Ηχηρή απάντηση στα σενάρια που αναπτύσσονται με αφορμή την καταπάτηση ελληνικού εδάφους από Τούρκους στρατιωτικούς δίνει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Το ΥΕΘΑ σε σημερινή του ανακοίνωση διευκρινίζει ότι ουδέποτε κατελήφθη ελληνικό έδαφος από ξένες δυνάμεις. «Οι Ένοπλες Δυνάμεις ήταν, είναι και θα είναι πάντα παρούσες στην περιοχή, εκπληρώνοντας στο ακέραιο την αποστολή τους» καταλήγει η ανακοίνωση.

Νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για διασπορά fake news, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα για το ζήτημα που προέκυψε στον νότιο Έβρο με αφορμή την αλλαγή της κοίτης του ποταμού. Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών διαμηνύει πως η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι ξέρει να υπερασπίζεται τα σύνορα Ελλάδας και Ευρώπης και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Το υπουργείο Εξωτερικών πάντως προχώρησε σε διάβημα προς την τουρκική πλευρά, αναφορικά με το ζήτημα που έχει προκύψει σε σημείο του νότιου Έβρου με αφορμή την αλλαγή της κοίτης του ποταμού.

Με εντολή του Νίκου Δένδια και με βάση την καταγραφή συμβάντων από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης προέβη σε ρηματική διακοίνωση προς τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα Μπουράκ Οζούγκεργκιν, σχετικά με την κίνηση περιορισμένου αριθμού Τούρκων πολιτών και στρατιωτικών, οι οποίοι πραγματοποίησαν μετρήσεις στην περιοχή των Φερρών.

Σε ρηματική διακοίνωση στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προέβη και ο πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα Μιχάλης Διάμεσης, αναφέροντας ότι η κατασκευή του φράκτη στον Έβρο γίνεται επί ελληνικού εδάφους και όχι σε τμήμα της τουρκικής επικράτειας, όπως αναφερόταν σε προηγούμενη τουρκική διακοίνωση με ανυπόστατους ισχυρισμούς.