Με δειγματοληπτικούς ελέγχους, αλλά χωρίς τεστ και καραντίνες ανοίγει η νέα περίοδος της τουριστικής αγοράς για τους επισκέπτες της χώρας μας από το εξωτερικό, σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος παρουσίασε τα βήματα για την επόμενη ημέρα του τουρισμού και τη δέσμη μέτρων για την επανεκκίνησή του.

Ο υπουργός Τουρισμού εξειδικεύοντας τα μέτρα για τον τουρισμό που λίγο πριν είχε αναγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με το διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό, τόνισε πως με όπλο την νίκη της χώρα μας στην κρίση της υγείας, ο ελληνικός τουρισμός μπαίνει σε μια νέα φάση προτάσσοντας την υγειονομική ασπίδα που εξασφάλισε με την νίκη απέναντι στην πανδημία.

Ο κ. Θεοχάρης μίλησε για έναν σχέδιο «συνεκτικό με ασφάλεια για τους επιχειρηματίες, τους εργοδότες, τους εργαζόμενους, αλλά και τους επισκέπτες  της χώρας μας».

Ο υπουργός παρουσιάζοντας το χρονοδιάγραμμα της τουριστικής αγοράς ανέφερε ότι από 25 Μαίου έως τις 15 Ιουνίου ξεκινά η έναρξη της τουριστικής περιόδου, ενώ από 1η Ιουνίου η χώρα μας ανοίγει τα σύνορά της και στον εξωτερικό τουρισμό.

Όπως τόνισε πρώτα θα υπάρξουν οι σχετικές συνεννοήσεις με τα κράτη που έχουν την ίδια τακτική απέναντι στην πανδημία και έχουν εξασφαλίσει χαμηλά ποσοστά κρουσμάτων.

Για τις πτήσεις του εξωτερικού ο κ. Θεοχάρης τόνισε ότι θα ξεκινήσουν από 1η Ιουνίου, και θα γίνει από όλες τις χώρες, αλλά πάντα με επιδημιολογικά κριτήρια.

Ο κ. Θεοχάρης αναφερόμενος στην  λειτουργία των ξενοδοχείων μίλησε για τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύουν σε κάθε περίπτωση επιχειρήσεων του τουρισμού.

Στους επισκέπτες μας θα γίνονται δειγματοληπτικά τεστ και θα τηρούνται τα γενικά υγειονομικά μας πρωτόκολλα, χωρίς όμως καραντίνες και τεστ.

Στα θέματα οικονομικής στήριξης ο κ. Θεοχάρης ανέφερε:

-Τη μείωση της φορολογίας, με στόχο να γίνει ανταγωνιστικό το τουριστικό προϊόν και να ανοίξει ο δρόμος της έλευσης τουριστών στη χώρα.

-Την ενίσχυση του εσωτερικού τουριστικού κύματος.

 -Τη μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 13% για όλη την τουριστική περίοδο στα αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια και σε ροφήματα, καφέ και μη αλκοολούχα ποτά,

 -Τη μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που θα το επιλέξουν, αποτελούν σημείο-κλειδί για την στήριξη και ανάκαμψη της οικονομίας.

 Ο κ. Θεοχάρης υπογράμμισε ωστόσο και την ανάγκη στήριξης του εσωτερικού τουρισμού με πακέτα που θα προορίζονται για τους Έλληνες τουρίστες. Το πλαίσιο αυτό αφορά την προσέλκυση τουριστών και την οικονομική στήριξη του κλάδου. Πέραν των μειώσεων στον ΦΠΑ, για να γίνουν ανταγωνιστικά τα τουριστικά πακέτα έχουν σχεδιαστεί προγράμματα τόνωσης του εσωτερικού τουρισμού, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρχουν ειδικές προβλέψεις για τα νησιά που σηκώνουν ιδιαίτερο βάρος και με το μεταναστευτικό.