Με μία διαρροή από το Μέγαρο Μαξίμου δόθηκε τέλος την περασμένη Κυριακή στα σενάρια και τη φημολογία περί ανασχηματισμού με τη φράση που δείχνει το πνεύμα που επικρατεί στην κυβέρνηση είναι όσα αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνεργάτες του.

Ότι δηλαδή «Ανασχηματισμός εν μέσω κρίσης δεν γίνεται» και ότι «Οι υπουργοί έχουν πολλή δουλειά να κάνουν και οφείλουν όλοι να ασχολούνται με το έργο τους κι όχι με σενάρια ανασχηματισμού που λειτουργούν αποπροσανατολιστικά για το έργο της κυβέρνησης».

Μία ημέρα αργότερα, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης με συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, έδωσε το περίγραμμα του χρονικού σημείου που θα μπορούν να εξεταστούν αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

«Όταν βρίσκεσαι εν μέσω κρίσης, οι πολιτικές αποφάσεις θολώνουν. Αυτήν τη στιγμή θα πρέπει να ξεπεράσουμε τα άμεσα δεινά της υγειονομικής κρίσης, να δούμε πώς θα πορευθεί η αρχική φάση επανεκκίνησης της οικονομίας και εργασίας και στη συνέχεια να αξιολογήσουμε σε ουδέτερο πολιτικά χρόνο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Γεραπετρίτης, βάζοντας οριστική ταφόπλακα στα σενάρια.

Οι λόγοι για τους οποίους έκλεισε η σχετική συζήτηση για τον ανασχηματισμό, τουλάχιστον προς το παρόν, με τον πλέον επίσημο τρόπο, αφορούν, συμφωνα με πληροφορίες, τόσο ζητήματα ουσίας όσο και γενικότερων μηνυμάτων.

Από θέμα ουσίας, οποιαδήποτε αλλαγή στα λεγόμενα παραγωγικά υπουργεία και όχι μόνο θα άλλαζε τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί για την αποκαλούμενη επιστροφή στην νέα κανονικότητα. Οι νέοι υπουργοί, αναπληρωτές, υφυπουργοί θα έπρεπε να ενημερωθούν από τους υπηρεσιακούς παράγοντες του κάθε υπουργείου, μία διαδικασία που απαιτεί χρόνο, τη στιγμή που χρόνος δεν υπάρχει. Από την άλλη οποιαδήποτε αλλαγή, θα δημιουργούσε αυτομάτως πολιτικό θέμα και εσωστρέφεια, κάτι που τη συγκεκριμένη περίοδο δεν επιθυμεί κανένας.

Την ίδια ώρα, το καλοκαίρι που έρχεται και τυπικά σε λίγες ημέρες, αποτελεί το πλέον κρίσιμο καλοκαίρι των τελευταίων ετών καθώς η Ελλάδα καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στην πανδημία και όσα πρέπει να τηρούνται, από τη μία πλευρά, και την επανεκκίνηση της οικονομίας, από την άλλη, μαζί με τους χειρισμούς που θα απαιτηθούν σε μία σειρά ζητημάτων οικονομικής φύσεως. Μία τέτοια συγκυρία, κρίθηκε ότι δεν θα μπορούσε να τη χειριστεί ένα νέο κυβερνητικό σχήμα το οποίο αναζητά ρυθμό.