαμε τις ορθές επιλογές που έκανε η χώρα στο πεδίο της υγείας. Η δεύτερη φάση είναι αυτή που διανύουμε σήμερα, η τρίτη φάση είναι από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο –Οκτώβριο και η τέταρτη φάση είναι πολύ καλύτερους όρους, με πιο μόνιμα θετικά χαρακτηριστικά για την οικονομία μετά το Φθινόπωρο. Στην πρώτη φάση της κρίσεως οφείλαμε να δημιουργήσουμε ένα δίχτυ ασφαλείας πάνω από εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Στηρίξαμε 2 εκατομμύρια πολίτες. Στη δεύτερη φάση που διανύουμε στηρίζουμε τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που παραμένουν κλειστές ή έχουν πληγεί ταυτόχρονα όμως ενισχύουμε όλο και περισσότερο την ρευστότητα στην πραγματική οικονομία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ολοκληρώσαμε την Παρασκευή, μένουν λίγες επιχειρήσεις περίπου 5 χιλιάδες, δώσαμε όμως περίπου σε 48 χιλ. επιχειρήσεις επιστρεπτέα προκαταβολή. Μοιράστηκε περίπου μισό δις € σε ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες είχαν πληγεί σημαντικά τον μήνα Μάρτιο και θα ακολουθήσει μια δεύτερη φάση το επόμενο διάστημα. Το υπουργείο Ανάπτυξης φτιάχνει συνεχώς «κύματα» και με το τραπεζικό σύστημα έτσι ώστε να βοηθήσει ακόμα περισσότερο τη ρευστότητα άρα κάθε φορά αλλαζει ο σχεδιασμός, προστίθενται όμως όπλα, έτσι ώστε να μπορέσουμε την κατάλληλη χρονική στιγμή η ελληνική οικονομία να σταθεροποιηθεί. Και η τρίτη φάση είναι από τον Ιούνιο ως το Σεπτέμβριο και περιλαμβάνει παρεμβάσεις αλλά και στοχευμένες κλαδικές στους τομείς του τουρισμού, της εστίασης του πολιτισμού, του αθλητισμού και των μεταφορών», συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Η κατάσταση μας προβληματίζει, δεν θα ήταν ορθολογική η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αν δεν προβληματιζόταν για το σήμερα και για το αύριο της ελληνικής οικονομίας. Όταν μιλάμε για επιστροφή της οικονομίας σε βαθιά ύφεση οφείλουμε να προβληματιστούμε έτσι ώστε να λάβουμε τις βέλτιστες επιλογές αλλά προβληματιζόμαστε και για το ευρωπαϊκό τοπίο και για τις διαφορετικές προτεραιότητες που αναπτύσσονται κυρίως μεταξύ Βορρά και Νότου. Υπάρχει αυξημένη αβεβαιότητα και αυτή η αβεβαιότητα θα εξακολουθήσει να υφίσταται και το επόμενο χρονικό διάστημα, όχι μόνο στο πεδίο της οικονομίας αλλά και στο υγειονομικό πεδίο», πρόσθεσε.

Για την ψυχολογία της αγοράς, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε: «Η ψυχολογία στη χώρα, το κλίμα αισιοδοξίας έχει μειωθεί σε σχέση με τον Φεβρουάριο όμως η μείωση είναι πολύ μικρότερη από την αντίστοιχη που υπάρχει στην Ευρώπη. Υπάρχει πλήρης κατάρρευση της αισιοδοξίας στην Ευρώπη, πολύ μικρότερη στην Ελλάδα άρα θα πρέπει να χτίσουμε πάνω σε αυτό και με τις κατάλληλες πολιτικές να οδηγηθούμε στην επόμενη μέρα».

Ερωτηθείς αν οπισθοχωρεί το πρόγραμμα της κυβέρνησης για τις μειώσεις των φόρων, απάντησε: «Οι μειώσεις φόρων που είχαμε στον προϋπολογισμό υλοποιούνται. Η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις το 24% υλοποιείται, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών υλοποιείται, αυτό που δεν μπορέσαμε να κάνουμε είναι ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις φόρων τον προηγούμενο μήνα μαζί με την έκτακτη αξιολόγηση όπως είναι για παράδειγμα η εισφορά αλληλεγγύης. Γιατί λόγο της παρένθεσης που άνοιξε για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης οφείλαμε να κάνουμε περισσότερες δαπάνες έτσι ώστε να στηρίξουμε και την εργασία και την κοινωνική συνοχή. Άρα οι μειώσεις των φόρων υλοποιούνται κανονικά και μόλις ομαλοποιηθεί η κατάσταση, ευχόμαστε μετά το Σεπτέμβριο, θα σχεδιάσουμε το 2021 στην ορθή δημοσιονομική πολιτική που είχαμε χτίσει, δηλαδή στις στοχευμένες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών».

Ερωτηθείς αν υπάρχει σχέδιο για μειώσεις συντάξεων και των μισθών του δημοσίου, σημείωσε ότι «δεν υπάρχει στο τραπέζι , δεν συζητούμε περικοπές γιατί θέλουμε να στηρίξουμε το διαθέσιμο εισόδημα της ελληνικής κοινωνίας το οποίο θα στηρίξει την κατανάλωση όσο είναι εφικτό σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο πρόωρών εκλογών, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι «οφείλουμε να δουλέψουμε σκληρά έτσι ώστε να βγάλουμε τη χώρα και από την οικονομική κρίση άρα σκέψεις για εκλογές δεν υφίστανται».