Η Ελλάδα τους δύο προηγούμενους μήνες έγινε πρότυπο για όλο τον πλανήτη. Οι Ελληνες πολίτες, οι επιστήμονές μας, το νοσηλευτικό προσωπικό και οι πολιτικοί που στο παρελθόν κατηγορήθηκαν όχι άδικα πολλές φορές για την κατάρρευση της χώρας έγιναν παράδειγμα σε όλο τον κόσμο μέσα στην πανδημία. Τον πρώτο σκόπελο τον περάσαμε με επιτυχία. Η ανθρώπινη ζωή και η δημόσια υγεία ορθά μπήκαν σε πρώτη προτεραιότητα και πετύχαμε όλοι μαζί μοναδικά επιτεύγματα.

Πλέον βρισκόμαστε στο ενδιάμεσο στάδιο, το οποίο είναι το στάδιο προετοιμασίας για μια νέα πραγματικότητα, που καλούμαστε να συνηθίσουμε και να προσαρμοστούμε σε αυτήν. ∆εν είναι όμως μια εύκολη διαδικασία κυρίως λόγω της περιόδου. Στους μήνες που η Ελλάδα θα είχε ήδη εκκινήσει την τουριστική σεζόν και θα περίμενε τα εκατομμύρια των τουριστών από ολόκληρη την υφήλιο, τώρα αναζητεί τρόπους για να ανοίξουν οι επιχειρήσεις και κυρίως να μην παραμείνουν κλειστές και χιλιάδες συμπολίτες μας χάσουν τις δουλειές τους, κάτι που θα έχει αναμφίβολα καταστροφικές συνέπειες σε πολλά επίπεδα.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έδειξε για άλλη μία φορά ότι έχει να κάνει πολλά ακόμα βήματα, ίσως και άλματα, για να είναι σε θέση να εγγυηθεί πολιτικές και χρηματοδοτικά εργαλεία άμεσης απόδοσης για ένα ζήτημα που μπορεί για άλλες χώρες να αφορά την ψυχαγωγία και τη χαλάρωση, αλλά για την Ελλάδα και χιλιάδες συμπατριώτες μας αφορά την καθημερινότητά τους και σε πολλές περιπτώσεις τίθεται ζήτημα επιβίωσης.

Η Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση, όπως αντιμετώπισε τις δύο κρίσεις, της τουρκικής προκλητικότητας και της πανδημίας του κορονοϊού, μπορεί να αντιμετωπίσει και το ζήτημα του τουρισμού. Με την ίδια συνταγή της σοβαρότητας και της αποτελεσματικότητας μπορεί να διαχειριστεί την κρίση που είναι εδώ. Οπως στην περίπτωση της πανδημίας του κορονοϊού οι αρμόδιοι άκουγαν τους ειδικούς, έτσι και στην περίπτωση του τουρισμού οι άνθρωποι του χώρου πρέπει να ακουστούν και να μεταφέρουν τα πραγματικά προβλήματα και τις άμεσες ανάγκες που υπάρχουν στα νησιά μας, όπου ο τουρισμός είναι από τις βασικότερες ασχολίες.

Οπως και στην πανδημία ο χρόνος είναι αντίπαλος, έτσι και στην οικονομία ο χρόνος μπορεί να μας δυσκολέψει και το σίγουρο είναι ότι χρειαζόμαστε σχέδιο δράσης, βιώσιμο και αποτελεσματικό, τώρα. Σχέδιο που να λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν τις εισηγήσεις όλων των ειδικών, με βασικό προσανατολισμό τους ανθρώπους. Εκείνους που ζουν στην Ελλάδα και εργάζονται στη «βαριά βιομηχανία» της χώρας, αλλά και εκείνους που θα έρθουν εδώ για να κάνουν τις διακοπές τους στη χώρα που έγινε παράδειγμα για όλο τον πλανήτη. Και έτσι πρέπει να παραμείνει.

* Ο Γιάννης Παππάς είναι βουλευτής ∆ωδεκανήσου της Νέας ∆ημοκρατίας