«Στόχος του υπουργείου η επανεκκίνηση στην εστίαση να είναι οικονομικά βιώσιμη για τους επιχειρηματίες του κλάδου», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ''Secret'' με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης σημειώνοντας πως
για τους εξωτερικούς χώρους και τα τραπεζοκαθίσματα θα πρέπει να υπάρχει απόφαση των δημάρχων.

Για το άνοιγμα των οργανωμένων παραλίων, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως «υπήρξαν διθύραμβοι από τα ξένα μέσα ενημέρωσης».

Ο υπουργός τόνισε ότι «δεν θα συνεχιστεί η μείωση ενοικίου στο 60%, λέγοντας πως μόνο στις επιχειρήσεις που μένουν κλειστές με κρατική εντολή θα συνεχιστεί η μείωση του ενοικίου κατά 40%».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων στα Παραπολιτικά 90,1:

Για το χώρο της εστίασης, ο κ. Γεωργίαδης ανέφερε: «Έχει παρουσιάσει από χθες το υπουργείο Ανάπτυξης αναλυτικά το πώς μπορούν τα καταστήματα εστιάσεως να λειτουργήσουν από τη Δευτέρα με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι οικονομικά βιώσιμα. Στόχος είναι να έχουν το λιγότερο το 80% της παλαιάς τους δυναμικότητας και κατά συνθήκες εκεί που υπάρχει δημόσιος χώρος που μπορεί να τους δοθεί να ξεπερνάν και το 100%. Για τους εξωτερικούς χώρους θα υπάρχει απόφαση των δημάρχων, αυτό θα ψηφιστεί αυτή την εβδομάδα».

«Εμείς δίνουμε νομοθετικά τη δυνατότητα στους δημάρχους να το αποφασίζουν αλλά το να ξεβολευτούμε και λίγο όπως περπατάμε για να κρατήσει ο άλλος τη δουλειά του δεν το θεωρώ και τρομερό στις έκτακτες συνθήκες που περνάμε! Δηλαδή εσύ θέλεις τη βολή σου στο περπάτημα και ο άλλος να πεινάει! Είμαστε σε έκτακτες συνθήκες, είμαστε στη φάση ενός παγκόσμιου οικονομικού κραχ... Δεν μιλάμε για μόνιμα μέτρα, μιλάμε για μέτρα έκτακτα εν μέσω μιας πρωτοφανούς κατάστασης», πρόσθεσε.

Για την χθεσινή εικόνα από τις παραλίες, σημείωσε: «Η εικόνα είναι αυτή που μεταδόθηκε στην παγκόσμια κοινότητα, η εικόνα μιας χώρας σε τάξη, με πειθαρχία όλα πήγαν καλά. Είχαμε διθυράμβους στα ξένα Μέσα, όλα αυτά είναι χρήσιμα για την έναρξη του τουρισμού μας».

Ερωτηθείς αν θα συνεχίσουν πλαίσια πακέτων στήριξης, απάντησε: «Αν μας δώσουν περισσότερα χρήματα η Ευρώπη, εδώ ισχύει το ρητό του Δημοσθένους «δει δη χρημάτων, ω Άνδρες Αθηναίοι, και άνευ τούτων ουδέν εστί γενέσθαι των δεόντων». Η ΕΕ δεν κινείται με την ταχύτητα που θα θέλαμε ούτε στο εύρος που θα θέλαμε αρκετοί αλλά αυτή είναι η Ευρώπη, δεν έχουμε και τίποτα καλύτερο».

Για την επιδότηση των ενοικίων, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων δήλωσε ότι «το μείον 40% τελείωσε, θα ισχύσει μόνο για όσους είναι κλειστοί με κρατική εντολή».

Αναφορικά με τα εγγυοδοτικά εργαλεία για την ρευστότητα της αγοράς: «Η διαδικασία του ΤΕΠΙΧ ΙΙ από την έναρξη μέχρι σήμερα έχει πάει πολύ καλύτερα, και τα δικαιολογητικά μειωθήκανε και οι τράπεζες έχουν εκταμιεύσει περίπου 340 εκ. άρα προχωράει το πρόγραμμα. Προφανώς πάρα πολύ άνθρωποι που θέλουν να πάρουν τα λεφτά αυτά τελικά δεν μπορούν ή παίρνουν λιγότερα από ότι θέλουν όλα αυτά είναι μέσα στην πραγματικότητα για αυτό φτιάχνουμε διαφορετικά εργαλεία για να μπορεί ο καθένας να πηγαίνει εκεί που τον βολεύει καλύτερα».

Για το Ελληνικό, ανέφερε: «Ήδη αποσφραγίστηκε ο φάκελος των τεχνικών προσφορών, έχει δοθεί η νόμιμη προθεσμία στην εταιρεία Hard Rock να κάνει τις ενστάσεις της στην επιτροπή και να απαντήσει μετά η εταιρεία Mohegan. Αυτή είναι η διαδικασία που προβλέπεται εκ του νόμου αυτή ακολουθούμε. Εμείς όταν τελειώσει η υπόθεση του καζίνου είμαστε έτοιμοι να μπουν οι μπουλντόζες την επόμενη μέρα δηλαδή αύριο το πρωί θα μπορούσε να μπει η μπουλντόζα από την πλευρά του κράτους, τώρα το πόσο θα τραβήξει δικαστικά η διαδικασία των δύο εταιρειών δεν μπορώ να σας το πω. Φαίνεται ότι η εταιρεία Hard Rock έχει αποφασίσει να εξαντλήσει όλα τα νόμιμα περιθώρια της».

Αναφορικά με τη διαρροή για το θέμα του ανασχηματισμού, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε: «Μου είναι τελείως αδιάφορη αυτή η συζήτηση, έχουμε τόσα προβλήματα μπροστά μας που το να ασχολούμαστε με αυτό είναι υπερβολική πολυτέλεια».