Για το κομμάτι των μεγάλων έργων και των ΣΔΙΤ, τοποθετήθηκε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή “Secret” με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσακίρης δήλωσε ότι «στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να δώσουμε όσο πιο πολύ στοχευμένη ρευστότητα μπορούμε στην αγορά και στις επιχειρήσει».

«Έχουμε κάνει διάφορα προγράμματα μέχρι τώρα το ΤΕΠΙΧ, η επιδότηση των επιτοκίων, σε λίγες μέρες βγαίνει το μεγάλο το εγγυοδοτικό το πακέτο των 7 δις. Είναι χρηματοδοτικό εργαλείο, δεν είναι μια απλή εγγύηση για αυτό έχει και τη μόχλευση και για αυτό με 2 δις κινητοποιούμε 7 δις δάνεια. Δάνεια που ναι μεν είναι 80% εγγυημένα ανά δάνειο αλλά είναι μέχρι ενός σημείου του χαρτοφυλακίου της τράπεζας γιατί κάνουμε την παραδοχή ότι δεν μπορεί όλα αυτά τα δάνεια να καταπέσουν. Εδώ τίθεται ένα ερώτημα, αυτά τα δάνεια θα έχουν και λιγότερες εξασφαλίσεις; Ναι, προφανώς θα έχουν λιγότερες εξασφαλίσεις αλλά θα έχουν εξασφαλίσεις. Το ΤΕΠΙΧ είναι ένα δάνειο το οποίο δεν είναι εγγυημένο, είναι συγχρηματοδοτούμενο άρα εκεί πρέπει να έχει εξασφαλίσεις», διευκρίνισε ο ίδιος.

Αναφορικά με το πρόβλημα στο σύστημα για τις αιτήσεις στο ΤΕΠΙΧ, σημείωσε: «Χθες που άνοιξε πάλι το σύστημα υπήρχε μια δυσκολία. Δεν έπεσε το σύστημα ή κράσαρε ή οτιδήποτε αλλά υπάρχουν συγκεκριμένοι servers όπου κάποια χρονική στιγμή δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν όλους τους ενδιαφερόμενους που μπαίνουν την ίδια στιγμή. Λύθηκε το πρόβλημα και προχωράει. Η ζήτηση είναι πάρα πολύ μεγάλη και το ποσό σχετικά μικρό. Εμείς αυξήσαμε τους πόρους του ΤΕΠΙΧ στο επίπεδο της δημόσιας συμμετοχής κατά άλλα 300 εκ. €, αυτό σημαίνει ότι συνολικά τα νέα δάνεια θα είναι άλλα 750 εκ. €. Βγαίνει ένα σύνολο 2 δις σε δάνεια ΤΕΠΙΧ. Η ζήτηση θα φτάσει πάνω από 10 άρα δεν μπορούν προς το παρόν να ικανοποιηθούν όλοι. Ελπίζουμε ότι αρκετοί από αυτούς θα ικανοποιηθούν σημαντικά από το εγγυοδοτικό το οποίο είναι ευρύτερο και πιο ευέλικτο».

Για τις επιταγές, ο κ. Τσακίρης δήλωσε: «Οι επιταγές είναι αρμοδιότητα του υπουργείου οικονομικών εγώ απλά θέλω να πω ότι το κεφάλαιο κίνησης που λαμβάνουν οι εταιρείες είτε από το ΤΕΠΙΧ είτε που θα λάβουν από το Ταμείο Εγγυοδοσίας, οι επιστρεπτέες προκαταβολές που έχουν λάβει από το υπουργείο Οικονομικών όλα αυτά είναι για να πληρώσουν υποχρεώσεις της εταιρείας. Άρα ο επιχειρηματίας θεωρώ ότι θα κρίνει πόσο σημαντικό είναι να πληρώσει την επιταγή εάν έχει πάρει δάνειο και θα κάνει το κουμάντο μόνος του».

Για το κομμάτι των μεγάλων έργων και των ΣΔΙΤ, ανέφερε: «Αυτά τα έργα καθυστέρησαν αυτούς τους δύο-δυόμιση μήνες, δεν μπορούσαμε να κάνουμε αλλιώς όπως και οι ξένες επενδύσεις που υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον. Όλος ο κόσμος τραβήχτηκε, τα εργοτάξια σταματήσανε, οι διαδικασίες σταματήσανε, ακόμα και το δημόσιο μείωσε λίγο τη λειτουργία του, είχαμε εργασία από απόσταση. Μπαίνουμε σιγά σιγά στον κανονικό ρυθμό. Δεν έχει αλλάξει τίποτα στο μακροοικονομικό περιβάλλον της Ελλάδας , η ύφεση είναι γενική, είναι παγκόσμια και αναμένουμε όλα αυτά τα σχέδια που είχαμε να συνεχίσουν κανονικά και τα ΣΔΙΤ και τα έργα του ΕΣΠΑ υποδομής και τα ενεργειακά και οτιδήποτε είχαμε στο πλάνο. Εδώ είναι και μια ευκαιρία γιατί με το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και το νέο ΕΣΠΑ το οποίο θεωρητικά από 01/01/21 έχει ξεκινήσει και το οποίο είναι εμπροστοβαρές, μας δίνει αρκετά σημαντικά πυρομαχικά αυτά τα έργα να τα κάνουμε γρήγορα. Νέο ΕΣΠΑ θα υπάρχει 01/01/21, έχουμε το υπάρχον, υπάρχει και το Ταμείο Ανάκαμψης άρα υπάρχουν αρκετοί πόροι, και ευρωπαϊκοί και εθνικοί, να προχωρήσουμε όλα αυτά τα έργα που είχαμε σχεδιάσει και καθυστέρησαν αυτούς τους δύο με δυόμιση μήνες».

Ερωτηθείς αν ο επαναπροσδιορισμός της χώρας βάσει της καλής διαχείρισης στο θέμα του κοροναϊού μπορεί να αξιοποιηθεί και στο χώρο των επενδύσεων, απάντησε: «Βεβαίως, τα αποτελέσματα αυτού rebranding δεν θα φανούν όλα τώρα, η θετική του επίδραση θα είναι μακροχρόνια. Φτιάξαμε μια εικόνα στο εξωτερικό μιας χώρας η οποία ουσιαστικά διαχειρίστηκε μια υγειονομική κρίση πάρα πολύ καλά. Κάποιοι επενδυτές, είναι και αυτό ένα σημείο του due diligence που κάνουν, πόσο μια χώρα μπορεί να διαχειριστεί μια κρίση και εκεί πήραμε άριστα. Δείξαμε μια σταθερότητα η οποία θα κρατήσει για αρκετό καιρό αυτό το brand που φτιάξαμε άρα ελπίζουμε και από εκεί. Βραχυπρόθεσμα θεωρώ ότι θα μας βοηθήσει στο να κερδίσουμε γρήγορα το χαμένο χρόνο έναντι άλλων χωρών σε ότι αφορά τον τουρισμό, σε ότι αφορά την επανεκκίνηση σε ένα μακροοικονομικό επίπεδο».